Panorāma

Reto slimību pacienti cīnās par iespēju dzīvot

Panorāma

Panorāma

Latvijas kinoteātros apmeklējumu skaits palielinās

Latvijas kinoteātros apmeklētāju skaits palielinās, bet joprojām mazāk nekā pirms pandēmijas

Neskatoties uz to, ka straumēšanas platformas ir kļuvušas par lielu konkurentu kino, apmeklējumu skaits Latvijas kinoteātros pēc Covid–19 pandēmijas pamazām palielinās, tomēr pirmspandēmijas līmeni tie nav sasnieguši Savu uzvaras gājienu pasaulē un Latvijā turpina šā gada jūlijā iznākusī filma "Bārbija". 

Vēl nesasniedz pirms pandēmijas līmeni

2019. gadā, kas uzskatāms par pēdējo pirms pandēmijas gadu, Latvijā kinoteātrus apmeklējums bija mērāms 2,7 miljonos. Pandēmijas laikā skaits samazinājās līdz 900 tūkstošiem 2020. gadā un 503 tūkstošiem 2021. gadā. Jau pagājušogad bija vērojams kinomīļu pieplūdums – kinoteātrus apmeklēja 1,7 miljoni, bet šogad astoņos mēnešos to apmeklējums ir jau 1,4 miljoni. 

"2022. gadu noslēdzām ar pozitīvu tendenci, bet vēl joprojām esam zemāk nekā bijām 2019. gadā, kad pandēmijas nebija. Apmeklējums pieaug, un paredzu, ka šajā gadā apmeklētāju skaits varētu pieaugt līdz pat 10–20% pret pagājušo gadu," vērtēja "Forum Cinemas" programmu vadītāja Elīna Liberte.

Skatītāji kļūst izvēlīgāki

Liberte atzina, ka cilvēki atgriežas kinoteātros, un tas ir ļoti atkarīgs no filmām. "Tā pati pieminētā "Bārbija" un "Openheimers" parādīja, ka cilvēki grib redzēt, un vienkārši viņi ir izvēlīgāki saturā, bet, ja ir piedāvājums, kas viņus interesē, cilvēki nāks un viņi nāks masveidā uz kino," turpināja Liberte.

Filma "Bārbija" pasaulē ieņem topa virsotni, un arī Latvija nav izņēmums – līdz 6. oktobrim šo filmu bija noskatījušies 117 tūkstoši skatītāju. "Openhaimers" ar gandrīz 80 tūkstošiem skatītāju ieņem otro vietu, bet trešo – "Super Mario brāļi: filma", sasniedzot 65 tūkstošus lielu auditoriju ar 65 tūkstošiem. Filma "Elementāri" gan diži neatpaliek ar 61 tūkstoti skatījumu, bet piektajā vietā ir Latvijas filma "Mātes Piens".

Taču gan datos ir redzams, gan arī kino pārstāvji atzīst, ka straumēšanas platformu dēļ daļa skatītāju pēc pandēmijas atpakaļ kino nav atgriezušies, tāpēc  kinoteātri aktīvi veido ar filmām saistītus pasākumus.

Beidzoties vasarai, apmeklētājus vairāk interesē šausmu un ģimenēm veidotas filmas. Savukārt "Apollo Kino" visapmeklētākās ir animācijas filmas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti