Kinofestivālu rudens ir klāt! Jaunāko filmu izlase lietainām dienām

Augusta beigas kino pasaulē nozīmē rudens festivālu sezonas sākumu un jaunu filmu nonākšanu uz lielajiem ekrāniem. Ar gaidāmajiem jaunumiem, ko ierakstīt skatāmo filmu sarakstā lietainām dienām, iepazīstina kinokritiķe Kristīne Simsone.

Kinofestivālu rudens ir klāt! Jaunāko filmu izlase lietainām dienām
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Venēcijas Starptautiskais kinofestivāls

Jau trešdien, 30. augustā, sākas Venēcijas Starptautiskais kinofestivāls. Tas ir vecākais kinofestivāls pasaulē un šogad notiks jau 80. reizi. Šogad gaidāmais festivāls ieies vēsturē ar sarežģījumiem, kas to apvij vēl pirms sākuma. Holivudas aktieru streiku dēļ atklāšanas filma – itāļu režisora Lukas Gvadanjīno sporta drāma "Izaicinātāji" ("Challengers") – tika izņemta no programmas. Tam par iemeslu ir fakts, ka aktieri streika laikā nedrīkst nodarboties ar filmu popularizēšanu, tas nozīmē, ka galveno lomu spēlējošā Zendaja nevarētu piedalīties preses un citos publicitātes pasākumos, laupot filmai nepieciešamo publicitātes ieskrējienu.

Streiks neapšaubāmi ietekmēs to, kādas zvaigznes būs redzamas uz festivāla sarkanā paklāja. Taču, neskatoties uz to, programma izskatās daudzsološa.

Daži no programmā iekļautajiem darbiem: poļu režisores Agņeškas Holandas darbs "Zaļā robeža" ("Green Border") par imigrantu krīzi uz Baltkrievijas un Polijas robežas, Maikla Manna biogrāfiskā drāma "Ferarri", ko, sagaidāms, redzēsim arī Latvijā. 

Tāpat programmā bagātīgi pārstāvētas Holivudas filmas: festivālā būs skatāma Sofijas Kopolas "Priscilla" – stāsts par Elvisa Preslija sievu Priscillu, un Holivudas kino autora Deivida Finčera psiholoģiskais trilleris "Slepkava" ("The Killer").

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums

Kinofestivāli sākas arī Latvijā – no 3. līdz 8. septembrim notiks ikgadējais Baltijas jūras dokumentālo filmu forums. Tas norisināsies jau 27. reizi. Pirmās divas foruma dienas ir paredzētas kino nozares pārstāvjiem – forums ik gadu pulcē ārvalstu profesionāļus dokumentālā kino jomā. Tas dokumentālistu aprindās ir starptautiski atzīts un cienīts notikums, kurā tiek attīstīti daudzi filmu projekti. Publiskā programma sākas no nākamās otrdienas, 5. septembra.

Foruma programmu varēs skatīties ne vien Rīgā, kinoteātrī "K.Suns", bet arī Cēsīs, Talsos, Rēzeknē, Limbažos un Liepupē. Festivāla programma kā allaž ietver darbus, kas reflektē par sociālpolitiski nozīmīgām tēmām – tostarp par karu Ukrainā. Starptautiski plaši izrādītās filmas "Mēs neizgaisīsim" un "Dzelzs tauriņi" varēs redzēt uz pašmāju ekrāniem.

Tematiski aizraujošs kinodarbs ir Ērika Gandīni "Pēc darba" ("After Work") – niansēts skatījums uz darba kultūru četros kontinentos. Filma aplūko to, kā dažādās kultūrās cilvēki pieiet darbam – piemēram, Āzijā dominējoša ir pārstrādāšanās. Lai risinātu pārstrādāšanos Dienvidkorejā, valdība tur ieviesusi iniciatīvu automātiski atslēgt darba datorus pulksten 20.00. Filmā atainotais skats uz lielo korporāciju darbiniekiem (piemēram, "Amazon" Amerikas Savienotajās Valstīs) savukārt atgādina baisu fragmentu no zinātniskās fantastikas distopijas – te vergu darbs nav pagātnes atblāzma, bet skaistās frāzēs ieslēpta daudzu cilvēku ikdiena.

Tāpat iesaku apmeklēt kādu no filmas "Dārza savaldīšana" ("Taming the Garden") seansiem, Filma izrādīta forumā jau iepriekš, taču tās aktualitāte ir nemainīga – cilvēku ar Dieva kompleksu varas aprindās netrūkst vēl aizvien. Salomes Džaši režisētā filma ir poētisks skats uz to, kā gruzīnu oligarhs un politiskās partijas "Gruzijas sapnis" dibinātājs Bidzina Ivanišvili no Melnās jūras piekrastes burtiski izplēš dižkokus, lai tos pārstādītu savā privātajā dendrārijā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Aptiekārs Melhiors"

No trešdienas, 30. augusta, kinoteātros sāk rādīt Baltijas valstu un Vācijas sadarbībā tapušo viduslaiku krimināldrāmu "Aptiekārs Melhiors", to režisējis pazīstamais teātra un kino režisors Elmo Nīganens. Viņš veidojis teātra iestudējumus Latvijā, savukārt 2013. gada lentē "Mandarīni" – vienīgajā "Oskara" balvai nominētajā filmā no Baltijas – spēlējis Markusa lomu.

"Aptiekārs Melhiors" ir triloģijas pirmā daļa. Balstīta Indreka Harglas romānā, filma ir kvalitatīvi noformēts, viegli skatāms izklaides kino par kādu jaunu viduslaiku aptiekāru, kurš iesaistās noslēpumainu noziegumu risināšanā. Filmā lomas spēlē arī Juris Strenga un Gatis Gāga.

Ja Baltijas kino – ne vien Latvijas – uztveram kā "mūsu" filmas, tad "Aptiekārs Melhiors" tam ir labs piemērs – filma Latvijā tiks izrādīta ar dublāžu latviski.

Kino no 30. augusta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti