Jaunā mūzika un māksla oktobra izskaņā. Iesaka Anete Ašmane-Vilsone

Aizritējis jau desmitais Starptautiskais Rīgas kino festivāls, nu laiks citiem kultūras žanriem! Filmu pirmizrādes nomaina mūzikas pirmatskaņojumi, aktuālā māksla no Ukrainas un enerģijas lādiņš ar Rīgas gospelkori – šādus akcentus šīs nedēļas notikumu virknē izceļ Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu vadītāja un Latvijas Televīzijas redaktore Anete Ašmane-Vilsone.

Jaunās mūzikas festivāls "Arēna"

Arī šoruden nedēļas garumā dažādas koncertvietas pieskandina jauna un pavisam jauna mūzika. Festivāls "Arēna" šogad reflektē par starpžanru telpu, izkāpjot no mūzikas rāmjiem – būs arī vizuālā māksla, horeogrāfija, multimediju pasaule un performances, no kurām viena jo īpaši intriģējoša – komponisti Evija un Armands Skuķi spēlēs tādus instrumentus kā zāģi, putekļusūcēju, perforatoru un citus priekšmetus, kas, kā izrādās, pareizās rokās var radīt gana muzikālas skaņas. Citos koncertos gan vokālā un instrumentālā kamermūzika, gan laikmetīgā flamenko deja, džezs un elektronika.

"Spriedze, pretošanās, mīlestība. Īsā versija"

No piektdienas mākslas stacijā "Dubulti" iespējams apskatīt 22 mākslinieku darbus, ko uz Jūrmalu atvedis Ukrainas Laikmetīgās mākslas muzejs.

Dažādu žanru darbos, kas radīti kopš 2010. gada, mākslinieki runā par brīdinājumiem, ko daudzi negribēja redzēt un ticēt, par lēmumiem, kas jāpieņem ikvienam, un arī par vērtīgiem mirkļiem, ko iespējams piedzīvot pat vistumšākajā laikā.

Joprojām Ukrainas kultūru un mākslu tikai iepazīstam, un šī ir iespēja atklāt tās aktuālākos virzienus. Izstādes dalībnieki ir Ukrainas laikmetīgie mākslinieki Mihailo Aleksejenko, Pjotrs Armjanovskis, Open Group, Anna Zvjaginceva, Žanna Kadirova, Alevtina Kahidze, Jana Kononova, Oleksandrs Kurmazs, Katerina Lisovenko, Romans Miņins, Veronika Mola, Daniils Ņemirovskis, Volodimirs Pavlovs, Kostjantins Poliščuks, Vasils Tkačenko-Ļjahs, Piekarpatu teātris, Vlada Ralko, Deniss Salivanovs, Romans Himejs un Jarema Malaščuks, Alīna Jakubenko, Kinder Album.

Rīgas gospelkorim – 20

Gospelmūzika man vienmēr šķitis kaut kas neatkārtojami lielisks – tā ir liela enerģija, kopība, ritms, grūvs, prieks, pateicība, fantastiskas balsis un sadziedāšanās. Lai arī Latvija nav tā vieta, kur šāda mūzika ir dzimusi vai būtu ļoti populāra, tomēr Rīgas gospelkoris šogad svin 20. dzimšanas dienu, un tas nozīmē, ka savs fanu un atbalstītāju pulks šim žanram tomēr ir. Viena no kora līderēm ir dziedātāja Kristīne Prauliņa, viņa kāps uz skatuves arī svētku koncertā, tāpat kā viesi no ārvalstīm – Lizelote Ostbloma un Mairons Batlers. Nav šaubu, ka 28. oktobra vakarā "Hanzas peronā" būs uzlādējošs svētku koncerts!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti