Skats uz mūsdienu trīsdesmitgadnieku paaudzi. Tuvojas komēdijas «Melnais samts» pirmizrāde

Ironisks, humora caurvīts, bet mazliet arī smeldzīgs skats uz mūsdienu trīsdesmitgadnieku paaudzi ir Lienes Lindes jaunā komēdija "Melnais samts". Tā ir režisores pirmā pilnmetrāžas spēlfilma, kas jau ieguvusi deviņas "Lielā Kristapa" nominācijas, tostarp kā labākā filma. Galveno lomu – Martu – tajā atveido Inga Tropa.

Kā filmai veicies ar "Lielā Kristapa" balvām, to uzzināsim jau šo svētdien, 4. februārī, kad notiks svinīgā balvu pasniegšanas ceremonija, bet filmas pirmizrāde notiks 19. februārī.

Tuvojas komēdijas «Melnais samts» pirmizrāde
00:00 / 04:13
Lejuplādēt

Filmas galvenā varone ir trīsdesmitgadniece Marta. Pēc profesijas režisore, kura sapņo par savas pirmās filmas uzņemšanu, bet ikdienā strādā tā sauktajā koncepta veikalā, kur tirgo ekskluzīvu apģērbu.

Viņai ir romantiskas attiecības, draugi un mīļš kaķis. Visam it kā vajadzētu būt kārtībā, bet viņa īsti tomēr netiek galā ar savu dzīvi, arī trauksme, depresija un citas mūsdienām raksturīgās mentālās problēmas viņai nav svešas.

Ar šo filmu Liene Linde raksturo pati savas paaudzes – trīsdesmitgadnieku un četrdesmitgadnieku – pasaules izjūtu, bet dara to ironiski un pašironiski.

Viņa uzskata, ka latviešiem – vai drīzāk pat baltiešiem – kopumā piemīt ļoti laba, tikai mums raksturīga humora izjūta, ko vērts izcelt arī mūsu kino darbos, tieši tāpat kā, piemēram, skandināvi mēdz izcelt savu īpašo humoru: "Man tiešām liekas, ka mums ir ļoti forša humora izjūta, tieši šeit – šajā mūsu vēsturiskajā laiktelpā. Mūsu humora izjūta ir tāda izsmalcināta, absurdo labi izprotoša, ar Austrumeiropai raksturīgo fatālismu. Vēsturisko iemeslu dēļ. Jā, ja somi vai skandināvi var mārketēt savu humoru, es domāju, ka ir pienācis laiks, ka mēs varam mārketēt arī savējo. Mūsu humors ir melns, labs, bet arī optimistisks kaut kādā ziņā. Mēs vienmēr turpinām cerēt, ka viss būs labi."

Tā kā galvenā varone Marta Blūma ir kino režisore, filma ar humoru ieskatās arī kino tapšanas aizkulisēs.

Liene Linde radījusi Martas lomu tieši Ingai Tropai, kurai tā ir pirmā galvenā loma pilnmetrāžas spēlfilmā. Aktrise to dēvē par ļoti skaistu dāvanu, un pie lomas viņas kopā arī strādājušas ļoti daudz, lai izveidotu to pilnasinīgu un patiesu.

Abas arī pārstāv vienu paaudzi, un arī savas paaudzes izjūta abām ir līdzīga. Aktrise teic: "Jā, noteikti ļoti daudzos punktos mums sakrīt. Es lieliski zinu, ko nozīmē šī depresijas tēma. Es labi zinu, ko nozīmē būt māksliniekam, šajā gadījumā – režisorei. Patiesībā problēmsituācijas ir vienas un tās pašas, tikai ar dažādām niansēm. Marta, no vienas puses, ir radoši spēcīgs cilvēks ar brīnišķīgām idejām, bet, no otras puses – viņā ir arī ļoti liela nepārliecinātība par sevi un savām spējām.

Tā jau ir, ka tajos 30 gados tu aizvien vairāk saproti, ka daudzi izskaistinātie sapņi sāk atkāpties un skaudrā realitāte arvien vairāk elpo pakausī."

Tā kā filma ir kino par kino, tad tajā miksēti dažādi tehniskie formāti un dažādas kino estētikas, kas bija operatora Dāvida Smiltiņa pārziņā. Kameras iespējas viņš lika lietā, vizualizējot arī galvenās varones dažādus prāta un afekta stāvokļus.

"Ļoti forši bija strādāt ar materiālu, kas vēsta par šobrīd Latvijā aktuālām problēmām, nevis ar atskatu vēsturē, kas Latvijā ir ļoti populārs," stāsta Dāvids Smiltiņš.

Kā filmai veiksies "Lielā Kristapa" ceremonijā, to uzzināsim jau svētdien, kopumā tā ir izvirzīta balvai deviņās nominācijās. Filmas pirmizrāde būs 19. februārī, bet kinoteātros to sāks izrādīt no 22. februāra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti