Kultūras ziņas

"Pazaudētās dziesmas" Ģertrūdes ielas teātrī

Kultūras ziņas

Večellas Varslavānes piemiņas izstāde

Atklāj ASV dokumentālo filmu ciklu

Kinoteātris «Splendid Palace» atklāj bezmaksas ASV dokumentālo filmu ciklu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kinoteātris “Splendid Palace” turpina izrādīt pasaulē atzītas dokumentālās filmas, un no 28. oktobra līdz janvārim reizi mēnesī piedāvās ASV vēstniecības sarūpēto filmu bezmaksas seansus.

Visas filmas stāstīts par aizrautīgiem cilvēkiem, un ciklu atklās filma “Apollo teātris” – par vienu no zināmākajām mūzikas un šovu skatuvēm ne tikai ASV, bet visā pasaulē.

Režisora Rodžera Rosa Viljamsa dokumentālā filma “Apollo teātris” ir stāsts par džeza, rokenrola, blūza un citu mūzikas žanru triumfu, kas saistīts ar slaveno “Apollo” skatuvi Hārlemā, Ņujorkā. Šī vieta ir saistīta ar tādiem vārdiem kā Ella Ficdžeralda, Daiena Rosa, Stīvijs Vonders, Džimijs Hendrikss un citiem 20. gadsimta mūzikas vēstures stūrakmeņiem. Un reizē tas ir stāsts par ASV kultūras un sociālo dzīvi vairāk nekā 100 gadu garumā.

“Tas ir ļoti interesants materiāls gan tiem, kas interesējas par vēsturi, par Amerikas kultūras vēsturi, gan arī, protams, par džezu.

[Filmā] ir intervijas ar slaveniem džeza māksliniekiem un ļoti daudz arhīva materiālu, kas būtībā citā veidā mums nekādi nebūtu pieejams par šo periodu Amerikā,” stāstīja kino “Splendid Palace” mākslinieciskā vadītāja Daira Āboliņa.

Ar “Emmy” balvu saņēmušo “Apollo teātri” kinoteātris “Splendid Palace” ievada četru ASV dokumentālo filmu ciklu. Tās visas ir pēdējos gados tapušas godalgotas filmas, kuras ASV vēstniecība piedāvā izrādīt bezmaksas seansos. Turklāt tie pamatoti papildina “Splendid Palace” dokumentālā kino pirmdienu tradīciju.

Daira Āboliņa skaidroja: “Kritērijs ir, pirmkārt, lai šīs filmas atbilstu dokumentālā kino klasiskajai izpratnei, lai tās patiktu publikai, kura māk skatīties dokumentālo kino – šajā izlasē gan visas filmas ir kvalitatīvas un visas ir godalgotas – un lai tās tematiski atšķirtos.”

Cikla turpinājumā tiks izrādīta pērn oskarotā filma “Solo uz klints” par Aleksa Honnolda sirdi aizkustinošo alpīnisma varoņdarbu, iekarojot klintis bez drošības aprīkojuma.

Tāpat no Amerikas uz “Splendid Palace” atceļos filma “Džeza vēstnieki” par mūziku un cilvēktiesībām aukstā kara laikā abpus dzelzs priekškaram.

Bet nākamgad janvārī ciklu noslēgs Jena Čeneja darbs “Pats nezināmākais”. Tajā deviņi jauni zinātnieki cenšas iejusties cits cita profesionālajā ādā, lai izprastu, kā sākusies dzīvība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti