Indēšana, nepatiesa apsūdzība un šmakovka. Kas gaidāms latgaliešu seriāla «Fati» otrajā sezonā?

"Fati" ir pirmais seriāls latgaliešu valodā, kuram šobrīd top jau otrā sezona. Vasaras nogalē Ludzas novada Kārsavā 10 dienu garumā notika seriāla filmēšana. Tā būs komēdija ar detektīva un mistērijas elementiem, un turpinās vēstīt par skolotāju Pītera un Vitaļa dzīves līkločiem. Šoreiz par viņu piedzīvoto vasaras atvaļinājuma laikā Bozovā.

Indēšana, nepatiesa apsūdzība un šmakovka. Kas gaidāms latgaliešu seriāla «Fati» otrajā sezonā?
00:00 / 04:42
Lejuplādēt

Darbs uzņemšanas laukumā nu jau ir noslēdzies. Latvijas Radio satikās ar seriāla radošās komandas pārstāvjiem dienā, kad Kārsavas kultūras namā notika izlaiduma balles filmēšana.

Komēdija ar detektīva un mistērijas elementiem

Augusta nogalē Kārsavas kultūras namā uzburta izlaiduma balles atmosfēra ar dzīvo mūziku, galdiņiem un meijām. Te tobrīd rit seriāla "Fati" otrās daļas filmēšana. Komēdija ar detektīva un mistērijas elementiem – tā to piesaka seriāla veidotāji. "Fati" ir pirmais šāda veida kino latgaliski.

Ja seriāla pirmā daļa uzņemta galvenokārt Dienvidlatgalē, tad šoreiz tā bija Kārsavas puse, kas ir arī seriāla producenta Arņa Slobožaņina dzimtā vieta: "Mums bija skaidrs, ka tas notiks šeit, Kārsavas apkārtnē – Malnava, Bozova, Salnava. Tas viss mūsu rajons."

Jaunā sezonā stāstīs par notikumiem skolotāju Pētera un Vitālija vasaras atvaļinājuma laikā: "Pirmās [daļas] notikumi ņemti no dzīves, bet te ir mūsu fantāzija un Valentīna Lukaševiča scenārijs.

Mums sākumā bija doma – taisām "šausmeni". Bet tad padomājām – varam kaut ko līdzīgu uztaisīt, tikai ne tik ekstrēmu. Bet indēšana notiks, nepatiesa apsūdzība, publiska kaunināšana, šmakovka.

Šmakovka būs kā patiesības eliksīrs. Bet, iespējams, arī nē. Iespējams, tā būs inde. Tā ir mistērija."

Trešā – ezotēriskā – taisnība

"Fatiem" būšot četras sērijas, un, lai arī tā ir komēdija, tomēr tajā ieliktā doma esot ļoti nopietna. Turpina Arnis Slobožaņins: "Ka ir trīs taisnības. Viena taisnība ir cilvēkiem, tad ir valsts taisnība ar likumiem un tad ir vēl trešā taisnība, kas ir filmā – ezotēriskā taisnība."

Seriāla operators Raivo Freimanis atklāj – tā kā filmēšanai bija paredzētas tikai 10 dienas, darbs esot bijis saspringts: "Mums plāns sākas parasti ļoti agri no rīta, un mēs beidzam parasti ap kādiem desmitiem. Vakar, piemēram, ap vieniem naktī."

Filmēt reālajā vidē nemaz neesot bijis viegli: "Mums vakar bija epizode kapos, un vēja virziens nav prognozējams. Attiecīgi – mēs uzliekam dūmus no vienas puses, vējš bišķiņ pamainās, mums atkal jāmaina dūmu mašīnas atrašanās vieta. Un saulītes leņķītis – citreiz saule aiziet aiz mākoņa, citreiz ir par daudz saules, tad mēs nesam atstarotāju, pēc piecām minūtēm atkal jau ir saule, mums atkal viss mainās. Tāpēc mums nākas ātri pielāgoties un improvizēt."

Kopējais seriāla "Fati" finansējums ir 79 tūkstoši eiro. Lai arī pati filmēšana ilgusi vien 10 dienas, producents Arnis Slobožaņins atzīst – kopējais process aizņem aptuveni deviņus mēnešus: "Sākumā ir ideja, pēc tam tu sāc ar savu ideju investorus meklēt, tad tu raksti scenāriju, tad tu meklē komandu, tad tu sagatavo visu, kas nepieciešams – sadzīviskās lietas (barošana, veikali, brokastis, būvmateriāli, aptiekas, telti uzcel). Tad ir konkrēta plānošana – pa dienai, pa ainai."

Nianses izdomā uzņemšanas laukumā

Seriāla režisoram Edvardam Mikālam šī ir pirmā lielā pieredze. Viņš stāsta, ka scenārijs ir tikai vadlīnija, un nianses tiekot izdomātas tikai uzņemšanas laukumā: "Ar vietējiem cilvēkiem un mūsu galvenajiem aktieriem man visvairāk patīk, kad ierodas kaut kas tāds negaidīts, ko es nevarētu izdomāt, un ka viņi piedāvā savu izteicienu vai runas, kustību manieri. Tur vairāk tāda rotaļa veidojas."

Edvards Mikāls nebija režisors seriāla "Fati" pirmajai sezonai, bet tēlu pagātni viņi esot ņēmuši vērā: "Nav tā, ka tēli bija ļoti strikti definēti. Viņi labi padodas "iekrišanai" stāstā, un tad viņiem jāķepurojas laukā no vēl vienām nepatikšanām, kur viņi ir iekūlušies."

Masu skatos un otrā plāna lomās piedalījušies arī daudzi vietējie, kuriem līdz šim nav bijusi filmēšanās pieredze, tāpēc, kā atklāj Edvards Mikāls, darbs prasījis ilgāku laiku:

"Pieņemsim, ja ir tuvplāns, tu nedrīksti bļaustīties, svaidīt galvu, jo kamera vienkārši to nenoķers, un ja ir kopplāns, tad vajadzētu spilgtāk, ekspresīvāk. Var vairāk žestikulēt."

Kārsavas kultūras namā uzrunātā sieviete, kas tobrīd filmēšanas vajadzībām taisīja sviestmaizes, stāsta, ka viņai seriālā esot Ilgas loma: "Ilga uzņem pašus galvenos – Vitaļi, Pēteri, viņiem parāda, kur viņi dzīvos." "Kad gāju Kārsavā uz kastingu, es gribēju zināt, kas ir kastings ,un mērķis mans bija uzzināt, kā taisa kino. Tas ir ļoti sarežģīts, bet bezgala interesants process, un es domāju, ka "Fati" arī kopumā būs dinamisks, ātrs, aizraujošs un kaut kas ļoti foršs."

Latgaliešu seriāla "Fati" otrās daļas  pirmizrāde paredzēta 3.decembrī Austrumlatvijas koncertzāles "GORS" kinoteātrī. Vēlāk to būs iespēja noskatīties arī kultūrvietās citviet Latgalē, bet Latvijas Televīzijā seriālu varēs vērot nākamā gada sākumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti