Dienas ziņas

Karoga dienā Skrundā piedalās izaicinājumu spēlē

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Latviešu filmu par Gunāru Astru Londonā uzņem ar atzinību

Londonā ar atzinību sagaida filmu «Astra»

Londonā Baltijas filmu festivālā aizvadīts pirmais dokumentālās filmas "Astra" kino seanss. Tas ir biogrāfisks stāsts par disidentu Gunāru Astru, kurš savulaik Padomju Savienībā ieslodzījumā pavadīja 19 gadus par pretpadomju aģitāciju un spiegošanu. Par spīti represijām Astra no saviem uzskatiem neatteicās, tā iegūstot starptautisku uzmanību un pievēršot uzmanību Latvijas okupācijai. 

Austrumlondonas kultūras centrs "Rich Mix" kinomīļiem zināms kā vieta, kur vairākās zālēs iespējams baudīt neatkarīgo kino un ārzemēs tapušās filmas. Uz dokumentālās filmas "Astra" pirmizrādi bija ieradušies daudzi briti, zinot, ka filmai būs titri angļu valodā. "Mani interesē Latvijas vēsture, jo tur ir līdzība ar manas valsts vēsturi, kas ir Īrija. Gribu uzzināt vairāk par to, kā tika apspiesta latviešu tauta un kā par to jūtas cilvēki mūsdienās," atklāja skatītājs Džeimss Konerijs.

Pēc filmas skatītājiem bija iespēja uzdot jautājumus filmas režisorei Lienei Laviņai. Jautājumu bija tik daudz, ka apmeklētāji tika lūgti pārvietoties uz kafejnīcu turpat blakus, jo zālē bija jāsākas nākamajam seansam.

"Filma ir arī ļoti aktuāla, skatoties uz to, kas notiek mūsdienās, un tiešām ļoti iedvesmojoša. Ļāva arī uzzināt dažas lietas, ko es vēl nezināju par Gunāru Astru," sacīja skatītāja Ance Martinsone.

Sastājās pat rinda, jo ikviens gribēja izmantot iespēju pateikties režisorei personīgi. "Biju satraukusies par to, kā ir iznest šo filmu ārpus savām mājām, jo te cilvēki ir ar savādāku vēsturi, savādāku kultūru. Bija kaut kādas vietas, kur es pati, skatoties filmu, domāju, vai viņi sapratīs, vai viņi sazīmēs to savu dzīves bagāžu ar to, kas mums ir. Un es biju patīkami pārsteigta, ka bija tādi dziļi un apkopojoši jautājumi no cilvēkiem, kuriem bija pirmā tikšanās šodien ar Gunāru Astru," pauda režisore.

Taču trimdas latviešiem Gunārs Astra ir labi pazīstams. Skatītāja Rūta Abakuka pavēstīja: "80. gados, kad es piedalījos demonstrācijās, mēs rīkojām demonstrācijas Notingamā, kur es dzīvoju tajā laikā, lai atbrīvotu Astru. Daugavas Vanagi arī bija izveidojuši īpašu informāciju un izplatīja to tā, lai visi zinātu."

Šī ir pirmā reize, kad filma par Gunāru Astru tiek izrādīta ārpus Latvijas, taču nebūt ne pēdējā, jo jau maijā "Astra" kopā ar radošo komandu dosies pie Amerikas latviešiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti