Klajā nāks Ditas Rietumas un Normunda Naumaņa grāmata «500 visu laiku filmu filmas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ceturtdien, 22.oktobrī, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atvēršanas svētkus piedzīvos Ditas Rietumas un Normunda Naumaņa grāmata "500 visu laiku filmu filmas". Tā ir turpinājums pirms desmit gadiem abu veidotajai grāmatai "365 "Dienas" filmas", kas jau sen kā kļuvusi par retumu. Normunds Naumanis bija iecerējis aktīvi strādāt arī pie otrās grāmatas, diemžēl viņa dzīve negaidīti aprāvās aizvadītā gada rudenī. Grāmatas turpinājumu veidojusi Dita Rietuma, grāmatā iekļaujot arī sava ilggadīgā kolēģa presē rakstītos materiālus.

Skan Ritas Heivortes slavenais dziedājums no 20.gadsimta 40.gadu filmas "Gilda" - graciozā skaistule rotāja kino grāmatas vāku pirms desmit gadiem, un tā redzama arī uz jaunās izdevuma vāka gan kā zīmīgs kino simbols, gan kā tilts starp abām grāmatām.

Jaunā grāmata gan kopumā ir atšķirīga no iepriekšējās. Dita Rietuma to dēvē par turpinājumu, kas vienlaicīgi ir arī sava veida punkts pazīstamajam kino kritiķu tandēmam DR un NN jeb - Dita Rietuma un Normunds Naumanis. Ka šādai grāmatai jātop, abi bija vienojušies 2014.gada vasarā. Diemžēl Normunds Naumanis tā arī nepaspēja iesākt darbu, jo jau tā paša gada agrā rudenī aizgāja mūžībā.

"Tā nu tas liktenis pavērsās, un dzīve piespēlēja skarbu risinājumu, ka man bija jāizlemj, vai es šo darbu turpinu viena, mēģinot arī apkopot Normunda Naumaņa rakstus un savā veidā turpinot mūsu radošo tandēmu, vai arī es to nedaru. Es izlēmu to darīt. Pamatā viena iemesla dēļ, jo avīzei un arī žurnāliem mūžs ir īss diemžēl. Ja, teiksim, kāds šobrīd meklētu Normunda rakstus par konkrēto filmu, šis tas būtu internetā atrodams, bet lielākā daļa nebūtu pieejama," stāsta Dita Rietuma.

Jaunajā grāmatā "500 visu laiku filmu filmas" ir iekļauts gan pārstrādāts un rediģēts pirmās grāmatas materiāls, gan Ditas Rietumas oriģināldarbi, kas iepazīstina ar kino pirmsākumiem, kā arī Normunda Naumaņa raksti, kuros apskatīts pasaules kino pēdējo desmit gadu periods.

Grāmata ir apjomīga, vairāk nekā 600 lappušu bieza, to papildina bagātīgs vizuālais materiāls. Dita Rietuma to dēvē par subjektivizētu kino vēsturi, kas ir skats uz kino attīstības 120 gadiem. "Tas nav akadēmiskais formāts, tas ir sava veida balanss starp hrestomātisko kino vēsturi un arī tādām ļoti subjektīvām, bieži vien arī ekstravagantām un strīdīgām izvēlēm. Un, protams, tas fokuss ir autorkino, nevis Holivudas bokbāsteru daidžests. Tie ir stāsti par filmām, ko veidojuši izcili režisori, uz kuriem balstās kino vēsture, nevis kino biznesa ekonomiskie apskati," norāda Dita Rietuma.

Bunjuela "Andalūzijas suns", van Stroheima "Alkatība", Eizenšteina "Bruņukuģis Potjomkins" ir pirmās filmas, ar kurām sākas stāsts par kino vēsturi Ditas Rietumas un Normunda Naumaņa interpretācijā. Grāmata iepazīstina ar visām desmitgadēm 120 gadu garumā, akcentējot katra laika visbūtiskākās filmas. 30.gadiem veltītajā desmitgadē, piemēram, Ditas Rietumas viena no mīļākajām filmām ir "Mazulīte" ar Barbaru Steinviku galvenajā lomā, kas savulaik bija iekļuvusi nežēlastībā.

Ditas Rietumas un Normunda Naumaņa grāmatas "500 visu laiku filmu filmas" atvēršanas svētki notiks ceturtdien, 22.oktobrī, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu 800 šīs grāmatas eksemplāru pēc tam nonāks pie lasītājiem publiskajās bibliotēkās visos Latvijas novados.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti