Rīta Panorāma

Izraēla turpina sauszemes operāciju Gazas joslā

Rīta Panorāma

Intervija ar izglītības un zinātnes ministri Andu Čakšu

"Zelta globusu" ceremonijā triumfē "Openheimers"

«Zelta globusu» pasniegšanas ceremonijā triumfē «Openheimers»

"Zelta globusu" 81. pasniegšanas ceremonijā laurus plūca Kristofera Nolana filma "Oppenheimer" ("Openheimers"), kas tika atzīta par labāko dramatisko filmu. Vilšanos piedzīvoja aizvadītā gada "kases grāvējs" filma "Bārbija" ("Barbie").

Šogad jau 81. reizi tika pasniegtas prestižās "Zelta globusu" balvas. Pirms ceremonijas galvenais jautājums bija, kura filma saņems visvairāk "globusu". Neapšaubāmas favorītes bija aizvadītajā gadā pasaules kinoteātros visvairāk skatītākās filmas – amerikāņu režisores Gretas Gērvigas fantāzijas komēdija "Bārbija" un britu režisora Kristofera Nolana biogrāfiskā drāma "Openheimers". "Bārbija" bija nominēta deviņās nominācijās, bet "Openheimers" – astoņās. Taču gaidītā cīkstēšanās starp abām filmām izpalika.

«Zelta globusu» pasniegšanas ceremonijā triumfē «Openheimers»
00:00 / 03:08
Lejuplādēt

Abas filmas, kas vasarā uz kinoekrāniem nonāca vienā laikā un, neskatoties uz dažādo filmu noskaņu, kinoskatītāju vidū pat tika sauktas vienā vārdā "Barbenheimer", kopumā bija nominētas 17 "Zelta globusa" balvām, ar kuru pasniegšanu svētdien tika atklāta Holivudas apbalvojumu sezona.

Stāsta par atombumbas izgudrotāju Robertu Openheimeru režisors Nolants saņēma "Zelta globusu" par labāko režisora darbu, bet Openheimera atveidotājs īru aktieris Kilians Mērfijs tika atzīts par labāko drāmas aktieri. Roberts Daunijs jaunākais saņēma "Zelta globusu" kā labākais otrā plāna aktieris. Ludvigs Jēransons saņēma "Zelta globusu" par labāko kinofilmas skaņu celiņu. 

"Bārbija", kurā Margo Robija ataino slaveno lelli Bārbiju, bet Raiens Goslings viņas puisi Kenu, tika nominēta deviņām "Zelta globusa" balvām, un to saņēma par labāko dziesmu – Billijas Ailišas skaņdarbu "What Was I Made For?" ("Kam esmu radīta?"). "Bārbija" tika godināta arī par izciliem kino un kases sasniegumiem – pērn visā pasaulē tā nopelnīja 1,38 miljardus dolāru.

Labākās aktrises "globusu" par veikumu drāmā saņēma Lilija Gledstouna par lomu dzīvā režijas klasiķa Mārtina Skorsēzes jaunākajā filmā "Ziedu mēness slepkavas" ("Killers of the Flower Moon"). Gledstouna ir pirmā indiāņu izcelsmes aktrise, kura ir saņēmusi "Zelta globusu". Viņa daļu savas uzrunas teica dzimtajā valodā: "Esmu ļoti pateicīga, ka varu kaut nedaudz runāt savā dzimtajā valodā, jo šajā biznesā agrāk bija pieņemts, ka pirmiedzīvotāju izcelsmes aktieri runāja angliski, bet pēc tam viņu teikto atskaņoja atpakaļgaitā, lai uz ekrāna radītu iespaidu, ka viņi runā dzimtajā valodā. Šī ir vēsturiska uzvara, bet tā nav tikai mana uzvara," sacīja Gledstouna.

No filmās, kas nav uzņemtas angļu valodā, "globusu" ieguva franču režisores Žistinas Trjē tiesvedības trilleris "Kritiena anatomija" ("Anatomy of a Fall"), kas pērn prestižajā Kannu kinofestivālā ieguva galveno balvu "Zelta palmas zaru". Šī filma saņēma arī apbalvojumu par labāko scenāriju.

Nominācijā "Labākais mūzikls vai komēdija" negaidīti triumfēja grieķu režisora Jorga Lantima uzņemtā zinātniskās fantastikas komēdijdrāma "Nabaga radības" ("Poor Things"), kas pērn saņēma Venēcijas kinofestivāla galveno balvu "Zelta lauvu". Savukārt filmas galvenās lomas atveidotāja Emma Stouna ieguva "Zelta globusu" nominācijā "Labākā pirmā plāna aktrise mūziklā vai komēdijā". Labākā aktiera komēdijā vai mūziklā apbalvojumu saņēma Pols Džamati par darbu filmā "The Holdovers" ("Aizkavēšanās). "

"Zelta globusu" kā labāka televīzijas drāma saņēma kompānijas HBO seriāls "Succession" ("Pēctecība"), bet labākā drāmas aktiera un aktrises titulu ieguva tā galveno lomu atveidotāji Kīrans Kalkins un Sāra Snūka.

Par labāko animācijas filmu "Zelta globusa" žūrija atzina japāņa Hajao Mijadzaki filmu "The Boy and the Heron" ("Zēns un gārnis").

"Zelta globusu" pasniegšanu uzskata par priekšvēstnesi ASV Kinoakadēmijas balvām "Oskars", kuru ieguvējus uzzināsim martā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti