Jānis Nords saņem kinokritiķu balvu Maskavā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Maskavas starptautiskajā kinofestivālā 26. aprīlī sadalītas balvas, un Latvijas režisora Jāņa Norda filmai “Ar putām uz lūpām”, kas startēja kinofestivāla galvenajā konkursa skatē, piešķirta Krievijas kinokritiķu balva.

No 19. aprīļa Maskavā risinājās jubilejas – četrdesmitais – starptautiskais kinofestivāls, un šogad šī A klases festivāla galvenajai konkursa skatei bija atlasīta Jāņa Norda jaunākā spēlfilma “Ar putām uz lūpām”, kas tapusi studijā “Tasse Film”, informēja Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Konkursā tika vērtētas vēl piecpadsmit pilnmetrāžas spēlfilmas no Itālijas, Francijas, Beļģijas, ASV, Norvēģijas, Korejas, Jaunzēlandes, Kazahstānas, Armēnijas, Turcijas, Uzbekistānas un citām valstīm.

Režisors Jānis Nords festivāla noslēgumā saņēma Krievijas kinokritiķu žūrijas balvu ar formulējumu “Par mākslinieciskā risinājuma atbilstību aktuālām mūsdienu problēmām”.

Maskavas kinofestivālā Jāņa Norda filma tika demonstrēta seansos 23. un 24. aprīlī, bet 22. aprīlī notika filmas "Ar putām uz lūpām" preses konference, kuru vadīja krievu kinokritiķe Asja Kolodižnere, kas strādājusi arī Maskavas kinofestivāla filmu atlases komisijā. Viņa pēc filmas “Ar putām uz lūpām” noskatīšanās apgalvo, ka Jānim Nordam piemīt absolūta kinematogrāfiskā izjūta un viņš uzņēmis ļoti eiropeisku filmu.

Savukārt Nords preses konferencē atbildēja uz daudzu ieinteresētu un par filmu sajūsminātu kinožurnālistu jautājumiem gan par filmas uzņemšanas procesa detaļām, gan par paša Norda dzīves filozofiju.

Pusstundu garās preses konferences videoieraksts (angļu valodā):

 

Maskavas starptautiskais kinofestivāls ir viens no vecākajiem pasaulē, tas pirmoreiz noticis 1935. gadā, kad žūrija strādāja Sergeja Eizenšteina vadībā, tomēr regularitāti festivāls iedibinājis tikai kopš 60. gadu sākuma, un tikai 1999. gadā kļuva par ikgadēju pasākumu. Kopš tā laika, jau gandrīz 20 gadus, festivāla prezidents ir starptautiski pazīstamais krievu režisors un aktieris Ņikita Mihalkovs, bet festivāla programmas veidotāju komandu vada divi kinokritikas un teorijas profesionāļi, kas labi pazīst arī Latviju un tās kino, – festivāla programmu direktors šobrīd ir Kirils Razlogovs, bet atlases komisijas priekšsēdētājs – Andrejs Plahovs.

Visu Maskavas kinofestivāla balvu sadalījums atrodams festivāla mājaslapā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti