Mazs seriāls un liels festivāls – kino pasaules jaunumi

Šonedēļ aktuālie kino jaunumi iezīmē filmu pasaules dažādos mērogus – tiešsaistē skatāms režisores Unas Rozenbaumas jaunais miniseriāls "Pilna pastkaste", bet jau nedēļas otrajā pusē galvaspilsētu piepildīs Rīgas Starptautiskais kino festivāls, kas šogad svin savu desmitgadi.

Mazs seriāls un liels festivāls – kino pasaules jaunumi
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Pilna pastkaste"

LMT viedtelevīzijas tiešsaistes platformā ir skatāms miniseriāls "Pilna pastkaste". Četras sērijas garajā seriālā, ko režisējusi Una Rozenbauma, savirknētas komisku etīžu ainas, atainojot pilsētnieka nonākšanu kādā nelielā ciemā.

Koša, vasarīga krāsu palete, sadzīvisks humors, tāpat rotaļas ar stereotipiem un dažādiem tipāžiem seriālā rada gaiši labestīgu noskaņu, kas, iespējams, darbosies kā deva tīkama eskeipisma. Jāpiebilst, ka ar šo seriālu šīs iezīmes varam definēt kā režisores rokrakstu – līdzīgi motīvi cauruduši viņas iepriekšējos darbus, piemēram, seriālu "Paliec negatīvs". Lai arī komēdija ir viens no dramaturģiski grūtākajiem un prasīgākajiem žanriem – režisore tajā ar katru darbu jūtas arvien brīvāk.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls

Ceturtdien, 12. oktobrī, sāksies Rīgas Starptautiskais kino festivāls jeb Riga IFF. Šis būs festivāla desmitais norises gads, un līdz nākamās nedēļas beigām – 22. oktobrim – kinoteātros "Splendid Palace" un "Forum Cinemas", kā arī tiešsaistē būs skatāmi festivāla filmu seansi, kas skatītāju ērtībai sagrupēti deviņās tematiskajās programmās.

Lai gan Riga IFF programma var šķist nepārredzami plaša, iesaku tajā navigēt, definējot sev individuālus atlases parametrus, tie aiztaupīs sajūtu, ka palaists garām kas būtisks. Programmā iespējams atrast darbus, kas remdēs dažādākās gaidas, piemēram, palikšanu komforta zonā, lai skatītos klasiski izstāstītus kinodarbus, vai gluži otrādi – ļaušanos spēcīgiem pārdzīvojumiem un jaunu stāstniecības formu šifrēšanai. Var arī filmas izvēlēties pēc to izrādīšanas vietas – ja kādu apstākļu dēļ nav iespējams (vai nav vēlmes) doties uz kinoteātri – daļa programmas būs skatāma tiešsaistē.

Piemēram, iespējams izraudzīties jau iepriekš izskanējušas un starptautiski atzītas filmas, kas lielākoties apkopotas programmā "Festival Selection" jeb "Festivāla izlasē". Te arī aizvadītā Kannu kinofestivāla laureāte – Žistīnes Triē tiesas drāma un patiesības meklējumi "Kritiena anatomija". Jaunākos kino strāvojumus lūkot jādodas festivāla konkursa programmā. Tajā iekļautie darbi sacentīsies par festivāla galveno balvu – bronzas gaiļa statueti. Konkursa programmā skatāmie darbi aptver plašus cilvēka rakstura pētījumus: viena filma ataino pirtī iešanu ne tikai kā fizisku, bet arī garīgu atklāšanos intīmās sarunās (filma "Melnās pirts māsība"), cita – portretē Ziemassvētku mielastus kā ģimenes attiecību tuvplānu (filma "Ģimenes laiks"). Tāpat arī programmā skats uz dzīvi pazemē (Harkivas metro) kara laikā nebeidzamo uzlidojumu un apšaužu laikā (filma "Fotofobija").

Radoši un inovatīvi kinovalodas vingrinājumi atrodami īsfilmu programmā un Baltijas mūzikas video konkursā, kas arī ir atzars īsfilmu žanra ciltskokā.

Ja ir vēlme ieskatīties kino veidošanas "oderītē" – aicinu 19. oktobrī apmeklēt arī lekciju par to, ko filmēšanas laukumā dara intimitātes koordinatori un kāda ir šīs profesijas loma, kā arī ielūkoties tik pazīstama žanra kā seriāli tapšanas aizkulisēs 21. oktobrī. Šie pasākumi visi ir apmeklējami bez maksas.

Festivālu var sākt baudīt jau pirms 12. oktobra un pie viena iepazīt tiešsaistes platformu, kur tiks izrādītas filmas festivāla laikā; jau ir skatāma zviedru dokumentālā filma "Mīlestība un zivju pirkstiņi", kas dokumentē iemīlējušos pāri. Festivālā būs skatāms šī darba turpinājums – filma "Mīlestība un šķiršanās", kurā klātesoša būs gan režisore, gan filmas varoņi, atklāti stāstot par filmas galveno tēmu un ļoti cilvēcisku parādību – attiecību sairšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti