Kultūras rondo

Pasniegtas Mūzikas akadēmijas Gada balvas. Sazināmies ar laureātiem

Kultūras rondo

"Gors" aicina uz šā gada pirmo koncertierakstu

Dīvāna kinozāle: iesaka raidījuma vadītājs Lauris Kļaviņš un kinokritiķe Dārta Ceriņa

Dīvāna kinozāle: iesaka raidījuma vadītājs Lauris Kļaviņš un kinokritiķe Dārta Ceriņa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lielceļa rokeru klubs, ceļojumi laikā un telpā uz citām planētām, 20. gadsimta sākuma progresa cerību spožums un ievērojama kinorežisora pēdējie dzīves mēneši – tik raibu piedāvājumu Latvijas Radio raidījuma "Kultūras Rondo" ciklā "Dīvāna kinozāle" sagatavojuši televīzijas raidījuma "Jautā-Jums" vadītājs Lauris Kļaviņš un kinokritiķe, pētniece Dārta Ceriņa.

Iesaka Lauris Kļaviņš

Televīzijas seja un nu jau leģendārās mazbudžeta komēdijas “Kriminālās ekselences fonds” galvenās lomas atveidotājs Lauris Kļaviņš stāsta, ka no nākamās otrdienas kanāla "ReTV" ēterā atgriezīsies viņa autorraidījums “Jautā-Jums”, kurā tiek risinātas sarunas ar galvenokārt radošo jomu pārstāvjiem – jo pašam Kļaviņam viņi vienkārši esot interesantāki. 

Stāstot par savu “Dīvāna kinozāles” repertuāru, viņš galvenokārt piemin platformas “Netflix” piedāvājumu. Bet pirms tam – ieteikums no pašmāju ekrāna mākslas. Tā ir daudzsēriju mākslas filma “Aģentūra”, ko vēl arvien iespējams noskatīties, apmeklējot vietni agentura.jrt.lv.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vēl Lauris Kļaviņš iesaka seriālu “Sons of Anarchy”, kas ir viņa pēdējā laika brāzmainākais, saistošākais ekrāna piedzīvojums: “Tas ir seriāls par Kalifornijas motociklistu klubu/bandu. Tur atspoguļoti ne tikai viņu aktīvie, agresīvie darbi, bet ļoti daudz tiek parādītas arī viņu savstarpējās attiecības.” Seriāla septiņas sezonas skatāmas platformā “Netflix”. No šīs pašas platformas arī divi animācijas darbi – 18 pārsteidzoši stāsti “Love, Death & Robots”

  un savdabīgā, raibā “The Midnight Gospel” sezona. 

Iesaka Dārta Ceriņa

Kinokritiķe Dārta Ceriņa lasa lekcijas Latvijas Kultūras akadēmijā un strādā pie semiotikas nozares stiprināšanas akadēmiskajā laukā. Tā kā Ceriņa ir iesaistījusies arī Latvijas Jaunā teātra institūta organizētajā laikmetīgā teātra festivāla “Homo Novus” un Rīgas Starptautiskā kino festivāla darbībā, viņa uz turpmāko gadu skatās ar neslēptām bažām. Tomēr kultūra, lai arī cik spazmatiski, tomēr ir iegrozījusi savu gaitu salīdzinoši neērtākajā, tomēr noteiktā attīstības ceļā. Piemēram, organizēt kinozāli dīvānā. Tajā Dārta aicina pievērsties platformas “MUBI” piedāvājumam. Izrādās, šī kino tīmekļa bibliotēka nesen nosvinējusi jau savu 14. pastāvēšanas gadadienu.

Pirmais ieteikums – filma “Divdesmitais gadsimts”/“The Twentieth Century”. Visi, kas šo filmu netika redzējuši Rīgas Starptautiskā kino festivāla programmā, tagad to var noskatīties platformā “MUBI”. Ceriņas redzējumā šis kinodarbs pavisam noteikti apliecina stilu, virzienu un vēstures delikātu pārzināšanu no režisora Metjū Renkina puses. 

Platformā “MUBI” arī dokumentālā filma "Babenko. Pasaki, kad es miršu"/” Babenco. Tell Me When I Die”. Dārta Ceriņa šo dokumentālo eseju raksturo kā intīmu, ļoti iejūtīgu un dzīvi apliecinošu veltījumu ne tikai pašam kino, bet arī tīri personīgi – attiecībām.   

Vēl kinokritiķe aicina noskatīties Vona Karvaja filmu "Noskaņojums mīlēt". Ar šo filmu tiek noslēgta “Kino Bize” rīkotā programma “Kino klasikas vakari”. Filma pieejama vietnē kinobize.lv.

Tiem, kurus aizrāvusi filmas "Noskaņojums mīlēt" galvenās lomas atveidotājas Megijas Čeunas meistarība, Dārta Ceriņa iesaka noskatīties arī platformā "MUBI" pieejamo Olivjē Asajasa filmu "Irma Vep". 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti