Kultūras ziņas

Vijolniece Baiba Skride LNSO vasarnīcā

Kultūras ziņas

Māksliniece Džemma Skulme iedvesmo jaunos

Kā igaunis kokus portretēja

Igauņu fotogrāfs uz Latviju atvedis Amazones lietusmežus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"Es neesmu koku apskāvējs, aizrāvies ar ezotērismu vai sevišķi reliģiozs, taču, stāvot mežā, mani vienmēr pārņem nedefinējamas izjūtas un vēlme tās raksturot," teic Kaupo Kikass, igauņu fotogrāfs kura fotogrāfiju sērija "Koku ainas" no 20.augusta skatāma Latvijas Fotogrāfijas muzejā.

Kaupo Kikass ar fotogrāfiju nodarbojas 12 gadus. Igauņu mākslas fotogrāfs mācījies Somijas Vizuālās mākslas institūtā. Kikass strādā Ziemeļeiropā, piedalās fotoprojektos Londonā, ASV, kā arī ikgadējā Amazones lietusmežu fotoprojektā.

"Es ticu, ka katrs var attīstīt savu redzējumu. Manas fotogrāfijas ir kā sākuma punkti, tie ir kā sēklas, kas atdzīvina cilvēkā jau esošu ideju. Ja būtu iespējams izteikt vārdos to, ko es vēlos ar šo izstādi nodot, es to pateiktu. Man bija sajūta un es to gribēju nodot tālāk, un sapratu, ka ar vārdiem tas nav iespējams. Ja jūs paturēsiet savu prātu atvērtu, tad kādā brīdī piedzīvosiet šo sajūtu, bet vārdos to ietērpt jūs nespēsiet," pauž fotogrāfs.

Kaupo Kikass izvēlas strādāt ar pasaulē labi pazīstamiem klasiskās mūzikas izpildītājiem un komponistiem. Viņu vidū arī Arvo Perts, kura mūzikā fotogrāfs smeļas iedvesmu. Perta mūzika visprecīzāk raksturo viņa fotogrāfijas.

"Jau sen mani kāds iemācīja un pie tā es pieturos jau divdesmit gadus, tas ir kā A, B, C likums. A nozīmē precizitāte, B ir īsums un C - skaidrība. Es savos darbos cenšos būt cik vien iespējams vienkāršs," norāda Kaupo Kikass.

Izstādē apskatāmās fotogrāfijas ierāmētas fotogrāfa atrastajos koka dēļos un durvīs, kuru iespējamais stāsts lieliski rezonē ar fotogrāfijām. Izstāde Latvijas Fotogrāfijas muzejā apskatāma līdz 20.septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti