Jāņa Ābeles filma «7 miljardi gadu pirms pasaules gala» būs mīlas stāsts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Drīzumā skatītāju vērtējumam savu pirmo pilnmetrāžas spēlfilmu „7 miljardi gadu pirms pasaules gala” nodos režisors Jānis Ābele. Par centrālo tēmu viņš filmā izvēlējies mūsdienu mīlas stāstu, kas risinās Francijā un Latvijā un ko izdzīvo divi latviešu jaunieši Anna un Leo.

Jāņa Ābeles filma «7 miljardi gadu pirms pasaules gala» būs mīlas stāsts
00:00 / 05:25
Lejuplādēt

„Par šo divu jauno cilvēku pirmo lielo iemīlēšanos. Pat ja viņiem - Leo un Annai - ir kāda attiecību pieredze līdz tam, tad tieši par to, kā sabrūk, sakustas un no jauna uzplaukst pasaule, kad notiek šī iemīlēšanās, -kas ļoti daudziem ir viens no tādiem lielākajiem dzīves notikumiem, vismaz tajā brīdī, kad tas notiek. Un šķiet, ka visam pārējam vispār nav nozīmes. Un tāpēc arī tā saspēle ar ļoti universālo filmas nosaukumu - „7 miljardi gadu pirms pasaules gala”.

Salīdzināt kaut ko tik ļoti milzīgu kā pasaules gals un tam pretī nolikt vienkārši divu cilvēku attiecības, kas varbūt ir ne mazāk būtiskas priekš viņiem un priekš katra no mums kā kaut kādi milzīgi, universāli notikumi,”

filmas būtību raksturo režisors.

Filma stāsta par diviem latviešu jauniešiem, kuri satiekas Marseļā. Viņš studē gleznu restaurāciju, viņa strādā frizētavā. Viņu mīlestība uzplaukst, viņi atgriežas Latvijā, bet stāsts nenoslēdzas ar laimīgām kāzām.

Galvenos varoņus filmā atveido Jana Herbsta un Raimonds Celms. Filmas atmosfērā ļoti liela nozīme ir videi - Marseļai un Rīgai - un arī izmantotajai "underground" mūzikai.

„Es izvēlējos latviešu "underground" tieši romantikas dēļ, kas vienlaicīgi sevī ietver arī kaut kādu nedaudz raupjumu un nenoslīpētību, tieši tādu pašu, kāda ir viņu mīlestība. Un tieši tādas pašas ir arī tās lokācijas, kas ir viņiem visapkārt, jo raupja ir Marseļa un vēl līdz galam nopulēta nav arī Rīga,” skaidro režisors.

Kā atspēriena punkts filmai bija praktiskā balva, ko Ābele saņēma par uzvaru īsfilmu festivālā Francijas pilsētā Eksnprovansā pirms trim gadiem. Tā bija iespēja īrēt tehniku piecām dienām, ko režisors arī izmantoja, filmējot Marseļā. Atbalsts naudas izteiksmē savukārt nāca no Valsts kultūrkapitāla fonda konkursa mikrobudžeta filmām, kur izdevās saņemt 30 000 eiro.

Tika piesaistīts arī sponsoru atbalsts. Kopumā tomēr filmas budžets bija vairāk nekā pieticīgs, taču filmēšanas komanda nedeva sev atlaides darbā un ietaupīt centās uz sadzīvisku ērtību rēķina. 12 cilvēku grupa Marseļā dzīvoja divos īrētos dzīvokļos, paši sev gatavoja brokastis un vakariņas, pieskatīja tehniku un filmēšanas laukumā neviens neklīrējās arī visnepiemērotākajos laika apstākļos.

Producente Inga Jerzjukova atceras kā filmēšana notikusi teju vētras laikā:  „Priekšpēdējā filmēšanas dienā solīja nenormālu vētru, krusu, lietu. Man iepriekšējā vakarā zvanīja franču režisora asistents un teica: "Inga, mums jāatceļ." Bet es teicu - mums nav tāda varianta, jo mums ir atvēlētas piecas dienas pēc kārtas un tad mums jābrauc atpakaļ. Mums jāuzfilmē, mēs neko neatcelsim.”

„No rīta arī visi gājām, pret vēju filmējām, visi vēl smējāmies kaut ko. Un viņš skatījās un teica: "Ārprāts, jūs esat tik dīvaini tie latvieši.

Jo mums Francijā puse nebūtu ieradusies uz filmēšanas laukumu, un tie, kas būtu ieradušies, būtu visu dienu tā besījušies par to, ka kāds šādos apstākļos var strādāt." Bet mēs tur krusā dzenam jokus, ar saviem ķermeņiem piesedzam tehniku. Mums parasta darba diena,” atminas producente.

Minētie apstākļi filmēšanas grupu arī ļoti saliedēja, visi jutās kā viena ģimene, un to novērtēja arī franču aktieris Emanuels Murē, kurš arī spēlē filmā.

„Priekš viņa arī tā mūsu enerģija un atdeve bija kaut kāda unikāla pieredze, kāpēc varbūt viņš bija gatavs piedalīties bez kāda honorāra, jo, droši vien, ja viņam maksātu honorāru, tad tas būtu apmēram tāds kā filmas budžets,” atzīst režisors.

Filmai ir arī krāšņi aizkulišu stāsti. Jerzjukovai viens no mīļākajiem ir stāsts, kas ļoti paspilgtina to, ko režisors dēvē par Marseļas raupjumu:

„Mūsu režisors ļoti baidās no žurkām. Un Marseļa ir ļoti pazīstama ar savām žurkām. Un redzēt, kā filmēšanas laikā pēkšņi Jānis tūlīt, tūlīt sāks bļaut vai skriet projām, jo ir ieraudzījis žurku, bet nevar, jo kadrs jau tiek filmēts… Tas bija kaut kas ļoti amizants. Tā kā Marseļa, tā viņam bija mūžīgā cīņa, lai nepieietu pārāk tuvu miskastēm, jo tās žurkas visas bija zem miskastēm. Kaut ko tādu arī es redzēju pirmo reizi,” atceras producente.

Marseļā un Rīgā notiekošais mīlas stāsts Ābeles debijas spēlfilmā „7 miljardi gadu pirms pasaules gala” Latvijas kinoteātros startēs 1.februārī. Pašlaik Ābele turpina darbu pie savas nākamās un daudzu jau ļoti gaidītās filmas „Jelgava 94”, kam savukārt pirmizrāde plānota oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti