Dāvja Sīmaņa filma «Marijas klusums» pasaules pirmizrādi piedzīvos 18. februārī

Izziņota 74. starptautiskā Berlīnes kinofestivāla oficiālā programma, un  filmu studijā "Mistrus Media" veidotā režisora Dāvja Sīmaņa spēlfilma "Marijas klusums" pasaules pirmizrādi piedzīvos 18. februāra vakarā, informēja filmas veidotāji.

Filma "Marijas klusums" tiks demonstrēta Starptautiskā Berlīnes kinofestivāla Foruma programmā, kurai atlasītas 30 filmas no visas pasaules. Festivāla paziņojumā teikts, ka Foruma programma šogad tikusi veidota, sadarbojoties visām festivāla sekcijām, lai  šajā sociāli un politiski sarežģītajā laikā piedāvātu  aizraujošu filmu izlasi.

"Atklāti un apņēmīgi strādājot ar kinematogrāfiskajām formām, mēs programmā vēlējāmies pārvarēt plaisu starp reālo pasauli, kurā dzīvojam, un kino, kas apzinās savu ietekmi uz sabiedrību. Viens no atlases virzieniem bija reģioni ārpus Rietumu kino industrijas centriem. Mēs meklējam pasaulīgas filmas, kas nenodarbojas ar pašreferenci, bet iesaistās sabiedrības dzīvē," tā par festivāla šī gada Foruma programmas sadaļu raksta tās mākslinieciskā vadītāja Barbara Vurma.

Festivāla programmētāji norāda, ka filmu  izlase Foruma programmas filmās  šogad  ir atvērta pasaulei un vērsta vairāk pret skatītājiem, iepazīstina ar "cita veida varoņiem", savukārt režisora Dāvja Sīmaņa filma "Marijas klusums" izcelta kopā ar tām programmas biogrāfiskajām filmām, kuras ir krasā pretstatā klasiskajām varonības idejām, kas pazīstamas no kino kanona.

Filma "Marijas klusums" ir vēsturiska drāma, kas veidota pēc  slavenās teātra un kino aktrises Marijas Leiko dzīvesstāsta  un vēsta par viņas dzīves pēdējiem gadiem, kad aktrise dodas uz Padomju Savienību, lai parūpētos par savu mazmeitu un kļūst par Staļina iniciētās latviešu iznīcināšanas akcijas liecinieku un upuri.

"Manuprāt, gan latviešu auditorijai, gan arī starptautiski Marijas Leiko dzīvesstāsts savā ziņā raksturo visu to, ko teorijas kontekstā mēdzam dēvēt par pasaules sajukšanu prātā, – periodu, kas aizsākās ar Pirmo pasaules karu, revolūciju Krievijā un Vācijā, pēc tam nāca autokrātisko, autoritāro režīmu veidošanās starpkaru periodā. Marijas Leiko personība izceļo cauri šiem laikiem dažādās valstīs un ar savu pieredzējumu vai klātbūtni ļoti spilgti raksturo šo periodu. Tas varbūt arī ir galvenais – viņa kalpo par vēsturisku prizmu, caur kuru mēs varam ieskatīties šajos notikumos nevis šauri, no viena leņķa, bet izgaismot visu 20. gadsimta pirmo pusi ar visām raksturīgajām politiskajām peripetijām, kultūras peripetijām, arī vēsturiskajām katastrofām, kas tajā laikā notikušas," pauda režisors Dāvis Sīmanis intervijā NKC Berlīnes kino festivāla izdevumā "Baltic Films" .

Filmas "Marijas klusums"  radošā komanda  ir režisors  Dāvis Sīmanis, operators Andrejs Rudzāts, scenārija autori Dāvis Sīmanis, Magali Negroni, Tabita Rudzāte,  filmas māksliniece Kristīne Jurjāne,  grima māksliniece Beate Rjabovska, galvenajās lomās Olga Šepicka, Artūrs Skrastiņš, Ģirts Ķesteris, Inese Kučinska, Vilis Daudziņš, filmas komponists ir Pauļus Kilbausks, Justs Štars, montāžas režisore Ieva Veiverīte, izpildproducente Ilze Krūmiņliepa, producenti Gints Grūbe un Inese Boka-Grūbe, filma veidota Latvijas filmu studijā "Mistrus Media"  kopprodukcijā ar Lietuvas filmu kompāniju "Broom Films".

74. starptautiskais Berlīnes kinofestivāls šogad  norisināsies  no 2024. gada 15. februāra līdz 25. februārim Vācijā. Tas  ir viens no lielākajiem, nozīmīgākajiem un tradīcijām bagātākajiem A klases filmu festivāliem pasaulē, kas norisinās kopš 1951. gada, kas līdzās Kannu un Venēcijas festivāliem tiek uzskatīts pa vienu no Eiropas kino galvenajiem gada forumiem. Berlīnes kinofestivāla Foruma programma notiks jau 54. gadu , un tā savā atlasē  izceļ kino kā medija nozīmi,  atlasot filmas, kurās ietverts nozīmīgs sociāli mākslinieciskais vēstījums un kurās pievērsta īpaša   uzmanība kino estētikai.

Berlīnes starptautiskā filmu festivāla seansus ir iespēja apmeklēt ne tikai festivāla viesiem, bet arī plašākai skatītāju auditorijai. Festivāla ietvaros skatītāji  filmu "Marijas klusums"  varēs redzēt  četros seansos , kā arī papildus mediju un festivāla tirgus skatēs. Filmas festivāla seansi  Berlīnē – 18. februārī pulksten19.00 "Kino Arsenal 1", 19. februārī pulksten 15.00 "Kino Betonhalle", 20. februārī pulksten 15.00 kinoteātrī "Delphi Filmapalast" un 24. februārī  pulksten 16.00 Berlīnes kinoteātrī "Cubix6".

Filmas tapšanu atbalsta Nacionālais kino centrs, Lietuva Kino centrs, Eiropas Savienības programma "Radošā Eiropa", Valsts kultūrkapitāla fonds, Latvijas Televīzija, straumēšanas platformas LMT un "Tet". Filmas pasaules pirmizrādes pasākumus atbalsta Nacionālais kino centrs, LIAA "Spotlight Latvia" un Latvijas vēstniecība Vācijā.

Latvijā filmu "Marijas klusums" kinoteātros sāks demonstrēt no 4. aprīļa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti