Dienas ziņas

Cīnās par Stendes-Mērsraga ceļu

Dienas ziņas

RTA "izgaršo" latviešu valodu

Pirmo reizi "Mana ģitārspēle vasarai"

Vārmē izlolo jaunu pasākumu - «Mana ģitārspēle vasarai»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Mīlestība uz ģitāras skanējumu Vārmes pagasta Kultūras nama vadītāju rosinājusi sarīkot plašu, Kurzemē vēl nebijušu pasākumu, kurš būtu veltīts gan Latvijā izgatavotiem mūzikas instrumentiem, gan arī ģitārai. Tā tapa “Mana ģitārspēle vasarai”.

Uz dienu Vārmes muižas parks atdots mūzikai, un vispirms to pieskandē Latvijas meistaru roku darināti instrumenti – viens otru nomaina Ieviņa ermoņiku, cītaru, kokļu, dūdu, bungu, stabuļu, elektrisko un akustisko ģitāru skanējums. Šī ir izdevība ne tikai instrumentus apskatīt, bet dzirdēt to skanējumu no meistara vai pašam iemēģināt. Un par Latvijas instrumentu meistaru varēšanu var tikai pabrīnīties. Kurzemnieks Ansis Alksnis smejot saka, ka viņa izgatavotās ģitāras nespēlē tikai Antarktīdā:

"Nu jau būs kādi 10 gadi; tas sākums bija diezgan garš, sāku darināt, kad nevarēju nopirkt ģitāru, kādu vēlējos, savu ideālo ģitāru, tad sāku pētīt, tagad tā ir mana ikdiena,"

Savukārt vijoļmeistars Ingars Rancevičs no Rīgas līdzās vijolēm iepazīstināja ar paša un dzejnieka Artūra Puntes izgudroto mūzikas instrumentu rondu. Nošu pieraksts tai ir ar bultiņām, un arī pats instruments tā tiek spēlēts. Pagaidām tas ir vēl attīstības posmā, arī tieši rondai sakomponētu skaņdarbu ir maz.

"Vēlāk jāpiesaista komponisti, lai raksta modernu mūziku; tas ir pantentēšanas procesā," saka Ingars Rancevičs.

Pasākumu “Mana ģitārspēle vasarai” izlolojusi Vārmes Kultūras nama vadītāja Ilze Jumiķe:

"Pati spēlēt nemāku, bet skaņa mani gāž no kājām. Kāpēc to nedabūt citādākā veidā, saaicinot visus kopā?"

Un vispirms ģitāristu spēju improvizēt varēja baudīt ģitārspēles duelī. Kad izlozēti nosacījumi, kas jāspēlē, tad vaļa tika dota prasmēm. Vienā no dueļiem satikās Aivars Konutis un Armands Rutkovskis.

"Man vienmēr prieks atbraukt uz pasākumu, kas veltīts maniem mīļākajiem instrumentiem; jauni kontakti, vienkārši forši pavadīt laiks," atzīst Armands Rutkovskis, mūziķis no Bauskas.

Ģitārspēles duelī un vakara koncertā piedalījās ap 50 ģitāristu. Rīkotāji cer šo pasākumu izveidot kā ikgadēju tradīciju.

Pasākumu atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds un Kurzemes plānošanas reģions.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti