Svētki, kvanti un esejas – kultūras pieturpunktus iesaka Orests Silabriedis

Patriotu nedēļā Latvijas dzimšanas dienu nosvinēt kopā ar radio "Klasika", apmeklēt telpiskās skaņas festivālu un izlasīt eseju krājumu par Ukrainu iesaka "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāvis Orests Silabriedis.

Valsts svētku noformējums pilsētā
Valsts svētku noformējums pilsētā

Latvijas Radio 3 "Klasika" un svētki

Kopā ar LR3 "Klasika" Latvijas dzimšanas dienu var svinēt mājās, automašīnā, mežā – kur vien vēlaties. Svinības sāksies jau piektdienas vakarā, kad tiešraidē no Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" Liepājas Simfoniskais orķestris diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā atskaņos Ādolfa Skultes Devīto simfoniju, Jāņa Ivanova "Lāčplēsi" un jaundarbu – Zigmara Liepiņa Klavierkoncertu, par kuru autors saka: tas mans pašportrets. Solo spēlēs Andrejs Osokins.

Savukārt 18. novembrī vērtēsim tiešraidi no valsts svētku koncerta Nacionālajā teātrī, kur Kaspara Ādamsona vadībā skanēs latviešu komponistu mūzika no latviešu spēlfilmām. Vakaru vainagos Arvīda Žilinska leģendārā opera "Zelta zirgs", un tas būs 2015. gada Siguldas Opermūzikas svētku ieraksts ar Jāni Kurševu titullomā un Atvaru Lakstīgalu pie diriģenta pults.

Komponists Eduardo Reks Miranda
Komponists Eduardo Reks Miranda

Johansons un kvanti

Telpiskās skaņas festivāls "Komplementārās pretrunas" piedzima pirms sešiem gadiem, un šogad tas ieviesies kādreizējā kinoteātrī "Komjaunietis", kur vēlāk bija spēļu nams. 36 skaļruņi speciāli izveidotā daudzkanālu skaņas kupolā – šī unikālā skaņas pieredze stundu garā performancē aizsākās Lāčplēša dienā, un seansi ilgs līdz pat Latvijas dzimšanas dienai. Festivāla lielviesis šoreiz ir Eduardo Miranda, kurš pēta kvantu skaņu un kompozīciju, kas ietver kvantu skaitļošanu. Būs arī Lindas Leimanes, Annas Fišeres, Ties Jannas, Jakoba Kirkegarda un paša idejas saimnieka Voldemāra Johansona jaundarbi.

Esejas par Ukrainu

"Dienas Grāmata" laidusi klajā 50 Ukrainas autoru eseju krājumu "Karastāvoklis". Te ir ukraiņu melnie saraksti, klusēšana, Gūlds un "Portishead", Migela pārakmeņošanās, Bučas majolikas gailis, nams bez sienas kā teātra skatuve, Kijivas ragana ar durvju paklājiņu, Krievijas imperiālisma baisā pašapziņa un ukraiņu kultūras sasniegumu piesavināšanās, tikšanās ar rakstnieku slimnīcu palātās, alkas pēc taisnīguma kā ētiskas kategorijas, refrižerators kritušajiem, Ugandas kafija, sudrabota tango kleita, mammas līķis zem akmens krāvuma, "Red Hot Chili Peppers" dziesma "Under the Bridge", "acis – kā sastindzis metāls, kā stikls, kurā atblāzmo ugunsgrēks", Viktorijas Ameļinas pārpasaulīgā klātbūtne, Serhijs Žadans par vārdu, Oksana Zabužko par mūslaiku Krievijas hitlerjūgendu, bojāgājušā varoņa Romana Ratušnija mamma Svitlana Povaļajeva, filozofs Tarass Ļutijs un vēl 45 rakstnieki, par kuriem maz ko zinām un par kuriem nu būtu jāuzzina. Šo grāmatu nav iespējams lasīt bez asarām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti