Kultūras notikumi pirms Dziesmu un deju svētkiem – izlase šai nedēļai

Pirms Latviju pārņem Dziesmu un deju svētki, kas sāksies jau nedēļas beigās, vēl var paspēt izbaudīt kaut ko no klasiskās kultūras piedāvājuma. Dažus akcentus izvēlas Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu vadītāja un LTV redaktore, balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Anete Ašmane-Vilsone.

Dzintaru koncertzāle, 2020.gads.
Dzintaru koncertzāle, 2020.gads.

Jaunie operdziedoņi Dzintaros

Ceturtdienas vakarā Dzintaru brīvdabas koncertzāli ieskandēs septiņi jaunie talanti, ārvalstu operdziedātāji, kas ir Lihtenšteinas labdarības fonda "SIAA Foundation" stipendiāti. Mocarts un Pučīni, Dvoržāks un Vāgners, Leonkavallo un Guno, Sensānss un Kalmāns – tāds repertuārs gaidāms, un populāras opermelodijas īsti piestāv siltam vasaras vakaram. Solistu pulkā šoreiz neviena latvieša nav, tuvākie dziedātāji no Lietuvas, bet vēl arī Spānijas, Slovēnijas, Lihtenšteinas, Serbijas un Itālijas. Viņu vārdi vēl maz zināmi, bet kas zina – varbūt pavisam drīz tie rotās pasaules opernamu afišas. 

Jaunie baletdejotāji Dailē un opernamā

Jau pilnā sparā rit 6. starptautiskais Baltijas baleta konkurss. Uz Dailes teātra skatuves kāpj jaunie dejotāji no 12 līdz 26 gadu vecumam, un viņu sniegumu var vērot ne tikai žūrija, bet arī ikviens baletmīlis. Kā atzīst koncerta rīkotāja Regīna Kaupuža, konkursi jaunajiem dejas profesionāļiem ir nozīmīga vieta, kur savu varēšanu parādīt starptautisku kompāniju pārstāvjiem, un aizvadīto konkursa laidienu laureāti nu ir vadošie solisti vairākās prestižās Eiropas kompānijās. Bet, lai redzētu konkursa esenci, t.i., labākos no labākajiem, kā arī īpašos viesus, 29. jūnija vakarā jādodas uz mūsu Balto namu, kur būs konkursa noslēguma koncerts.

Kautiņi "Tu jau zini kur"   

Ko sagaidīt no otrās sezonas mūziķu kautiņiem – to laikam nevar pateikt neviens. Kādas "cīņas" mākslas tehnikas izmantos pirmie duelanti (koncertkoklētāja Līga Griķe – pianists Aleksandrs Kalējs, perkusionsts Ēriks Miezis – saksofonists Rūdolfs Pēteris Rubenis) redzēsim trešdienas vakarā kultūrtelpā "Tu jau zini kur", bet, spriežot pēc pirmās sezonas, lietā tiks liktas visas iespējamās mūzikas variācijas, improvizācija, spožas pasāžas un emocionāli liriskas notis. Viss, lai ne tikai uzveiktu konkurentu, bet arī gūtu skatītāju labvēlību, jo tieši publika beigu beigās būs tā, kas noteiks uzvarētāju. Nu ko, – lai uzvar labākais!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti