Jaunākais kinoteātros – ko vērts un ko nav vērts skatīties?

Šonedēļ uz lielajiem ekrāniem nonāk režisores Ilzes Kungas-Melgailes debijas pilnmetrāža "Mana brīvība", franču aktrises Maivenas režisētā kostīmdrāma "Žanna Dibarī. Karaļa favorīte" un Žoao Pedro Rodrigesa muzikālā komēdija "Maldugunis". Kurus kino jaunumus vērts nepalaist garām, vērtē kinokritiķe Kristīne Simsone.

Jaunākais kinoteātros – ko vērts un ko nav vērts skatīties?
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Mana brīvība"

Režisores Ilzes Kungas-Melgailes debijas pilnmetrāža ir stāsts par fenomenālo Atmodas laika politiķi, Latvijas polieti Itu Kozakeviču. Lai arī Kozakevičas stāsts ir nesaraujams ar neatkarības atjaunošanu un laiku pirms tās, režisore filmu neveido kā politisku notikumu atstāstu, bet skatu uz Kozakevičas personību un tās spēju cieņpilni mijiedarboties ar apkārtējiem, tostarp vīru, kas darbojies kā čekas ziņotājs.

Lai gan Kungas-Melgailes izvēlētais fokuss primāri uz Kozakevičas personību un stingro morālo stāju ir simpātisks, režisore ir apstājusies pie kāda no Kozakevičas stāsta ārējiem slāņiem, izveidojot visnotaļ populārzinātnisku portretu.

Filma veidota par vairāk nekā 30 gadus senu pagātni, tomēr aptver fundamentālas tēmas, kas aktuāli rezonē arī mūsdienās: cīņu ar impērismu, iecietību un interesi pret apkārtējiem, nevis šaurredzīgu egocentrismu.

Kino no 28. septembra.

"Žanna Dibarī. Karaļa favorīte"

Franču aktrises Maivenas režisētā kostīmdrāma šāgada maijā atklāja Kannu kinofestivālu. Tā ir viena no sliktākajām festivāla atklāšanas filmām, ko aizvadītajos gados ir nācies redzēt.

Pilna manierismu un stereotipu, filma vēsta par Žannu Dibarī – Francijas karaļa Luija XV mīļāko. Visa filma pamatā apvīta ap Maivenas spēlētās Dibarī personības cildināšanu un to, kā viņa kļūst par karaļa (ko ataino Džonijs Deps) favorīti. Dibarī atainota kā vienīgā saprātīgā būtne kariķētu īpatņu galmā.

Nogurdinoši vienveidīga, filma ietver arī dumpiniecisku noskaņu – filmā tā ir galvenās varones nesamierināšanās ar Versaļas paražām (kas bieži vien ir absurdas). Un te arī scenārija lielākā pretruna – galvenā varone it kā smejas par galmu, taču dara visu, lai tajā paliktu. Zinot Maivenas nostājas gan līdztiesības jautājumos, gan fiziskus uzbrukumus žurnālistiem, šo filmu var traktēt kā viņas protestu pret šābrīža sociālpolitiskajiem vēstījumiem. Jebkurā gadījumā – no filmveides viedokļa šis ir šablonisks stāsts, kā arī viens no vājākajiem, kas konkrētajam vēsturiskajam personāžam veltīts – kinematogrāfā tie tapuši jau kopš aizvadītā gadsimta sākuma.

Kino no 27. septembra.

"Maldugunis"

Žoao Pedro Rodrigesa filma ir erotisma caurstrāvota muzikālā komēdija, kuras galvenais varonis ir Portugāles kroņprincis, kurš lēmis par labu ikdienišķai dzīvei un vēlas pievienoties ugunsdzēsēju rindām, reaģējot uz klimata pārmaiņu izsauktajiem ugunsgrēkiem.

Dziesmu ainas, nereti seksualizēta horeogrāfija kopā ar sausu humoru šai filmai piešķir savdabu kiča pieskaņu. Kā savdabs kino balets, filma met vienu fantāzijas cauraustu stāsta pirueti pēc otras, lai beigās nonāktu pie ārkārtīgi ekosociāla vēstījuma – planēta deg. Filma savā veidā liks par šo vēstījumu pasvīst saviem skatītājiem.

Kinoteātrī "Kino Bize" no 29. septembra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti