Dienas ziņas

Pēc desmitgades plūdiem Ukraina lūdz ES un NATO palīdzību

Dienas ziņas

Karstuma dēļ šodien četri cilvēki nogādāti slimnīcās

Mākslas akcija Kuldīgā "Septiņi gulētāji"

Kuldīgā Septiņu gulētāju dienu pavada sapņainās pastaigās pilsētā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

27. jūnijs pēc latviešu tautas ticējuma ir Septiņu gulētāju diena. Ja tajā līs lietus, tad līšot vēl septiņas dienas. Kuldīgas radošie ļaudis to apspēlējuši mākslas akcijā ar interaktīviem elementiem, vides objektiem, stikla dizainu, mūzikas un dzejas performancēm, aicinot ikvienu nesteidzīgā pastaigā uz vecpilsētas pagalmiem un gar Alekšupītes promenādi. Mākslas akcija “Septiņi gulētāji” norit divas dienas un noslēgsies 27. jūnija pusnaktī.

Latviešu tautas ticējums par Septiņu gulētāju dienu ļāvis vaļu mākslinieku fantāzijai un Kuldīgas vecpilsētu ietērpt vasarīgi sapņainās noskaņās. Kāds nu kuram tas miegs ir. Pasākuma rīkotāji piedāvā septiņus skatījumus un pieturas dažādās vecpilsētas vietās. Kāds iemigs ar labu garastāvokli pēc mūzikas klausīšanās, kādam tomēr būs jāskaita aitas. Un pašā rātsnama pakājē ir gan pavisam īstas, gan video aitas.

“Galvenais vēstījums doties pilsētas ielās, apskatīt kaut kur redzētus simbolus no jauna skatu punkta,” norāda Kuldīgas kultūras centra projektu vadītāja Krista Karlsone.

Jāteic, ka mākslas akcija vienas dienas laikā izdzīvo divas dzīves – dienā un vakarā, kad visu daudz noslēpumaināku un mistiskāku padara tumsas un gaismu saspēle.

Pieci Latvijas stikla mākslinieki ar saviem darbiem ļāvuši izjust trauslā miega sajūtu. Tā Martas Ģibietes "Garā pupa" pārliekusies pār Alekšupīti, bet “Déjà vu” rotājās tās straumē.

“Kas man bija ļoti interesants – izveidot ekspozīciju ārā, brīvā dabā, lai darbi iekļaujas, nepazūd un papildina to parku un pilsētvidi,” stāsta stikla māksliniece Marta Ģibiete.

Radošāki cilvēki zinās, kas ir bezmiegs, kad nekas cits neatliek kā tam ļauties un radīt kādu mākslas darbu, piemēram, rakstīt dzeju. Bet “Sapņotava” Pilsētas dārzā ikvienu pārsteidza ar septiņām dažādām krāšņām gultām, kurās, šķiet, lai arī neredzams, kāds tomēr bija cieši aizmidzis.

Te katrs varēja uzburt arī savus krāsainos sapņus.

Pasākuma apmeklētāja no Talsiem Baiba Veismane-Rezonga par piedzīvoto stāsta:

“Mēs atkal esam kolosālā izdomas bagātā, radošā  pasākumā nokļuvuši, mēs talsinieki lepojamies ar savām radošajām izpausmēm, bet es ārkārtīgi apbrīnoju kuldīdzniekus, nu tā, ka riktīgi prieks.”

Pasākuma tveicīgās norises dienas sagādāja arī pārsteigumu, kad no zilām debesīm pēkšņi tomēr lietus nolija.

Izklaides rīkotāji Kuldīgā atzīst, ka jau ir padomā vairāki pasākumi, kuri plānoti, piemērojoties jaunajiem, vīrusa izraisītajiem apstākļiem, tiem pat ir savs aicinājums – dzirdēs tas, kurš ieklausīsies, redzēs tas, kurš ieskatīsies, vesels būs, kurš distancēsies!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti