Baltijas jūras dokumentālo filmu forumā šogad programma «Klusuma spēks»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 3. līdz 7.septembrim Rīgā un Latvijas reģionos norisināsies ikgadējais Nacionālā kino centra rīkotais Baltijas jūras dokumentālo filmu forums - starptautisks pasākums dokumentālo filmu profesionāļiem un filmu skatītājiem. Šogad forumā tiks izrādīta filmu programma "Klusuma spēks".

Filmu programmā "Klusuma spēks" iekļautas deviņas starptautisku atzinību guvušas filmas no  Dānijas, Indijas, Lielbritānijas, Norvēģijas, Vācijas un citām valstīm. Filmas tiks demonstrētas kinoteātrī "K.Suns" Rīgā un jau trešo gadu arī Latvijas reģionos - Jēkabpilī, Rēzeknē un Valmierā.

Filmu programmu "Klusuma spēks" 3.septembrī atklās filma "Tēvocis Tonijs, trīs muļķīši un VDK" ("Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service"), kas, mēģinot labot netaisnības Bulgārijas kino vēsturē, izraisījusi plašas diskusijas par autortiesību jautājumiem un cenzūras klātesamību mūsdienu sabiedrībā. Šīm tēmām tiks veltīta arī diskusija pēc filmas seansa, piedaloties filmas režisorēm Minai Milevai un Veselai Kazakovai.

Skats no filmas "Tēvocis Tonijs, trīs muļķīši un VDK" (publicitātes attēls)

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Programmā iekļauta arī filma "Dvīnes" ("Twin Sisters"), un Rīgā ieradīsies arī filmas režisore Mona Frīsa Berteusena (Norvēģija), lai 4.septembrī  tiktos ar skatītājiem un dalītos ar neticamo stāstu par ķīniešu dvīņu māsiņām, kas tika nodotas adopcijai dažādos kontinentos. Šī filma 2013.gadā saņēmusi skatītāju balvu nozīmīgākajā dokumentālo filmu festivālā Eiropā - IDFA Nīderlandē.

Skats no filmas "Dvīnes" (publicitātes attēls)

5.septembrī klātienē varēs tikties ar vācu režisoru Sebastianu Mecu. Viņa filma "Metamorfozes" ("Metamorphosen") par Jekaterinburgas rajonu Urālos, kur ir viens no augstākajiem radiācijas līmeņiem uz mūsu planētas, sagraus ilūzijas par iespēju abstrahēties no kaimiņos notiekošā.

Filmu programmas nosaukums "Klusuma spēks" šogad lielā mērā ir veltīts Frīdai - vienīgajai grupas "The Beatles" sekretārei, kuras šarms ir savaldzinājis amerikāņu režisoru Raienu Vaitu, kā rezultātā tapusi iedvesmojoša filma  "Bītlu labā feja" ("Good Ol' Freda").

Personība iedvesmo arī Dānijā tapušajā filmā "Dejo man!" ("Dance for Me"). Tajā režisore Katrīne Filpa iepazīstina ar krievu puisi Jegoru, kurš ir pārcēlies uz dzīvi svešā ģimenē, lai kļūtu par dāņu pusaudzes Mijas deju partneri. 2012.gadā šī vēl nepabeigtā filma piedalījās Baltijas jūras dokumentālo filmu forumā projektu tirgū.

Par iederēšanos citā valstī režisores Elīnes Helēnas Šellekensas filmā "Lidijas īstās mājas" ("A Home for Lydia") domā un dzied arī enerģiska Nīderlandē dzīvojoša meitenīte Lidija.

Sabiedriski politiskām aktualitātēm programmā "Klusuma spēks" veltīta ēģiptiešu izcelsmes režisores Džehanas Nūdžeimas filma "Laukums" ("The Square") - šogad nominēta "Oskaram" kā labākā dokumentālā filma. Tā dokumentē notikumus Ēģiptē laikā no 2011. līdz 2013.gadam, kad tika gāzta 30 gadus pastāvošā Hosni Mubaraka diktatūra.

Pavisam cita rakstura filma - norvēģu režisora Hovara Bustnesa "Neatlaidīgās vecmāmiņas" ("Two Raging Grannies") - iepazīstinās skatītājus ar Šērliju un Hindu, divām pieklājīga vecuma amerikāņu kundzītēm, kuras mēģina izprast, cik pamatota ir dzīšanās pēc ekonomiskās izaugsmes.

Vizuāli iespaidīgākā filma programmā ir indiešu režisores Faridas Pačas "Sāls" ("My Name is Salt"), kas aicina baudīt citu laika ritējumu, sekojot tam, kā Indijas tuksnesī tiek iegūta baltākā sāls uz mūsu planētas.

Skats no filmas "Sāls" (publicitātes attēls)

Visas filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā, nodrošinot tulkojumu arī latviski.

Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma programma pieejama Nacionālā kino centra mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti