Kuldīgā divi foto un dizaina kino kultūras notikumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Sestdien, 4.augustā, Kuldīgā iespējams piedzīvot divus nozīmīgus foto un dizaina kino kultūras notikumus . Kuldīgas Mākslas namā tiks atklāta ISSP Starptautiskās vasaras foto skolas gala izstāde, kur varēs aplūkot mākslinieku un fotogrāfijas interesentu veikumu no visas pasaules. Paralēli tam pilsētā turpinās ikgadējais Dizaina filmu festivāls, kurā varēs redzēt kino jaunumus pasaulē, kas veltīti dizaina un mākslas tēmām.

Kuldīgā divi foto un dizaina kino kultūras notikumus
00:00 / 04:45
Lejuplādēt

Pelču pils dažu dienu laikā burtiski piepildās ar fotogrāfijām un foto stāstiem, ar fotogrāfijām tiek aplipinātas sienas, tās tiek izklātas uz galdiem, tiek aplūkotas un vētītas. Savus stāstus veidoja fotogrāfi, kuri ir savas radošās karjeras sākumā vai jau izveidojuši savu foto praksi. Dalībniekiem bija iespēja piedalīties starptautiski atzītu fotogrāfu meistarklasēs, turklāt vasaras skola piedāvāja atvērtās lekcijas ikvienam interesentam.

Šogad paralēli darbojās arī ISSP rezidence, kuras laikā savus projektus attīstīja 13 mākslinieki, vienlaikus notika arī diskusijas par kuratoru lomu.

Par sestdienas vakarā gaidāmo gala iznākumu stāsta biedrības ISSP vadītāja Jūlija Berkoviča: „Izstādē būs ap 60 dalībnieku. Mums ir kuratoru grupas, kas palīdz izveidot kopīgo koncepciju un noformēt. Būs daudz videodarbu, attēlu kombinēšana ar skaņu un tekstu. Daudzi taisa instalācijas, vēl viena grupa veido grāmatas. Izstāde būs ļoti daudzveidīga.”

Mākslinieki strādāja arī ar foto arhīviem, smeļoties idejas un materiālu Kuldīgas novada muzejā.

Iedvesmota par notiekošo vasaras fotogrāfijas skolā ir jaunā māksliniece Linda Boļšakova, kura atgriezusies Latvijā no studijām un pavadītā laika Skotijā. Viņa atklāj savas ieceres par savu gala darbu gaidāmajai izstādei, kas tiks atklāta Kuldīgas Mākslas namā un kur tiks ienests no zemes izrakts latvānis.

„Būs īsts latvānis un siltumnīcas plastmasa. Kā man radās ideja? Es sāku fotografēt Pelču apkaimi. Uzgāju vecu siltumnīcu, kuru pamazām sāk „ieņemt” latvānis. Domāju, par ko mēs izlemjam rūpēties, vai par to, kas mūs biedē. Kādus augus izvēlamies kultivēt, bet kurus iznīcināsim, jo tie nav tik forši,” stāsta Linda Boļšakova.

Linda atklāj vēl kādu saistošu faktu par latvāni: „Tā sula, kas ir latvānī, reaģē kā filma un fotopapīrs. Tā reaģē uz gaismu. Sula ir fotoksiska.”

Līdzās šim foto notikumam Kuldīga risinās arī Kuldīgas Dizaina filmu festivāls. Abi notikumi sastapsies brīvdabas kino noskaņās kinoteātrī “Goldingen Knight Cinema”.

Par darbiem, ko būs iespēja redzēt sestdienas vakarā, stāsta festivāla rīkotājs Māris Prombergs no „Kino bize” komandas: „Divas brīnišķīgas filmas, kas nav varbūt saistītas kā ierasts ar mākslas vidi, bet tehnoloģisko dizainu. Dizaina filmu festivāla noslēguma seanss filmai “Slava sēram” par mazu pilsētu Meksikā, kur katru gadu par godu Svētajam Sanhuanam vairāki desmiti ģimeņu rīko unikālas pirotehnikas svinības ar milzu uguņojošiem buļļiem.”

Dizaina filmu festivāla rīkotāji uzsver Kuldīgas pārmaiņas ceļā uz Mākslas akadēmijas filiāli, kur būs iespējams apgūt starptautisku maģistra studiju programmu pakalpojumu dizainā. 

„Mākslinieku rezidence intensīvi darbojas, viss „čum un mudž”, notiek remontdarbi, tiek rīkotas izstādes, iepirkta tehnika.

Mēs daudz par to esam runājuši, bet prieks redzēt, ka tiešām viss notiek.”

Dizainu filmu festivāls notiek jau sesto gadu. Līdzās kino skatīšanās procesam, notikumi iecerēti arī ģimenēm ar bērniem, notiks diskusijas par dizaina un nākotnes tehnoloģiju tematiku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti