Kultūras ziņas

"Kilograms kultūras 2019" ceremoniju gaidot

Kultūras ziņas

"Kaupēn, mans mīļais" jaunā versijā

23 pastkartes no Viļņas

23 pastkartes no Viļņas – Rīgā skatāma senā fototehnikā tapusi izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Par godu Lietuvas valsts svētkiem Rīgas Svētā Pētera baznīcā atklāta fotogrāfiju izstāde “Viļņas attēli”, kurā aplūkojami attēli, kas radušies, satiekoties laikmetīgajam un senatnīgajam, mākslai un ķīmijai. Tie ir mūsu kaimiņvalsts galvaspilsētas vaibsti, kurus viens no zināmākajiem Lietuvas laikmetīgās fotogrāfijas autoriem Sauļus Paukštis veidojis ļoti smalkā, gadsimtiem senā tehnikā.

Bez īpašām anotācijām, norādēm un ielu nosaukumiem – Lietuvas laikmetīgās fotogrāfijas autora Sauļus Paukštis izpildījumā mūsdienu Viļņa ieraugāma tādā veidolā, it kā to būtu zīmējis grafiķis un arī ne šajā gadsimtā.

Fotogrāfijas veidotas Van Deika fotogrāfiju tehnikā, kas patentēta jau 19. gadsimtā.

Attēli jau apceļojuši daudzas pasaules valstis, un arī Rīgas Svētā Pētera baznīca solās nebūt to pēdējā pieturvieta.

Lietuvas vēstniecības Latvijā pirmais sekretārs Donatas Vainalavičius uzsver, ka izstādei ir trīs mērķi: “Vispirms dot iespēju Latvijas iedzīvotājiem sapulcēties šeit un iepazīt vienu no vislabāk zināmajiem autoriem, fotogrāfiem, otrs mērķis – reprezentēt Lietuvu kā radošo valsti Latvijā un arī aicināt Latvijas iedzīvotājus apmeklēt Lietuvu.”

Viņš skaidro fotogrāfa Sauļus Paukštis vēlmi pie attēliem nepievienot anotācijas, kas paskaidrotu, kur pilsētā meklējams attēlā redzamais – šādi apmeklētājiem ir iespēja pašiem doties uz Viļņu un atrast, salīdzināt fotogrāfiju un īstenību.

Atsevišķās fotogrāfijās iemūžinātie pilsētas vaibsti uzreiz šķitīs pazīstami ikvienam, kurš kaut reizi viesojušies Viļņā. Bet dažu atrašanās vieta, iespējams, būs jāmēģina uzminēt.

Vēstniecības pārstāvis arī pastāsta par fotogrāfiju, kura viņu kā ilglaicīgu Viļņas iedzīvotāju pārsteigusi visvairāk: “Tas ir attēls, kuru daži Viļņas iedzīvotāji nevar pamanīt, viņi varbūt zinās šo baznīcu, bet šo elementu ne. Tas, kas man vislabāk patīk šajā izstādē, ka tiek atklāti mazi brīnumi, ko katru dienu nevar redzēt un ievērot.”

Latvijas Fotogrāfijas muzeja vadītāj Maira Dudareva, viesojoties izstādē, stāsta, ka senās foto tehnikas pēdējā laikā izmanto daudzi fotogrāfijas meistari. 

“Laikam digitālās nav tik interesantas, jo ļoti ātrā brīdī var apgūt, un daudz interesantāk ir strādāt ar ķīmiju, un šī Van Deika metode jeb saukta sēpija vai brūnais sprints, ir samērā vienkārša tehnika, līdzīga cianotipijai, jo nav sarežģītas ķīmijas, nav pārāk dārga un izmanto trīs sastāvdaļas, kas ir dzelzs amonija citrāts, ko sajauc ar [..] skābi un pēc tam pievieno sudraba nitrātu. Un izvēlas pamatni, uz kādas vēlas uzklāt – tas var būt papīrs, audums, koks, tur jāskatās, lai vienmērīgi uzsūktu šo šķidrumu, jo tad, kad ir izvēlēta pamatne, uzklāj sataisīto šķīdumu, nožāvē, un, ja materiāls ir gatavs eksponēšanai, to dara ar ultravioleto gaismu, tā var būt arī saules gaisma, tikai tad eksponēšanas laiks ilgāks.”

Eksperte uzsver: “Mums arī, protams, ir autori, kas ir atgriezušies pie vecajām tehnikām, es domāju, ka savā ziņā varētu būt interesanti, jo šobrīd diezgan daudzi gan fotopulciņos strādā ar cianotipiju – šī tehnika ir kaut kur līdzīga, tā ir iespēja paplašināt zināšanas par šīm vecajām tehnikām.

Šeit ir nepieciešama gan precizitāte, gan ķīmijas zināšanas, šeit ir eksperiments – ja neievēro kaut kādas temperatūras vai šķīdumus neprecīzi sajauc, visticamāk, iegūst citus toņus – katrs attēls var iznākt citādāks, tas ir savs brīnums.”

Vēsturiskajā tehnikā veidotās 23 pastkartes ar Viļņas vaibstiem apmeklētāji klātienē Rīgā varēs skatīt līdz 18. martam – vēl nedēļu pēc Lietuvas valsts neatkarības atjaunošanas dienas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti