Daudz laimes, jubilār!

"Daudz laimes, jubilār!" Gundars Rēders

Daudz laimes, jubilār!

"Daudz laimes, jubilār!" TV režisore, scenāriju autore Virdžīnija Lejiņa

Daudz laimes, jubilār! Gundars Rēders

Kā Gundars Rēders nodzina matus un saņēma piedāvājumu, kas izmainīja viņa dzīvi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pētnieciskā žurnālistika, garīgā meditācija, smalks džentlmeņa humors un šovmeņa dotības – daudz talantu raksturo raidījuma "Daudz laimes, jubilār!" šīs nedēļas viesi! Un kaut arī daudzi no mums viņu – Latvijas Televīzijas žurnālistu Gundaru Rēderu – ik nedēļu satiek raidījumā "Viens pret vienu", lielā dzimšanas dienas intervija par jubilāru atklāj daudz ko jaunu.

Inženieris

Latvijas Televīzijā Gundars strādā kopš 1995. gada, taču – interesanti! – viņa pirmā augstskola ir Tehniskā universitāte, ko viņš gan nesauc par savu apzinātu izvēli, drīzāk – par pēctecību: "Piedzimu Rīgā, Pārdaugavā, kur ir tāda vieta Šampēteris. Es arī tagad tur dzīvoju, taču daudz kas ir mainījies. Kādreiz tie bija kā lauki. Mēs toreiz ģimenē teicām: jābrauc uz Rīgu! Vide bija zaļa, bet arī diezgan skarba. Mācījos divplūsmu skolā, un dzīve pagāja diezgan regulāros kautiņos. Nebiju pats garākais un spēcīgākais, bet lecīgs gan, – tāpēc zilumi neizbēgami. Augumā klasē vienmēr biju trešais no beigām," nosmaida Gundars.

"Mani vecāki pēc profesijas ir inženieri, abus tagad varu sveicināt un teikt paldies. Un sākumā gāju viņu pēdās – iestājos Tehniskajā universitātē. Fakultāte saucās Aparātu būve un automatizācija. Es nezinu pat, vai tagad māku visas skrūves saskrūvēt sienā, kā vajag. Kur nu vēl automātu būve?... Tas nebija man. Godprātīgi pabeidzu, saņēmu diplomu, bet… nodzinu matus uz nullīti," savas identitātes meklējumus Gundars raksturo ar lielu daļu humora.

"Un tad mamma man parādīja sludinājumu: LTV meklē darbiniekus! Un reizēm šādi – it kā nejauši – piedāvājumi ir tie, kas izmaina visu dzīvi…"

Gundara Rēdera vecāki
Gundara Rēdera vecāki

Māceklis un džentlmenis

Vēlāk Rēders ieguvis maģistra grādu arī sociālajās zinātnēs un žurnālistikā, taču sākumā darbu Ziņu dienestā nācās apgūt pašmācības ceļā: "Braucu līdzi pieredzējušiem kolēģiem, skatījos, kā viņi strādā. Atceros, kā braucu tev līdzi uz Ārzemju mākslas muzeju," Rēders vēršas pie raidījuma "Daudz laimes, jubilār!" vadītāja, žurnālista Andreja Volmāra. "Un kad viss tika nofilmēts un izdarīts, tad – vai to maz var stāstīt?..." iepauzē Gundars, bet, saņēmis no Volmāra atļaujošu rokas mājienu, turpina: "...nu, jā – bija skaidrs, ka visi savā starpā ir pazīstami jau sen, un filmēšanas grupa tika ieaicināta tādā mazā kabinetiņā: "Lūdzu, Volmāra kungs!" – un tā omulīgi pasvinēja kādu brītiņu.." Abi sarunbiedri saprotas bez vārdiem, taču stāsts par Rēdera mācekļa gadiem turpinās. "Un otra lieta, ko uzreiz pamanīju, kad mēs braucām atpakaļ mašīnā: Andrejs jau zina, kāds būs teksts! Tas man bija liels brīnums! Kā to var? Man tas joprojām ir liels jautājums: kā visu, ko esmu izpētījis, visu, ko gribētos pateikt, lai sakombinē dažos īsos secinājumos? Bet, redz, kā… Ir talanti un talanti," Gundars vienmēr prot būt galants džentlmenis.

Dārziņskola

Viens no Gundara personības spēka punktiem ir muzikālā izglītība – Dārziņskolas zēnu koris leģendārā Jāņa Erenštreita vadībā, kas savulaik iemācīja ne tikai dziedāt, bet ne mazāk – kļūt par īstu un patstāvīgu "kora puiku", kam pēc iekšējās kārtības noteikumiem bija pašam jāmazgā zeķes, jāuztur kārtībā drēbes un muzikālo partitūru notis.

"Atceros: 1980. gads, Maskava. Pauls, Dārziņskolas koris, diriģents Erenštreits. Vīrišķības skola, vajadzēja pašam tikt gala ar situācijām. Māris Sirmais, Ivars Cinkuss, Mārtiņš Klišāns, Ints Teterovskis – ar vairāku gadu starpību, bet man bija tas gods mācīties vienā laikā ar šiem izcilajiem diriģentiem, spēlējām futbolu kopā. Atceros Māra Sirmā nepārspējamo humoru un aktiera dotības. Viņi abi ar savu klasesbiedru Valdi Bernhofu plēsa jokus, viens otru intervējot, tā, ka viss koris bija apkārt un burtiski, vēderus turēdami, smējās. Sirmais un Bernhofs bija divus gadus vecāki par mani."

Korists nevar būt slikts cilvēks

Koris – tā puikām bijusi vesela pasaule: pirmie ārzemju braucieni, piedzīvojumi un negulētas naktis. "Paralēli gāju arī parastajā skolā. Dārziņskola bija tikai kā studija, tur mācījos līdz vidusskolai. Bet draugi no šīs vides ir saglabājušies. Un mīlestība uz mūziku. Arī vidusskolā dziedāju korī, un mūsu diriģente teica: ja tu dziedi korī, tu nevari būt slikts cilvēks. Un dziedāšana jau ir arī tāda attīrīšanās," piebilst Rēders.

Jēkabs. Gustavs. Gundega

Mēdz teikt, ka ābols un ābeles tālu nekrīt. Arī abi Gundara dēli – Jēkabs un Gustavs mācījušies Doma kora skolā. Jēkabs mācības turpina Kopenhāgenas Ritma akadēmijā: "Tur bija liels konkurss – simt cilvēki uz vienu vietu, bet Jēkabs kaut kā izturēja. Profesija ir bungas un ritms, arī mūzikas producēšana. Starp citu, interesanti, ka tur jāstājas ar to, ko tu proti. Un tikai pēc tam tiek vērtēts, kāda ir tava iepriekšējā izglītība, vai ir kāds izglītošanās dokuments. Un vēl – studenti var ierosināt, kādas pasaules līmeņa zvaigznes viņi vēlētos redzēt starp saviem pasniedzējiem. Un, ja iespējams, šīs zvaigznes arī tiek aicinātas," par dēla skolas atvērtību un novatorismu priecājas Jēkaba tētis, piebilstot, ka abiem dēliem bijusi tā laime piedalīties operas "Karmena" iestudējumos mūsu Baltajā namā: "Tiesa gan, dažādu gadu iestudējumos, bet šī ir neaizmirstama iespēja, kas mūziku liek izprast jau pavisam citādi, pat ja to neturpini profesionāli." 

Gundaram ir arī meita – Gundega: "Gundegai jau 25, viņa pabeidza Kultūras akadēmijas Modernās dejas klasi, viņai ir visādi projekti. Bērni ir izauguši, katrs savā dzīvē, bet vecs vēl nejūtos," noplāta rokas šarmantais, viegli iesirmais žurnālists. "Tagad bērnus satieku retāk, bet tas vienmēr ir ļoti forši, un tik interesanti ar viņiem parunāt jau kā ar pieaugušiem cilvēkiem.

Meita un dēli reizēm pasaka tādas lietas, ka es pabrīnos. Un es reizēm ieklausos viņos kā padomdevējos. Un tas man tik ļoti patīk. Nav tā, ka tikai es mācu, nē."

Māras dīķa soliņš un Dievs

Tas, ka intervija notiek Lutera draudzes namā, nav nejaušība, – Rēders sen ir šīs draudzes loceklis. Gundars ir gājis ļoti dažādus savas personības izpētes un meklējumu ceļus. Saruna atkal atgriežas laikā, kad Rēders bija nodzinis matus uz nulli.

"Reiz es sēžu pie Māras dīķa uz soliņa, – es daudz domāju toreiz, biju tādos meklējumos, un pēkšņi man tā kā zvīņas no acīm nokrīt… Es saprotu, ka ir Dievs. Un ir sajūta, ka gribu nākt šeit, uz Lutera draudzi, nokristīties. Tā es sāku šeit nākt, un visa mana dzīve ieguva jaunu perspektīvu: samainījās visas lietas – tas, kas man agrāk šķita svarīgs, apgriezās kājām gaisā. Jo, ja vienreiz esi sapratis, ka Dievs – tā ir īstenība, tu nevari vairs dzīvot pa vecam. Tu meklē jaunas perspektīvas šajā, jaunajā skatījumā.

Dzīve jau visiem cilvēkiem ir vienāda, bet varbūt tu savādāk reaģē uz kādiem notikumiem, varbūt mierīgāk… Atskaites sistēma ir cita."

Juris Rubenis

Tas bija laiks, kad Torņakalna baznīcā kalpoja mācītājs Juris Rubenis, kas pārauga garīgā skolotāja lomu vien. Viņš bija arī Atmodas laika atslēgas cilvēks un izlaušanās domāšanas līderis Latvijā.

"Juris man ir garīgais, arī meditācijas skolotājs. Esmu laimīgs, ka varu joprojām viņam zvanīt un runāt, ja ir lielas problēmas… Vairākkārtīgi esmu bijis Lūžņā, Jura meditācijas centrā, arī tad, kad Juris vairs nebija baznīcā. Ticības ceļa sākumā baznīca un draudze, dalīšanās ticībā un savās izjūtās ir ļoti svarīga, ar laiku varbūt vieglāk ir vienam būt, tas viss mainās. Nu, kā katram ir vieglāk dzīvot… Arī meditācija palīdz – no rīta piecelies, pameditē un diena vēršas sakārtotāka. Kāpēc to nedarīt? Jo mēs jau sevi bieži nepazīstam."

Kaspars Zemītis 

Lutera draudzē Gundars saticis vienu no saviem tuvākajiem draugiem – mūziķi un ģitāristu Kasparu Zemīti: "Dziedājām gan baznīcā un arī mājās, draudzējoties ar ģimenēm. Arī man pašam ir ģitāra, bet es nespēlēju, kad Kaspars atnāk," stāsta Rēders, "tāda meistara klātbūtnē jūtos nepārliecināti. Bet vienatnē, kad kādreiz kādu blūzu ļoti gribas, tad jā… Starp citu, Kaspars un viņa sieva Andiņa, viņi bija arī vedēji mūsu ar Ilzi (Jaunalksni – red.) kāzās. Viņi abi dziedāja, tas bija fantastiski!"

Ar raidījuma radošās grupas starpniecību Kaspars vienu dziesmu no kāzu repertuāra, virtuozā ģitāras pavadījumā, dāvina draugam Gundaram arī dzimšanas dienā. "Kad no upes iznirst sudraba zivs un vaicā tev: ko tu vēlies?" dzied Zemītis. Un Gundars ir aizkustināts par pārsteigumu, un piebilst, ka jāsaorganizē atkal kāda draugu tikšanās.

Sports. Futbols. Sandijs

Latvijas Televīzijas arhīvā ir kāds ieraksts no laikiem, kad Rēders bija Ziņu dienesta vadītājs – vēl gluži puiciski jauns. Toreiz viņš kopā ar citiem "jaunajiem un daudzsološajiem" televīzijas kolēģiem Jāni Domburu, Andri Kiviču, Arni Blodonu, Intu Lasi un citiem piedalījās basketbola mačā pret "Kluba 33" komandu: Mārtiņu Bondaru, Māri Riekstiņu, Uldi Marhilēviču, Māri Gulbi…

"Basketbols varbūt nav mana pirmā izvēle, bet sports ir ļoti svarīga lieta manā dzīvē," dalās vispusīgais žurnālists Rēders. "Ir vajadzīga izlādēšanās. Man svarīgi vai nu uzsākt uzbrukumu, vai to nobeigt. Arī dzīvē man patīk piedalīties procesos. Šī lieta – būt klāt svarīgos brīžos, un sajūta – būt noderīgam. Tagad varbūt tas ir mazliet mazāk… Bet sports – tas ir ļoti svarīgs veids, kā turēt sevi formā. Varbūt ar gadiem var pāriet uz zolīti," nosmejas Gundars, kas iknedēļu dodas uz futbola treniņiem, bieži kopā ar vēl vienu savu draugu un kolēģi Sandiju Semjonovu.

"Gundaram ir tāds spēcīgs kreisais sitiens," raidījuma radošās grupas aicināts, Sandijs ir atsteidzies virtuāli sveikt draugu dzimšanas dienā. "Sportā var redzēt raksturu. Gundars ir ļoti mērķtiecīgs, var izšaut ar kreiso kāju un dabūt rezultātu. Un tas arī dzīvē ir svarīgi – paņemt uz sevi to lietu, pavilkt pārējos līdzi. Un viņš māk to – sastrukturizēt lietas un iedot pārējiem to uzrāvienu tā, lai viss iet pareizajā virzienā."

Dzimšanas dienas novēlējumā Sandijs ir vīrišķīgi kodolīgs:

"Galvenais laimi, vecīt, laimi!"

"Paldies, Sandij, abpusēji!" virtuālajam sveicējam atmāj Rēders: "Arī Sandijs ir ļoti svarīgs cilvēks manā dzīvē. Mēs taisām filmas kopā un arī atpūšamies kopā. Liels prieks, ka mums izdodas sastrādāties vairākos projektos," komentē Gundars. "Sandijam ir azarts, viņš ir cīnītājs, riskētājs, līdz ar to daudz interesantu lietu mums izdevies. Viņš ir sirsnīgs draugs un, starp citu, arī ir septembra jubilārs. Sveiciens arī tev – kā šī mēneša jubilāram!"

Sandijs paturpina ar atcerēšanos, ka Gundars savulaik bijis priekšnieks Ziņu dienestā un pirmais no vadītājiem, "kas aizsūtīja mūs karstajos punktos. Un, ja es esmu vairāk emocionāls un, kā saka: pa gaisu, – Rēders ir pragmatiskāks, viņš visu savelk kopā. Pašlaik arī strādājam kopā – taisām filmu par Gunāru Astru. Ar Gundaru ir viegli, viņš ir profesionāls, zina, ko grib. Un, ja arī sastrīdamies, tad – sazvanāmies, papļāpājam, un viss kaut kā saliekas."

Izklaides industrija un harmonija

Kaut arī Rēders saka, ka tagad dziedot tikai tuvu draugu kompānijā un pie auto vai motocikla stūres, ik pa laikam arī Izklaides redakcijas "kolēģi palūdz". Par to liecina arī Latvijas Televīzijas arhīvs, kas glabā ne vienu vien Jaungada šovu, kurā ar muzikālu priekšnesumu uzstājas intelektuālais un šķietami ļoti nopietnais pētnieciskās žurnālistikas pārstāvis. 2017. gada Jaungada nakts programmu Gundars kopā ar kolēģiem Uģi Jokstu, Andreju Volmāru un Reini Ošenieku arī vada, – ar mākslas pasaules zvaigznēm runājoties tikpat viegli un rotaļīgi asprātīgi kā ar politikas un ekonomikas viedokļu līderiem savā autorprogrammā "Viens pret vienu".

Tie, protams, ir komplementāri brīži, kas reizēm dara laimīgu, jo jūties novērtēts un pieņemts, savējo pulkā. Lielos vilcienos gan Rēders laimi saista ar iekšēju brīvības sajūtu, harmoniju ar sevi un pasauli. Kā pilnīgu pretstatu tam viņš raksturo katram pazīstamo diskomfortu – "kad esi nemīlestības sajūtā, nevari sevi savākt". Tāpēc grūtos stresa brīžos tik palīdzoši telefonā ir izlasīt sievas sūtītu ziņu: "Tu esi labākais!"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti