Folklorists: Ziemassvētku laikā maskām ir visplašākais klāsts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

 

Ziemas saulgrieži ir gaismas atgriešanās svētki, kad sagaidām gaismas uzvaru pār tumsu. Un bieži gadskārtu maiņas laikā, piekopjam maskošanos, kad nereti pārģērbjamies par dzērvēm, nāvi vai iejūtamies lāča ādā.

Aktīvākais gadskārtu maskošanās laiks ir no Miķeļiem līdz Meteņiem, kad, sagaidot un pavadot gadskārtu, senie latvieši ieģērbās un ietērpās dažnedažādos tērpos un maskās. Latvijā ir unikāla bagātība - pāri par 70 masku grupu nosaukumiem. Ziemassvētku periodā populārākās ir miežvilku, čigānu un kaitu maskas.

"Šos budēļus un ķekatas tas attiecas vairāk uz šo pavasari - meteņu laiku, bet rudens periodā iet vecīši - tās ir tā saucamās antropromorfās maskas, kas ir līdzīgas veciem cilvēkiem," skaidro Latvijas Folkloras biedrības valdes priekšsēdētājs Andris Kapusts.

Savukārt Ziemas saulgriežu laikam atbilst ļoti plašs masku klāsts.

Ziemassvētku laikā ir visplašākais masku grupu klāsts, un tad ir čigāni, kas izplatīti visā Latvijā. Čigānu grupā nav tikai čigāni un čigānietes, kā tiek nepareizi interpretēts. Čigānu masku grupā čigāns varbūt ir barvedis, bet tur nāk dzērves, lācis, vijolnieks uz siena kaudzes, mums visiem ļoti mīļā nāve, nabags, čigāniete ar bērnu, kurai arī varbūt tas bērns tur dzimst šajā rituāla laikā," norāda Kapusts.

Maskas nāk no viņsaules. To būtība ir paslēpšanās un citādā demonstrēšana. Pirmās maskas gatavoja no mirušo cilvēku galvas kausa un ādām. Un kā stāsta Kapusts, tās savā dziļākajā nozīmē ir mūsu mirušie senči.

Caur šīm maskām tiek ziedots senčiem. Tas ziedojums ir tā viņu pacienāšana ar to, kas tajā brīdī ir - ar pīrāgiem, ar gaļu, ar raušiem, ar pupām, zirņiem un tā tālāk," turpina Kapusts. "Un dod vēl līdzi, dod līdzi uz viņsauli. Tā ir senču pacienāšana. Tātad, šis maskas, varbūt tāpēc ir izdomātas un tāpēc nāk, lai šādā veidā būtu iespēja izrādīt pateicību aizgājušaiem senčiem."

Tērpi ir visdažādākie - aitādas un vilku kažoki, kas uzvilkti uz kreiso pusi, lupatu deķi, visādi krekli, salmi, pakulas un mēteļi. Katra maska savā uzvedībā cenšas attēlot tās būtību. Un atnākot pie mājiniekiem, tiek veikti dažnedažādi svētku rituāli.

"Piemēram, Kaitām atnāk jaunais pāris tā saucamais, kur līgava ir jauna, liela, ar lielām krūtīm utt., par kuru ir pārģērbies vīrietis, bet brūtgāns ir vecs ar sirmu bārdu, salīcis ar štoku, un tad viņš pēkšņi nomirst. Un tad ir - ak vai, ak vai, ko nu tagad darīsim. Tad tiek meklēts jaunais un parasti no mājinieku vidus atrod kādu jaunu puisi, kuru mācītājs, kas nāk līdzi, salaulā jau šo jauno pāri. Tādējādi ar šo tiek parādīts, ka vecais gads tiek pavadīts un sākas jauns," skaidro Kapusts.

Jaunu  skatījumu uz Ziemas saulgriežu maskošanās tērpiem piedāvā Latvijas Mākslas akadēmijas modes katedras studenti, kas izveidojuši stilizētas variācijas par budēļu tērpiem.

"Es izvēlējos zirgu, balto zirgu, uzreiz sapratu, ka tādu spēcīgu - gaišo tēlu es izvēlējos taisīt. Vīriešu tērpu es izvēlējos taisīt un svētku tērps bija viens no nosacījumiem, tāpēc es ātri vien nonācu pie tā, ka tas atgādina smokinga klasisko fromu, bet jautrāk dzīvespriecīgāk, nenopietnāk, ar puķēm, ziediem krūšu kabatiņā, krāsainām lina biksēm, apdrukātām ar auzu rakstu, nu tāds kukū bišķiņ, tāds asimetrisks, bet forma - apkaklīte, kas ir tas svētku solīdais, tīrais," savu tērpu raksturo jaunā modes dizainere Evija Berga.

Arī Andra Andžāne un Signe Nasteviča, jaunās modes dizaineres, kas izgatavojušas stilizētu budēļtēva tērpu, uzskata, ka modernizēti maskošanās tērpi var veicināt tradīciju popularitāti.

"Tas liek aizdomāties par tām tradīcijām, kas citiem liekas garlaicīgas, bet var pasniegt  tādā veidā, piesaistīt jauniešu uzmanību," uzskata Andžāne, bet Nasteviča piebilst: "Nu jā, es laikam piekrītu tam un būtu interesanti ieviest to, ka tērpu varētu veidot pats, jo tas ir interesants process - tu vari izveidot to, kas tu vēlies būt, izveidot savu tērpu."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti