FOTO: Noslēdzas Kairiša filmas «Piļsāta pi upis» uzņemšanas periods Krāslavā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šonedēļ beidzas Viestura Kairiša filmas “Piļsāta pi upis / Pilsēta pie upes” Krāslavas filmēšanas periods, kurā vienu no svarīgākajām lomām "nospēlēja" kuģis “Baltais gulbis”.

Kuģa vēsturiskais prototips, kas minēts arī Gunara Janovska romānā, ir pirms Otrā pasaules kara starp Krustpili un Jēkabpili kursējušais tvaikonis “Gulbis”.

Īpaši filmēšanas vajadzībām jau pagājušā gada rudenī Varkaļu ostā tika uzsākta “Baltā gulbja” būvēšana un pielāgošana filmēšanas vajadzībām, informēja Nacionālā kino centra vecākā referente nozares informācijas jautājumos Kristīne Matīsa.

Kuģa kapteini filmā tēlo leģendārais lietuviešu aktieris Jozs Budraitis. Režisors Viesturs Kairišs saka: “Baltais kuģis ir simbolisks tēls, tas pārvadā tautas kā Noasa šķirsts un atved skatītājiem nepazīstamo varoni kā gulbis Loengrīnu, lai filmas gaitā mēs uzzinātu, kas īsti par cilvēku slēpjas aiz šā vientiesīgā puiša ar jauko vārdu Ansis.”

“Baltais gulbis” filmēšanas grupai sagādāja ne mazums grūtību un piedzīvojumu. Vispirms kuģis pa autoceļu tika transportēts no Rīgas uz filmēšanas vietu, tādējādi jau pirms filmēšanas procesa izpelnoties publikas uzmanību. Kad “Baltais gulbis” veiksmīgi nonāca Krāslavā, izrādījās, ka tā ielaišanu Daugavā apgrūtina zemais ūdens līmenis — sausuma dēļ upē šovasar sevišķi jāuzmanās no sēkļiem un akmeņiem. Tomēr galu galā kuģis godam izpildīja savu lomu.

Krāslavas posmā pāris nedēļu laikā nofilmētas ainas, kurās attēloti dažādi vēsturiski notikumi – padomju karaspēka ierašanās pilsētā 1940. gadā, ebreju aizvešana uz nošaušanu, kā arī ainas no nacistu okupācijas laika Latvijā.

Tāpat kā ziemas uzņemšanas periodā, kad filmēšanas laikā gaisa temperatūra nokritās līdz -26 grādiem, arī tagad daba bija sagatavojusi pārbaudījumu filmas grupai — aktieriem un daudzajiem masu skatu dalībniekiem bija jāiejūtas lomās kameru priekšā +31 grādu karstā svelmē.

Filmas “Pilsēta pie upes” komanda ar prieku par Krāslavā paveikto un vienlaikus ar skumjām, ka jādodas projām no filmēšanai tik labvēlīgas vietas, izsaka pateicību daudzajiem izpalīdzīgajiem krāslaviešiem, sākot no atsaucīgajiem domes darbiniekiem ar pilsētas mēru Gunāru Upenieku priekšgalā, simtos mērāmiem masu skatu dalībniekiem un citiem vietējiem palīgiem.

Filmēšanas grupa pateicas arī Krāslavas Kultūras nama vadībai, Rīgas Valsts tehnikuma Krāslavas filiālei, vietējiem uzņēmējiem un Valsts robežsardzei. Filmas uzņemšana turpināsies vēl pāris nedēļas Daugavpilī, Rēzeknē, Ludzā un citās vietās Latgalē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti