Kultūras ziņas

Nacionālā bibliotēka – valsts aizsargājams kultūras piemineklis

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Laimas Žurginas jubilejā "Zuzeum" demonstrēs režisores filmas

Piecās kino pēcpusdienās svinēs režisores Laimas Žurginas 80. jubileju

Par godu kinorežisores Laimas Žurginas 80. jubilejai mākslas centrā "Zuzeum" piecās septembra pēcpusdienās tiks demonstrētas Žurginas veidotās filmas, kā arī sarunās tiks gūts plašāks skats par notikumiem filmu veidošanas procesā.

No 20. līdz 24. septembrim mākslas centrā "Zuzeum" ikvienam interesentam būs iespēja vērot izlasi ar Laimas Žurginas veidotajām filmām. Starp tām būs portretfilmas gan par dzejniekiem, komponistiem un māksliniekiem, gan režisores vienaudžiem, kuri uzskatāmi par kultūras dižgariem. Ir arī sociāli politiskais spārns par padomju un Atmodas laiku, kā arī par mūsdienām – filma "Kaza kāpj debesīs".

"Šeit programmā mēs esam mēģinājuši salikt Laimas Žurginas radošās darbības tādu kā benefici. Arī parādīt pēc iespējas vairāk tos formātus un žanrus, kādos viņa ir strādājusi. Tur ir gan tādas garas pilnmetrāžas filmas, gan arī tādas īsas. Arī pat vairāki kino žurnāli," stāsta kinorežisore Kristīne Briede. Viņa izceļ, ka ļoti interesanti ir arī blakus stāsti – kā agrāk tika uzņemts kino, par kino studijas laikiem Rīgas kino studijā: "Tā ka katrs vakars būs tāda kā saruna."

Pati Laima Žurgina par jubileju saka: "Dzīve jau iet uz otru pusi, bet vienmēr ir interesanti paskatīties, nu ko tad tu esi sastrādājis. Man atsūtīja no valsts kinofotofono dokumentu arhīva sarakstu ar 98 nosaukumiem, es vēl pieliku 13 klāt, ko es esmu taisījusi pēc 1990. gada. Līdz ar to ir pāri simtam kaut kas sadarīts. Tā ka nav tik maz."

Režisore vēlas, lai šos filmu vakarus apmeklē it īpaši jauni cilvēki – lai iepazītos gan ar tā laika dokumentālo kino, gan iepazītu tā laika dzīvi. Tāpat viņa vēlas, lai dokumentālā kino veidotāji atceras par to, ka mākslinieciskie tēli ir jāierauga saistībā ar dzīves realitāti, nevis vienkārši parādot elementāru informāciju.

"Man nekad nav bijusi neveselīga pietāte. Es esmu uzaugusi mākslinieku vidē. Čaks man ir spēlējis zirgu, kāds man bija divu gadu dzimšanas diena. Es nejūtu nevajadzīgu pietāti, bet es vienmēr ņemu vērā, ka katrs ir cilvēks, ka katram ir savas labās un sliktās īpašības. Un savi prieki un savas bēdas. Daudz kas ir tāds, ko mēs neredzam, un tad ir svarīgi ar to cilvēku tā kā identificēties," stāsta Laima Žurgina.

"Kas man nepatīk un kas mani neinteresē jeb ko es nesaprotu, to es nefilmēju," ar smaidu atsaka režisore.

Apmeklētāji septembra vakaros aicināti iepazīt ne tikai režisores laikabiedrus, bet arī baudīt to, kā mainījušās kino veidošanas tehniskās īpatnības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti