Ko lasīt un klausīties? Kultūras piedāvājums, neizejot no mājām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kā jau ik nedēļu, sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrija piedāvā savu iknedēļas izlasi: restaurēts Marģeris Zariņš Latvijas Radio I studijā, trīs jauni tvarti un grāmata, kas portretē mūslaikus, un tas viss — neizejot no mājas! Šīs nedēļas kultūras izlasi sagatavojis Radio 3 "Klasika" programmu vadītājs Orests Silabriedis.

KONCERTS (var skatīties/klausīties tiešraidē)

Pirmdien, 23. novembrī, Latvijas Radio I studijā tiks piedāvāta Marģera Zariņa dziesmuspēles “Dzejnieks un roze” īsā versija: būs satura atstāsts lomās un Dailes teātra muzikālā vadītāja Jura Vaivoda atrastas un restaurētas dziesmas.

1942. gadā rakstītā un uzvestā luga par nākošā gada lieljubilāru Jāni Poruku ir liriska, dramatiska, ironiska, smieklīga, ilgpilna.

Titullomā būs Jānis Kurševs, viņa trīs rozes iemiesosies Jolantas Strikaites un pianistes Agneses Egliņas balsī, Ieva Parša kā Grieta un Kārlis Rūtentāls kā Sardanapals būs komiskais pāris, Orests Silabriedis virzīs sižetu, būs pārpratumi, laimes brīži, vilšanās, solījumi, sazvērestības, noskūts pauris, princese ar pērtiķi un visam pāri — dzeltena roze.

IESKAŅOJUMI (visi atrodami tīmeklī)

  • 20. novembrī nacionālais skaņu ierakstu nams “Skani” izdeva pianista Daumanta Liepiņa tvartu ar Sergeja Rahmaņinova un Imanta Zemzara mūziku. Ideāla domas skaidrība, perfekts faktūru un plānu kārtojums, neticams spēks.
  • 21. novembrī klajā nāca "The Bad Tones" mūzika uz ūdens — CD “Ezera skaņas”, kas ieskaņots Kāla ezerā un kurā grupas mūziķi satiekas ar somu saksofonistu Uko Heinonenu un latviešu sitēju Dzintaru Vīksnu. Šis ir drusku citāds "The Bad Tones", tomēr pamatstīga — 60.–70. gadu pārcēlums mūslaikos — tikpat zeltaina kā iepriekšējos albumos. Tvarts ir konceptuāls, asprātīgs, ievelkošs, un ausmas sagaidīšana kopā ar "The Bad Tones" sniegs piedzīvojumu ar aizsapņošanos.
  • “Židrūna” jaunais tvarts “Kovārņu mazbērniem” iznāca jau oktobrī, taču šo rindu autoram tas atspīdēja tikai pērnnedēļ, un nu gan saku, ka “Židrūna” nezinātājiem jānoklausās vismaz “Rindās kails” (hits ar pielipšanas potenciālu), “Zaķītis” un “Kovārņi” (lieliska zvēru kolekcija) un “Kikōnes dziesma”, kas satricina ar teksta, mūzikas un vokāla ideālu vienību. Pārējie gan jau klausās visu un pareizi dara.

GRĀMATA (atrodama elektroniski)

Alesandro Bariko “Spēle” (nav beletristika, ir izvērsta eseja). Faktiski tas arī viss, ko varu pateikt, jo Bariko doma gan rit skaidri, taču tās apjēgšana nefilozofiem nav viegla, tomēr, ja grib saprast, kāpēc mūslaikos viss (nav) tik bezcerīgi, šis ir jāizlasa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti