Kino kalendārs novembra vakariem – ko skatīties šonedēļ?

Režisora Deivida Finčera jaunākā filma "Netflix" repertuārā, seriāls par prāmja "Estonia" katastrofu straumēšanas platformās, bet uz kinoteātru ekrāniem – somu kino dižgara Aki Kaurismeki jaunākais darbs. Kino kalendāru novembra vakariem plānot palīdz kinokritiķe Kristīne Simsone.

Kino kalendārs novembra vakariem – ko skatīties šonedēļ?
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Slepkava" / "The Killer"

"Netflix" repertuārā šonedēļ nonāk amerikāņu režisora Deivida Finčera jaunākā filma "Slepkava" ("The Killer"). Balstīta franču komiksā jeb zīmējumu sērijā, kas pirmo reizi publicēta 1998. gadā, filma seko līdzi kāda pasūtījuma slepkavas gaitām. Filma ir pirmizrādīta septembrī aizvadītajā Venēcijas festivālā, un galveno – titullomu – spēlē īru aktieris Maikls Fasbenders.

Deivids Finčers ir viens no zināmākajiem šābrīža Holivudas kinoautoriem. Karjeras sākumposmā plaši režisējis mūzikas video, Finčers visvairāk pazīstams savu psiholoģisko drāmu un trilleru dēļ. Daži no zināmākajiem ir, piemēram, "Sociālais tīkls" ("Social Network") par "Facebook" pirmssākumiem, kā arī trilleri "Septiņi" ("Seven") un "Zodiaks" ("Zodiac"), kas ir Holivudas 20. gadsimta klasikas kanonā. Līdzīgi kā abu trilleru gadījumā, arī jaunākajā filmā skats vērsts uz slepkavnieku, taču atšķirīgā veidā. Piemēram, Fasbendera varonis apzināti veidots, cik vien iespējams, bezpersonisks un emocionāli atsvešināts – knapi mirkšķinot acis, viņš atsvešināti dara savu darbu, cenšas nekā neizcelties, savus rīkus pasūtina "Amazon" un dara visu, lai apkārtējie viņu nepamanītu. Taču nebūtu trillera bez konflikta, un kāda satricinoša notikuma dēļ viņam jāuzsāk garš un bīstams ceļš, kas neatgriezeniski iesēj nemieru.

Filma, kā jau Finčera darbiem raksturīgs, strādā kā nevainojami uzvilkts pulksteņa mehānisms, īpašu vietu atvēlot mūzikai. Taču, iespējams, pie vainas varoņa apzinātais neizteiksmīgums, jo aptuveni pusceļā sagurstam sekot varoņa odisejai.

Filma no 10. novembra skatāma "Netflix".

"Estonia"

Pašmāju straumēšanas platformās "Tet+" un "LMT Viedtelevīzijā" ir skatāms seriāls "Estonia", kas tapis vairāku valstu – Somijas, Zviedrijas, Beļģijas un Igaunijas – kopražojumā. Seriāls vēsta par 1994. gadā notikušo katastrofu, kad, noslīkstot kuģim, bojā aizgāja 852 cilvēki.

Ar smalkās detaļās un tekstūrās izstrādātu vizuālo veidolu seriāla stāsts pievēršas gan liktenīgajai naktij, kad nogrima prāmis "Estonia", gan tai sekojošajiem notikumiem – īpaši tam, kā krīzes risināšanai un izmeklēšanai piegāja varas pārstāvji.

Seriāls šāgada rudenī piedzīvoja pirmizrādi Toronto Starptautiskajā kinofestivālā Kanādā, kas ir viens no lielākajiem kino notikumiem Ziemeļamerikā. Šis ir viens no nozīmīgākajiem seriāliem, kas tapis ar Baltijas valstu iesaisti, kopš neatkarības atjaunošanas (līdztekus, piemēram, HBO izcilajam darbam "Čornobiļa" ("Chernobyl").

"Kritušās lapas" / "Fallen Leaves"

Uz kinoekrāniem nonāk arī somu kino dižgara Aki Kaurismeki jaunākā filma "Kritušās lapas". Kaurismeki filmogrāfija izvijas četru desmitgažu garumā, taču viņa rokraksts ir atpazīstams jau no pāris kadriem. Viņa filmas raksturo rezignēti varoņi, sauss humors, kodolīgi dialogi un sirsnīgs skats uz ikdienas poētismu un vientulību.

Filmu "Kritušās lapas" pirmizrādīja Kannu kinofestivālā maijā, kur tā saņēma žūrijas balvu. Tā vēsta par divu vientuļu cilvēku tikšanos, kas atainota Kaurismeki raksturīgajā stilā, mijot komismu ar smeldzīgumu. Kā savā recenzijā portālā "Kino Raksti" min režisore Una Rozenbauma, Kaurismeki allaž stāsta vienu un to pašu stāstu – par cilvēku, kurš mēģina izdzīvot pasaulē, kurā piedzimis. Taču režisora spēja katra varoņa raksturam pieiet ar empātisku rūpību teju katru filmu padara par apliecinājumu, ka pasaulē sirsnīgums, neskatoties uz grūtībām, vēl nav zudis.

Filma kinoteātros no 10. novembra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti