100 gadus sena Pārdaugava un atvadas Fotogrāfijas muzejā. Ko pagūt šonedēļ – iesaka Lilita Eglīte

Doties uz pirmizrādi Dailes teātrī, aplūkot pēdējo izstādi Fotogrāfijas muzeja Mārstaļu ielā 8, dzirdēt franču soulmūzikas dīvu Imany un iepazīt 100 gadu senu Pārdaugavu – kultūras ceļamērķus šai nedēļai iesaka balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve, LTV raidījumu vadītāja Lilita Eglīte.

Iepazīt 20. gadsimta sākuma fotosalonu

Kamēr ārā vēl nenoturīgs ziemas baltums, Latvijas Fotogrāfijas muzejā var veidot portretus uz vēsturiskā, mākslinieka Indriķa Zeberiņa gleznotā ziemas ainavas fona. Tur apskatāma ekspozīcija "Strenču fotodarbnīcas salons. Fonā ziema". Vides rekonstrukcijā izmantoti autentiski salona priekšmeti un inventārs.

Interesanti salīdzināt, kā portretus veidoja Strenču fotogrāfi 20. – 30. gados, un kāda ir portretu un "pašiņu" mode mūsdienās.

Jāpiebilst, ka šī diemžēl ir muzeja atvadu izstāde Mārstaļu ielas 8. namā, kur fotomākslu varējām iepazīt 30 gadu garumā. Izstādes pēdējā diena – 29. decembris!

Dzirdēt franču soulmūzikas dīvu 

29. novembrī "Arēnā Rīga" ceļojumu no tumsas uz gaismu sola franču dziedātāja Imany. "Voodoo Cello" ir šovs, kas uz vienas skatuves apvieno astoņus čellus un balsi, izpildot ikoniskus popmūzikas hitus. Bez jebkāda veida specefektiem, ļoti dabiski, Imany ir pāraranžējusi populāras, visiem ļoti labi zināmas dziesmas.

Viņa parādās uz skatuves kā vudū priesteriene, tēls, kas ir pilnībā izdomāts un iedvesmots no dažādām kultūrām.

Koncertprogrammā Imany dziedās Donnas Sameres, Eltona Džona, Boba Mārlija, Edija Šīrana, "Radiohead", Madonnas, t.A.T.u., "Imagine Dragons" u.c. hitus. Kā rakstīts koncerta pieteikumā, tas būs skaists un reizē mistisks – ar burvju spējām apveltītas sievietes – ceļojums. Tas apliecinās sievietes spēku, ļaujot sasniegt iekšējo mieru un harmoniju. Un pēc tā jau droši vien alkstam mēs visi! 

Ieklausīties Rainī caur Paukštello 

1. decembrī Dailes teātra Mazajā zālē pirmizrāde Raiņa "Čūsku vārdiem", kas radīts ciklā "Dailes kanons". Aktieris Jānis Paukštello ir būtiska Dailes kanona daļa, un Raiņa Jāzeps ir viena no virsotnēm viņa aktiera mūžā. Iestudējumam aktieris izvēlējies ietilpīgākās rindas no Raiņa "Dagdas piecām skiču burtnīcām" un leģendārajiem dialogiem no lugas "Jāzeps un viņa brāļi". 

Rindas, kas palīdzot izstāstīt arī paša mākslinieka sarežģīto iekšējo ceļu.

Līdzās Jānim Paukštello ar saviem jautājumiem būs jaunākās paaudzes aktieris Kārlis Arnolds Avots. Izrādē piedalās arī Eliass Gricmanis un Dramatiskā teātra muzikālā aktiera kursa studenti. Režisors Juris Jonelis.

Ieraudzīt 100 gadu senu Pārdaugavu

Aizraujošu ceļojumu "pēc seno pastkaršu un fotogrāfiju liecībām" atkal sarūpējis erudītais vēsturnieks Andris Caune grāmatā "Pārdaugava pirms 100 gadiem" 2. daļa.

Pagājuši 25 gadi, kopš klajā nāca grāmatas 1. daļa, bet tagad sadarbībā ar filokartistu Arni Podnieku publicēti vēl 112 seno kartīšu attēli.

Tie stāsta par Pārdaugavas tiltiem un kuģu piestātnēm, par satiksmi un ūdenssporta klubiem, par plūdiem un ugunsdzēsējiem, par dziedniecības iestādēm un skolām. Ļoti interesanta un maz redzētām atklātnēm bagāta ir grāmatas nodaļa, kas veltīta IX Vispārējiem latviešu Dziesmu svētkiem 1938. gadā – vienīgajiem Dziesmu svētkiem, kas notikuši Pārdaugavā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti