Bezmaksas koncerti, operas, raidījumi. Iesaka Gunda Vaivode

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai arī šodien "Kilograma kultūras" žūrija atcēla kopīgo tikšanos klātienē, darbs turpinās tiešsaistē. Šobrīd daudzi māksliieki radoši risina karantīnas ierobežojumus, piedāvajot kvalitatīvu saturu internetā. Latvijas Radio 3 "Klasika" direktore un sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas locekle Gunda Vaivode sagatavojusi savu izlasi.

Ņujorkas Metropoles operas ikvakara videoizrādes

Tā kā visi pasaules operteātri patlaban pandēmijas dēļ ir slēgti, MET piedāvā jau iepriekš iecienīto operu skatīšanos kinoteātrī pārnest uz savu māju vai dzīvokli. No 16. marta katru vakaru 19.30 pēc Ņujorkas laika (un vēl 20 nākamo stundas laikā) varēsim izbaudīt patiešām briljantus solistus un pēdējo 14 gadu labākos iestudējumus.

Īpašs vakars jau pirmdien – Elīnas Garančas un Roberto Alanjas leģendārā „Karmena”, kas Metropoles operas vēsturē paliks ierakstīta treknrakstā.

Otrdien „Bohēma” – Pučīni var klausīties vienmēr, bet, ja nelaimīgo mīlas pāri dzied Andžela Georgiu un Ramons Vargass, tad vispār skaisti. Pēc „Trubadūra” un „Traviatas” piektdienā nāk Doniceti „Pulka meita”. Natalīja Desē tur bija fantastiska! Sestdienā gan opera dievišķa – „Lučija no Lammermūras”, gan solistu trio vērā ņemams – Anna Ņetrebko, Pjotrs Bečala un Mariuss Kvečeņs. Nedēļu noslēgs „Jevgeņijs Oņegins”. Titullomā – Dmitrijs Hvorostovskis, kam šī bija viena no zīmollomām.

Filmas un „Dekamerons” – mājās palicējiem

Arī Latvijas mākslinieki šajās slēgto durvju dienās atver citas iespējas, kas mājās palicējiem ļauj skatīties filmas, klausīties vārdos un absolūti nedomāt par jautājumu „vēl vienu biļetīti, lūdzu”.

Studijas "Vimeo" kontā ir vēl vairāki citi kino labumi. Bet vizualitāti aiztaupot iztēlei, gan teātra trupa „Kvadrifons”, gan JRT aktieris Gundars Āboliņš katrs nolēmuši publiski izlasīt slaveno Bokačo noveļu krājumu par mēra laikiem – „Dekamerons”. Kā lasāmgrāmata ar mazlietiņ bildi klāt.

Mālera Piektā ar mīlas vēstuli

Reiz Hendelis pēc kāda Londonas koncerta, kurā publika pamazām atstāja zāli, sevi mierinādams, teica, ka tukšā zālē mūzika skanot labāk. Nav glīti tā teikt (zinot iemeslu), bet piektdien Lielajā ģildē izskanējusī Mālera Piektā tukšā zālē patiesi skanēja ļoti labi. Īpaši veiksmīga diena tā bija LNSO pūtējiem, kuru tembrālās krāsas Alpu ainavā burtiski uzmirdzēja kā ēdelveiss. Vienīgā daļa, kur pūtēji var atpūsties, ir komponista skaistā mīlas vēstule Almai Šindlerei – Adadžeto. Un paradoksālā kārtā tā bija vienīgā epizode, kurai gribējās publikas emocionālo fonu, jo tāds vienmēr klausoties ir un nevar nebūt tik „mirstamā” gabalā (sākas 1h 17`30``). Pateicoties mūziķiem, diriģentam Andrim Pogam un orķestra galvgalim, šis koncerts nepalika vien afišā, bet videotiešraidē tika dāvāts klausītājiem. Un to var noklausīties vēlreiz. Pirms Mālera Piektās skan francūža Olivjē Greifa četrkāršais koncerts „Nāvesdeja” ar mūsu lieliskajiem RIX kvarteta mūziķiem.

„Klasikas” digitālā koncertzāle un arhīvs

Šis laiks ienesis korekcijas arī „Klasikas” ritējumā. Mūzika skanēs vairāk, interviju un sarunu būs mazāk. Taču arhīvā var atrast unikālu un ļoti ietilpīgu saturu! Ieejiet mūsu mājaslapā – un tur zem raidījumu šķirkļiem slēpjas īsti dārgumi: Mūsu leģendas, Mana mūzika, Mākslas vingrošana, Benefices, Bolero… Ka tik būtu laiks! Bet laiks tagad ir. Arī koncertus ar elegantajām programmām Latvijas Radio 1. studijā var atritināt atpakaļ ar visu bildi. Te ierosai tik viens – māsas Balanas, kuras spēlē Bahu, Hendeli, Ravelu un Vasku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti