Kultūras ziņas

Daugavpils teātrī iestudēta Mrožeka luga "Emigranti"

Kultūras ziņas

Nacionālais teātris gatavojas "Kabarē"

"Pelikāns tuksnesī" dzīvo Latgalē

Latvijā pirmizrāde Viestura Kairiša filmai «Pelikāns tuksnesī»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Režisors Viesturs Kairišs pēc vairāku gada pārtraukuma atkal pievērsies dokumentālajam kino, šoreiz radot personisku stāstā par Latgali filmā "Pelikāns tuksnesī".

Kā vēstīts iepriekš, Režisora Viestura Kairiša vizuāli poētiskais un filozofiski ietilpīgais dokumentālais kino vēstījums "Pelikāns tuksnesī" 28. aprīlī  piedzīvoja pasaules pirmizrādi prestižajā dokumentālo filmu festivālā "Visions du Réel" Nionā, Šveicē. 14.maijā kinoteātrī "Splendid Palace" filma piedzīvos pirmizrādi Latvijā.

Tā savā ziņā ir tāda mīlestības dziesma no manas puses, lai arī brīžiem traģiska un depresīva. Tas ir mans mīlestības apliecinājums," saka režisors Viesturs Kairišs.

Dokumentālā filma "Pelikāns tuksnesī" ir episks vēstījums par režisoram tuvo Latgali, tās īpašo maģiju un arī postu. Pastāvīgā reliģijas klātbūtne, cilvēku ikdienas dzīves ritums, dabas diženums, dzīvība un nāve - tas viss operatora Ginta Bērziņa gleznotajos skatos savijas ar Gustava Mālera mūziku, radot pieminekli zemei, ko režisors sauc par mūsu zūdošo Atlantīdu.

 Es neuzskatu sevi par latvieti, man Latvijā neliekas tik vienkārša tā dzīve, es nesaprotu latviešus pietiekami labi. Es nevarētu teikt, ka saprotu latgaliešus, bet es domāju līdzīgi kā viņi," saka Viesturs Kairišs.

Režisoram svarīgi bijis reiz uztaisīt filmu, kurā netiek respektēti tirgus, konjuktūras vai mārketinga noteikumi. Uztaisīt ko vārdos nenosaucamu un palaist pasaulē - tāds ir arī stāsts par Pelikānu tuksnesī, kurš sevi ziedoja Latgalei.

Es pats ļoti divdomīgi un ar aizdomāma izturos pret to, kas ir sanācis, izņemot to, kam man tas ir personīgi dārgs, jo tad, kad dzirdu šos dziedājumus, tas ir kā mana dzīve, mana bērnība, tas, kas man ir svarīgs," atzīst režisors.

Pēdējos gados Viesturs Kairišs aktīvi veidojis operu iestudējumus Latvijā un Vācijā. "Pelikāns tuksnesī" ir atgriešanās pie dokumentālā žanra pēc ilgāka pārtraukuma - pēdējā režisora filma "Loengrīns no Varka Kruu" pabeigta 2009.gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti