Kultūras ziņas

Brekte pret Skulmi

Kultūras ziņas

Dziesmu svētku atklāšanas brīži

Steihena foto Arsenālā

«Arsenālā» atklāj Edvarda Steihena fotogrāfijas izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No 27. jūnija līdz 6. septembrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē "Arsenāls" būs skatāma izstāde „Edvards Steihens. Fotogrāfija”. Projekts tiek īstenots Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē Kultūras programmas ietvaros.

Fotogrāfs, gleznotājs, dizaineris, kurators, jauno talantu mednieks un profesionāls dārznieks – visi šie apzīmējumi veido izcilā 20.gadsimta pirmās puses fotomākslinieka Edvarda Steihena personības mozaīku.

26.jūnijā Rīgā atklāta slavenā mākslinieka fotodarbu izstāde no Luksemburgas Nacionālā vēstures un mākslas muzeja kolekcijas.

Luksemburgā dzimušais, vēlāk uz Ameriku emigrējušais Steihens ir viens no piktoriālisma jeb mākslinieciskās fotogrāfijas aizsācējiem. Viņš ir slavenību portretu, reklāmas, modes un dokumentālās fotogrāfijas meistars. Steihena laikabiedri un draugi bijuši zināmākie tā laika mākslinieki, politiķi, kultūras un augstākās sabiedrības cilvēki.

"Steihens žurnālu fotogrāfiju no ikdienišķas parādības ir padarījis par mākslu," norāda Luksemburgas Nacionālā vēstures un mākslas muzeja direktors Mišels Polfers. "Šajās bildēs var redzēt, ka viņš atteicās no glezniecības par labu fotogrāfijai. Ja jūs prasīsiet, kas ir interesantākie darbi mūsu kolekcijā, tad tie ir agrīnie piktoriālisma perioda  jeb 30. gadu darbi, kas tajā laikā bija pilnīgi jauna mākslas forma."

Izstāžu zālē “Arsenāls” eksponētas 86 Edvarda Steihena oriģinālfotogrāfijas. Tās ilustrē autora radošās darbības agrīno posmu Parīzē un arī brieduma gadus, strādājot Ņujorkā, radot slavenību un modes fotogrāfijas tādiem žurnāliem kā “Vogue” un “Vanity Fair”.

"Viņš  bija vien no pirmajiem, kas uzdrošinājās likt modes žurnālā “Vogue” kailfoto. Šai izstādē arī var redzēt pāris, bet tie ir no piktoriālisma laika, gleznieciski. Bet no trīsdesmitajiem gadiem ir jau tiem laikiem atklātas," stāsta izstādes kuratore Šelda Puķīte.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti