Kultūras ziņas

Iepazīsti Rīgu ar latviešu literatūras palīdzību

Kultūras ziņas

"Krietnā puiša rituāla nokaušana" Dailes teātrī

Invaliditāte un emocionālie pārdzīvojumi filmā "Slima suņa murgi"

Ar īsfilmas «Slima suņa murgi» seansu ciklu pievērsīs uzmanību kino pieejamībai

Latvijas Kultūras akadēmijas studenti sadarbībā ar invalīdu un viņu draugu nodibinājumu "Apeirons" izveidojuši absurda īsfilmu "Slima suņa murgi" un tās audio aprakstu, kura seansi Rīgā tiek papildināti ar radošās komandas un "Apeirona" speciālistu diskusiju par filmu pieejamības veicināšanu un invaliditātes pieņemšanu gan katram indivīdam, gan sabiedrībā kopumā.

Filmas seansi tiek rīkoti kultūrvietās, kuras ir pieejamas personām ratiņkrēslā, tiek nodrošināti subtitri nedzirdīgajiem un Latvijā neierasta prakse – ir sagatavots audio apraksts, kas filmas pieredzi piedāvā arī neredzīgajiem un vājredzīgajiem, informēja filmas producente Elza Siliņa.

Filma vēsta par vīrieti Reksi, kurš zaudē spēju kustēties pēc iekļūšanas autoavārijā. Tagad Reksim ir gandrīz 50 gadu. Viņa vienīgais tuvais cilvēks ir palikusi māte, kura par spīti savam vecumam un kaitēm strādā un apkopj dēlu, un nu abi ir situācijā, kurā, lai saglabātu veselo saprātu, atliek tikai pasmieties nelaimei acīs un sapņot par to, kā trūkst visvairāk.

Paralizētais dzejnieks Reksis par spīti savam statiskajam stāvoklim, kurā atrodas jau pusi dzīves, pasauli izjūt ļoti kustīgi, nebeidzamas mocības sajaucas ar sāpēm un jautru džezu, izfantazētām iekāres ainām un centieniem rast mieru.

Filma vizualizēs tēmu, kas sabiedrībā manāmi stagnē un par kuru joprojām ir sarežģīti diskutēt, proti, personas ar invaliditāti un viņu emocionālo pārdzīvojumu attēlojums mākslā. Latvijas kino invaliditāte attēlota reti, sevišķi spēlfilmās. "Slima suņa murgi" aicina nebaidīties no svešā, izceļot visiem cilvēkiem līdzīgo vērtību un vēlmju klātesamību arī filmas varoņa dzīvē.

Filmas režisore Justīne Silakaktiņa apgūst kino režiju Latvijas Kultūras akadēmijas trešajā kursā, filma ir viņas diplomdarbs. Režisore komentēja:

""Slima suņa murgi" uzglezno traģisku ikdienu caur krāsām, smiekliem un mūziku. Šī īsfilma reflektē par cilvēka uztveri un to kā, neskatoties uz apstākļiem, ikkatram ir pieeja baudai."

Nodibinājuma "Apeirons" speciālisti atbalstījuši filmas tapšanu, nodrošinot radošo komandu ar izglītojošām lekcijām par invaliditātes pieņemšanu un palīdzot sagatavot audioaprakstu. Filmas pirmizrādes seansā Strazdumuižas neredzīgo ciemā pārstāvji no auditorijas uzteikuši jauniešu drosmi runāt par sensitīvām tēmām ļoti provokatīvā veidā, kā arī novērtē, ka audio apraksts tapis tieši filmai ar tik neierastu vizualitāti un maz dialogiem, izaicinot paplašināt iztēles horizontus.

7. oktobrī pulksten 19.00 Āgenskalna tirgus "Swedbank" Jauniešu stacijas telpā notiks pēdējais filmas seanss ar radošās komandas un "Apeirona" speciālistu diskusijām. Ieeja seansā bez maksas. Iepriekš filmu iespējams noskatīties arī kinoteātrī "Splendid Palace" LKA festivālā "Patriarha rudens" 5. oktobrī.

Filmas komanda: režisore Ķīna Tabaka, operators Emīls Spuņģis, producente Elza Siliņa, filmas mākslinieki Marta Madara Grantiņa un Jēkabs Slava, komponiste Zane Dombrovska.

Galvenajās lomās – Krišjānis Salmiņš un Baiba Valante. Otrā plāna un raksturlomās: Zane Kreiberga, Valters Dakša, Jolanta Znotiņa, Līva Paleja, Artis Gulbis u.c. Filma tapa ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta un Latvijas Kultūras akadēmijas finansiālu atbalstu.

Diskusijā pēc seansa piedalīsies Daina Podziņa, Raimonds Smagars, Līga Ķikute, Inese Immure un radošās komandas pārstāvji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti