«Janvāris», «Delle», «Mātes piens». Kinoteātrī «K.Suns» Dziesmu svētkus atzīmē ar Latvijas filmu programmu

Tuvojoties Dziesmu un deju svētkiem, kinoteātrī "K. Suns" apkopota jaunu un ievērības vērtu Latvijas filmu programma, kas skatītājiem būs pieejama no svētku pirmās dienas – 30. jūnija. Programmā gan pēdējā laika populārākās spēlfilmas, gan dokumentālais kino un animācija, ziņo kinoteātrī.

Kinoteātra "K. Suns" svētku programmā ir desmit Latvijas filmas, šobrīd seansi saplānoti līdz 6. jūlijam, bet kinoteātra darbinieki ir gatavi demonstrēšanu pagarināt, ja skatītāju pieprasījums būs liels. Izlasē ir sešas spēlfilmas, starp tām arī divu pēdējo gadu populārākās Latvijas filmas – 2022. gadā visvairāk skatītāju kinoteātros pulcināja Viestura Kairiša nesenās vēstures stāsts, barikāžu laikā risinātā jauniešu drāma "Janvāris" (2022), kas izpelnījusies arī plašu starptautisku ievērību un balvas festivālos, bet 2023. gada sākumā kinoteātros vislielāko skatītāju interesi iekaroja režisores Ināras Kolmanes vēsturiskā drāma "Mātes piens" (2023), kas veidota pēc Noras Ikstenas populārā romāna motīviem.

Kinoteātra "K.Suns" svētku izlasē iekļautas vēl vairākas Latvijas filmas, kas augstu novērtētas starptautiskajā apritē – režisores Lindas Oltes debija "Māsas" (2022) saņēmusi balvas vairākos festivālos un arī nacionālo kino balvu "Lielais Kristaps" par labāko spēlfilmas režiju un labāko otrā plāna lomu, savukārt režisores Signes Baumanes pilnmetrāžas animācijas filma "Mans laulību projekts" (2022) saņēma visas trīs "Lielā Kristapa" balvas animācijas kategorijās, jau pabijusi vairāk nekā 80 kinofestivālu programmās un izrādīta 24 Francijas pilsētu kinoteātros.

Tepat Latvijā par vienu no visu laiku populārākajiem kopražojumiem kļuvusi vēsturiskā drāma "Suflieris" (2022) – Igaunijas, Latvijas un Lietuvas kopražojums, kurā nozīmīgas lomas spēlē Latvijas aktieri Kaspars Znotiņš un Agnese Budovska. Arī sižetiski filma attiecināma tiklab uz Igaunijas, kā Latvijas vēsturisko situāciju, jo notikumi risinās 20. gadsimta 30. gadu beigās, kad Vācija un PSRS paraksta vienošanos, nododot Baltijas valstis un Somiju Staļina režīma varā.

Svētku programmā iekļauta arī režisora Jura Poškus jaunākā spēlfilma "Saule spīd 24 stundas" (2023) ar aktieri Andri Keišu galvenajā lomā – komisks piedzīvojumu stāsts par pusmūža krīzi un ceļojumu uz Ziemeļpolu.

Sestā spēlfilma programmā – Staņislava Tokalova attiecību drāma "Mīlulis" (2022), kur kā kinoaktieris debitēja Kārlis Arnolds Avots.

Latvijas filmu programmā iekļauts arī dokumentālais kino – klasiķa Ivara Selecka jaunākā filma "Zemnieki" (2022), Andreja Verhoustinska ar "Lielo Kristapu" apbalvotā filma "Delle" (2021) un Unas Celmas klasesbiedreņu stāsts "1960. gada meitenes" (2023).

 

No 27. jūnija līdz 10. jūlijam arī kinoteātris Forum Cinemas piedāvā Latvijas kino – pēdējā laika populārāko Latvijas spēlfilmu izlasē apkopotas 13 filmas, bet Nacionālā kino centra portālā filmas.lv visā pasaulē bez maksas pieejama svētku programma "No Jāņiem līdz Dziesmu svētkiem"  – dažādu gadu filmas par Dziesmu svētkiem portālā var noskatīties līdz 10. jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti