Plānot vai ļauties? Riga IFF skatītājas dienasgrāmata

Savu Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) programmu var plānot laikus, bet pastāv iespēja ļauties plūsmai – tā es nokļuvu Maksa Glešinska filmas "Aļaska" seansā, kas ir daļa no festivāla "Zeitgeist Deutschland" programmas.

Darbība filmā "Aļaska" norisinās gleznainā Mēklenburgas ezera dabas ielokā. Šajā ezerā galvenā varone Kerstina brauc uz riņķi. Pakāpeniski viņas vientulībā iesaistās arī citi cilvēki, filmas temps mainās un tās raksturā iezīmējas gan trillera, gan romantikas, gan ģimenes drāmas, gan spoku filmas elementi. Skatītājs iepazīst Kerstinu, bet joprojām nav skaidrs, kā sievieti uztvert, šādi atklājot viņas sarežģīto uzdevumu – pēc gadiem ilgas ziedošanās slimā tēva kopšanai, Kerstinai ir pienācis laiks atrast jaunu sākumu. Vai griežoties uz riņķi tas būs iespējams? Varbūt katru beigu galā ir atrodams sākums? "Aļaska" ir jaunā režisora Maksa Glešinska (Max Gleschinski) otrā pilnmetrāžas filma, kas saņēmusi apbalvojumu "Lola" par labāko scenāriju. 

Filmas seansā Riga IFF klātesošs bija arī pats Glešinskis, kurš atklāja, ka filmai iedvesmu guvis no savas personīgās dzīves. Viņa mamma ir kopusi savu mirstošo tēvu.

"Mana mamma ļoti rūpējas par cilvēkiem, kas ir viņai apkārt, un ne vienmēr ņem vērā savas vēlmes. Tas man radīja jautājumu, kas notiktu, ja viņa vairs nevarētu rūpēties par citiem.

Vai viņa atrastu sevi?" atklāja režisors.

Kad vectēvs devies aizsaulē, aktualizējies jautājums par mantojumu. Glešinskis sacīja, ka filmas tapšanas procesā daudz no teksta ir reducējis, atstājot vietu klusumam, par kura atveidi īpaši priecājusies galvenās lomas atveidotāja Kristīna Grose (Christina Grosse). "Kristīna vēlējās izveidot portretu sievietei, kura bija mierā ar to, kāda bijusi viņas iepriekšējā dzīve. Man tā šķita skaista pieeja, kuru nebiju redzējis citās zaudējumu atspoguļojošās filmās."

Kaspars Kondratjuks
Kaspars Kondratjuks

Pēc filmas "Aļaska" satiktais Kaspars Kondratjuks dalījās pārdomās: "Parasti es izpētu programmu un zinu, kuras filmas gribu redzēt. Šoreiz biju komandējumā, programmā vēl neesmu iedziļinājies – "Aļaska" man ir pirmā filma. Man patika šīs filmas ritms un tas, kā to komplimentēja mūzika. Man patika filmas skaņu celiņš un dabas klātesamība, scenārija lēnā attīstība." 

Festivālā pirmdien

16. oktobra programmā ir franču filozofa Žila Delēza diloģijas "Kino" pirmās daļas atvēršanas svētki, kas notiks pulksten 17.00 kino "Splendid Palace" velvju zālē. Savukārt pulksten 18.00 Milenas Abojanas filma "Elaha" veltīta Vācijas kurdu kopienas sievietēm. Pulksten 19.00 Džesikas Hausneres filma "Club Zero" piedāvās satīru par mums pašiem. Pēc filmas diskusijā piedalīsies psihiatre Rita Kuzņecova, satura veidotājs Raimonds Leja, Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra vadītājs, bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs.  

Pulksten 19.00 "Forum Cinemas" tiks izrādīta Ūles Jēvera filma "Ļaujiet upei plūst", kas vēsta par sāmu kopienu Norvēģijā un tās cīņu par saglabāšanos. Pulksten 20.30 kino "Splendid Palace" Ernsts de Jērs filmā "Hipnoze" skatītāju sola izklaidēt ar kaitinošo – kur vēl labāku izvēli nedēļas sākumam?

Riga IFF programmā šogad:

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti