Piejūras klimats

Nemiernieks Langluā un "Mūra" pirmizrāde. Studijā - Zane Balčus un Dāvis Sīmanis

Piejūras klimats

Saviļņojoši! Rolanda Kalniņa "Četri balti krekli" Kannās un Billes liktenis filmā

Dāvja Sīmaņa dokumentālā filma "Mūris" - īpaši aktuāla tiem, kas glorificē padomiju

Dāvis Sīmanis par savu jaunāko filmu «Mūris»: Tā nenoliedzami ir ļoti politiska

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kinorežisors Dāvis Sīmanis uzskata, ka viņa dokumentālā filma "Mūris" cilvēkiem visā pasaulē palīdzēs ieraudzīt mūsu sabiedrības kontekstu. 

Filma "Mūris" jau piedzīvojusi pasaules pirmizrādi Šveicē, un 24. aprīlī gaidāma šīs filmas pirmizrāde Latvijā. Tas ir subjektīvi emocionāls, vizuāli tēlains skatījums uz Latvijas un Krievijas pierobežas reģionu, kas reizē ir arī visas Eiropas robeža ar Krieviju.

"Tas man gluži personiski nozīmē ļoti daudz – ka mana filma startē tik nozīmīgā festivālā un cilvēkiem pasaulē būs iespējams ieraudzīt mūsu sabiedrības kontekstu,” pirms došanās uz filmas pirmizrādi raidījumā "Piejūras klimats" gandarījumu neslēpa kinorežisors un Latvijas Nacionālās filmu skolas asociētais profesors Dāvis Sīmanis.

"Filma nenoliedzami ir ļoti politiska," atzīmē Sīmanis.

"Neskatoties uz to, ka filmas galvenais fokuss ir mans skatījums uz notikumiem abās pusēs – abpus Latvijas un Krievijas robežai, nosaukums "Mūris” apzīmē to necaurejamo sienu, kas ideoloģijas vai domāšanas nozīmē pastāv starp dažādajām sabiedrībām. Jo īpaši tas ir aktuāls sabiedrībā, kas apbrīno padomju pagātni, šo uzskatu burtiski kā indi izplatot mūsdienu kontekstā, liekot glorificēt pagātnes notikumus, par ko zināšanu trūkst vai to vispār nav.”

Kadrs  no filmas "Mūris"
Kadrs no filmas "Mūris"

Filmas galvenie varoņi ir divi kardināli pretēju uzskatu pārstāvji, taču abi ir ideālisti: viens no tiem ir Ansis Ataols Bērziņš, otrs – Doņeckā krievu separātistu pusē karojošais Beness Aijo.

Ansis Ataols Bērziņš filmā "Mūris"
Ansis Ataols Bērziņš filmā "Mūris"

"Savā ziņā viņus no mūsu sabiedrības arī šķir mūris, un iemeslu, kāpēc tas noticis, ir daudz. Filma izaicina par to padomāt,” spriež režisors.

24. aprīlī notiks tās pirmizrāde Latvijā.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti