Aizputes pagātni un tagadni salīdzina fotogrāfijās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Piektdien Aizputes Novadpētniecības muzejā notiks atvēršanas svētki kādai īpašai grāmatai – fotoalbumam "Aizpute. Pagātne un tagadne". Grāmatā aplūkojamas senās Aizputes pastkartes un šo pašu vietu fotogrāfijas, kas jau tapušas mūsdienās.

Fotoalbumu veidojuši fotogrāfs Varis Sants un Rīgā dzīvojošais aizputnieks Ivars Silārs.

„Grāmatas rašanās priekšvēsture ir 11 gadu garumā. Pirms 11 gadiem Ivars Silārs, iegriežoties Aizputes muzejā, vienkārši kā eksaizputnieks, apskatot ekspozīciju, ieinteresējās par Aizputes vēsturi un notikumiem. Drīz vien viņam, aizejot pelnītā atpūtā, kļuva vairāk laika šīm nodarbēm. Viņš izdomāja, ka vajadzētu savākt vienkopus visu Latvijas kolekcionāru rīcībā esošās Aizputes senās pastkartes. Trūkstošās viņš meklēja arī Aizputes muzejā," un tā Aizputes Novadpētniecības muzejs savā krājumā ieguva vairāk nekā 100 digitālo Aizputes pastkaršu kolekciju, stāsta muzeja vadītāja Jolanta Berga.

Vēlāk aizputnieks Varis Sants muzejā sāka vadīt fotopulciņu, līdz ar to radusies ierosme veidot izstādi, kur būtu redzamas gan senās pastkartes, gan šī pati vieta jau mūsdienu fotogrāfijā. Izstāde joprojām tiek eksponēta muzejā.

Laikam ejot, radusies doma radīt virtuālo pastaigu pa Aizputi, atceras Jolanta Berga, kas tagad vainagojusies ar grāmatu – fotoalbumu: „Grāmata ir reprezentatīvs materiāls par Aizputes pilsētu un tās vēsturi, iedzīvotājiem un namiem. Grāmata ļaus atgriezties 100 gadus senā vēsturē.” Un, protams, ceļot arī šodienā, jo Varis Sants savā interpretācijā veidojis fotogrāfijas vietās, kuras redzamas senajās pastkartēs.

Tā atšķirsies no citiem fotoalbumiem: „ Manas fotogrāfijas tika pielīdzinātas tā laika pastkartēm - manas fotogrāfijas degradējot, veidotas izplūdušākas, nefokusā. Eksperimentējot un skatoties, manas krāsainās bildes nelīdzinās senām sēpijas bildēm,” stāsta Sants.

Senajās pastkartēs redzami dažādi svinīgi notikumi, vīri ar orķestra taurēm, sievas ar iepirkumu groziem un priekšautos. Arī tagad fotogrāfs, precīzi fiksējot to pašu vietu pastkartē, mudinājis pozēt cilvēkiem, tā simboliski aicinot atgriezties patukšajā mazpilsētā, kuras vērtība ir ne tikai tās cilvēki, esošie un bijušie aizputnieki, bet arī skaistā Aizputes ainava. Satikšanās ar pagātni gan senāk, gan tagad, rada īpašas sajūtas, saka Sants.

152 lapaspušu biezajā grāmatā publicētas 73 fotogrāfijas un atklātnes. Grāmatas manuskriptu veidojis Ivars Silārs, maketa autore Liepājas māksliniece Maruta Bože, korektore – aizputniece Inese Krauze. Muzeja vadītājas vārdiem sakot, grāmata ir radīta ar lielu mīlestību pret savu pilsētu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti