Latvijas Banka izlaidīs kolekcijas monētu «Meža veltes»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Banka ceturtdien, 17. oktobrī, izlaidīs sudraba kolekcijas monētu "Meža veltes". Monēta veidota, godinot Latvijas mežus, to sniegtās veltes un ar mežu saistītās tradīcijas – sēņošanu, ogošanu un citas, informēja Latvijas Bankā.

Monētas priekšpuses jeb aversa centrā stilizēti atveidota sēne ar micēliju, savukārt monētas aizmugures jeb reversa centrā attēlots sēņotājs ar grozu, beku ar gliemezi un beciņu sūnās, bet reversa kreisajā augšējā pusē atveidots aveņu ķekars. Monētas nominālvērtība ir pieci eiro.

"Sēnes ir sena un liela plaši izplatītu organismu grupa, kam dabā ir ļoti liela nozīme, jo sēnes barībā izmanto daudzi meža dzīvnieki, bet to augļķermeņos dzīvo kukaiņu kāpuri. Sēņu lasītāju tikums daudzveidīgi apliecināts jau latvju dainās," norādīja Latvijas Bankā.

Literatūrā aprakstīti vairāk nekā 70 000 sēņu sugu, bet to klasifikācija vēl arvien nav pabeigta. Latvijā konstatēti vairāk nekā 4000 sēņu sugu, tostarp 51 ir aizsargājama, 33 ir indīgas, bet ēdamas ir aptuveni 270, lai gan sēņotāji parasti pievēršas 20-30 no tām.

Kolekcijas monētas "Meža veltes" grafiskā dizaina autori ir Edmunds Jansons (averss) un Edgars Folks (reverss), bet reversa plastisko veidojumu darinājusi Ligita Franckeviča. 

Monētas cena Latvijas Bankas kasēs un vietnē "e-monetas.lv" – 47 eiro, iegādes limits vienai personai – divas monētas. Monētas maksimālā tirāža ir 4000 eksemplāri, bet pašlaik izgatavoti un tirdzniecībā 17. oktobrī nonāks 3000 eksemplāri.

Monēta izgatavota "Koninklijke Nederlandse Munt", Nīderlandē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti