Kultūras ziņas

Muzikāla teleportācija

Kultūras ziņas

Dejas izrāde pēc Ibsena lugas

Eiropas Kinoakadēmijas balvas

LTV ielūkojas Eiropas kino balvas aizkulisēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Sestdienas vakarā svinīgā ceremeonijā, ko translēja arī LTV, tika nosauktas gada labākās Eiropas filmas un jaunie laureāti. Diezgan sarežģītā balsojuma procedūrā piedalās vairāk nekā 2600 Eiropas Kinoakadēmijas biedru, starp kuriem arī 13 latvieši. Ņemot vērā, ka nākamgad 13. decembrī par Eiropas "Oskariem" sauktās balvas tiks pasniegtas Rīgā, pirmo reizi uz ceremoniju un tās aizkulisēm palūkojās arī LTV filmēšanas grupa.

Eiropas Kinoakadēmijas pasniegšanas pasākums ir vienas nakts kino svinēšana ar slaidām sudrabainām sievietes dievietes figūrām balvā, kas jau pēc sava dzimuma ir pretpols amerikāņu tēvocim Oskaram. Cīņa par Eiropas kino atpazīstamību un mīlestību neapsīkst un emocijas ir īstas.

„Es netiecos pēc popularitātes. Man patīk piedalīties stāstos un būt vienai no tiem. Es tik ļoti mīlu savu varoni un esmu tik daudz viņā ieguldījusi," atklāj labākā aktrise Vērle Bārtensa.

Organizatoriskais darbs pie pasākuma ilgst gadu, ģenerālmēģinājums ilgst divas dienas. Iespaidīgajam skatam ar zvaigžņu fotogrāfijām zālē  ir lietišķa jēga – filmētājiem ir jāpazīst cilvēki sejā, lai nekļūdītos. Berlīnes cermonija bija gan labo, gan slikto  piemēru paraugdemonstrējums, īpaši latviešiem kā nākošajiem organizatoriem.

Kino cilvēki ir pieraduši jau pie tik daudz spozmēm, ka viņiem tieši šis te kompaktums un demokrātija, kas šeit valda un ko mēs esam izbaudījuši visnotaļ visi, ir tas interesantākais," stāsta LTV pārstāve Iveta Lepeško. „Zāle maza, bet pie ekrāniem būs miljoni."

Ceremonijā netrūka aizkustinājuma, bet vakara vadītājas Ankes Engelkes humors nereti  kalpoja kā ielāps tehniskajām skatuves pārbūvēm. Par gada filmu balsojuma rezultātā tika atzīta Itāļu filma "Dižais skaistums", bet Akadēmijas prezidents Vims Venderss jau dzīvo 2014. gada notikumu gaidās:

Latvieši, esiet gatavi! Eiropas Kinoakadēmija iebrāzīsies jūsu pilsētā," brīdināja režisors un EFA prezidents Vims Venderss.

Vairākas labākās Eiropas filmas pašlaik ir skatāmas Latvijas kinoteātros, tostarp gada filma "Dižais skaistums". Plašāk par Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas iepaidiem LTV raidījumā "Kinotēka" sestdien, pulksten 18.30.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti