Apziņas labirintos – «2Annas» Industrijas dienās atklās kino un mākslīgā intelekta mijiedarbību

No 7. līdz 11. aprīlim norisināsies Rīgas Starptautiskā īsfilmu festivāla "2Annas" Industrijas dienu programma "2Annas Forums: Apziņas labirintos". Šogad Industrijas dienas pievērsīsies tēmām prāts, atmiņa un zemapziņa, pavēstīja festivāla rīkotāji.

"Industrijas dienu programma ir kļuvusi par neatņemamu festivāla sastāvdaļu, jo paver ceļu dialogam par nozares aktualitātēm industrijas pārstāvju vidū, kā arī pietuvina plašāku publiku kino industrijas aizkulisēm. Programmā tiks pētīts un diskutēts par mākslīgā intelekta (MI) potenciālu filmu veidošanā un ietekmi uz radošumu, tostarp dodot iespēju interesentiem ar MI palīdzību izveidot savu īsfilmas scenāriju. Diskutēsim arī par kino kolektīvo atmiņu, deviņdesmito gadu nostaļģiju un pētīsim valdzinošo zemapziņas elementu pasauli mūsdienu kinomākslā. Visbeidzot, Industrijas dienu laikā tiks īstenota arī īsfilmu kritiķu darbnīca, kurā trīs Baltijas valstu topošajiem kino kritiķiem būs iespēja nostiprināt savas iemaņas un vairot zināšanas pieredzējuša mentora vadībā," informēja Industrijas dienu vadītāja Diāna Trope.

Lai izaicinātu festivāla apmeklētājus aktīvi iesaistīties, kā arī atbildēt uz jautājumu, vai MI iznīcina radošumu, vai to veicina, jauno mediju mākslinieks Jurģis Peters ir izveidojis interaktīvu instalāciju "AI Odyssey", kur katrs festivāla apmeklētājs varēs radīt savu īsfilmas scenāriju kopā ar MI.

"2Annas" Industrijas dienas
"2Annas" Industrijas dienas

Instalācija tiks atklāta pirmdien, 8. aprīlī, un būs pieejama visiem Kaņepes Kultūras centra apmeklētājiem līdz festivāla noslēgumam.

Otrdien, 9. aprīlī, Kaņepes Kultūras centrā pulksten 17.00 norisināsies lekcija "Apziņas labirintos: Filma kā sapnis", kur ikviens varēs uzzināt, kā sapņi, simboli un filosofija mijiedarbojas ar vizuālo stāstniecību filmu teorijā. Lekciju angļu valodā vadīs čehu kino teorētiķe un profesore Terēza Hadravova (Tereza Hadravová). 

Trešdien, 10. aprīlī, pulksten 16.00 kinoteātrī "Kino Bize" norisināsies diskusija "Apziņas labirintos: Mākslīgais intelekts un kino". Kopā ar dažādu kino profesiju pārstāvjiem tiks apspriestas perspektīvas un ierobežojumi MI praktiskai pielietošanai radošajā darbā. Diskusija angļu valodā, moderatore – vācu scenāriju autore un producente Nira Bozkurta (Nira Bozkurt).

Pēc diskusijas pulksten 18.00 notiks īsfilmu seanss "Apziņas labirintos: Algoritmiskās vīzijas". Programmas kuratora lomā šoreiz iecelts mākslīgais intelekts, kam tika dots uzdevums ar algoritma palīdzību atlasīt pēdējās desmitgades Eiropas īsfilmas, kas pievēršas tēmām prāts, mākslīgais intelekts un tehnoloģijas.

Ceturtdien, 11. aprīlī, Kaņepes Kultūras centrā pulksten 19.30 atmiņās atgriezties vedinās diskusija "Apziņas labirintos: Kino, atmiņa un 90tie". Sarunas laikā pētīs, kā filmas, kuras patērējām bērnībā, veidoja mūsu identitāti, un apsvērsim, kā šajās filmās skartās tēmas un perspektīvas skatāmas mūsdienu sabiedrības kontekstā. Noskaidros, kāpēc deviņdesmito gadu nostalģija joprojām ir tik dominējoša un vai šajā posmā veidojusies kolektīvā atmiņa. Diskusiju latviešu valodā vadīs režisors Jānis Ābele.

Pēc diskusijas pulksten 21.00 plānota diskotēka "Tape Art 90tie" ar lenšu dīdžeju Robertu Gobziņu.

Lai veicinātu filmu un īsfilmu kritikas attīstību un popularizēšanu Baltijas reģionā, Industrijas dienās no 7. līdz 11. aprīlim notiks "Jauno kritiķu meistardarbnīca". Šī būs iespēja trīs Baltijas valstu topošajiem kino kritiķiem apgūt filmu kritikas teoriju, praktizēties īsfilmu analizēšanā, kā arī izvēlēties vienu kritiķu balvas ieguvēju. Meistardarbnīcu vadīs kino kritiķe un žurnāliste Tara Karajica (Tara Karajica) no Serbijas.

Industrijas dienas tiek organizētas ar Nacionālā kino centra un "Radošā Eiropa MEDIA" biroja Latvijā atbalstu. 

Ieeja visos pasākumos ir bezmaksas visiem interesentiem.

Starptautiskais īsfilmu festivāls "2Annas" norisināsies Rīgā no 5. līdz 11. aprīlim,

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti