«Eirovīzijas» eksperiments: Pārdomas pēc «Supernovas» fināla

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šogad Latvijas televīzijas skatītajiem un “Supernova” žūrijai bija diezgan liela izvēle – astoņi finālisti, dažādi žanri, grupas un individuālie dziedātāji, popmūzikas formātam atbilstošas un neatbilstošas dziesmas.

Mēs varējām nosūtīt uz “Eirovīziju” pieredzējušus māksliniekus ar lipīgām dziesmām un atstrādātiem numuriem. Varējām nosūtīt vēl nepieredzējušus dziedātājus. Varējām nosūtīt joku. Mēs nosūtām eksperimentu. Vismaz es grupas “Carousel” piedalīšanos “Eirovīzijā” uzskatu par Latvijas eksperimentu, jo šāda žanra dziesmu mēs vēl neesam sūtījuši. Tiesa gan, to ir darījuši citi, un dažreiz pat ļoti veiksmīgi.

Vairākos fanu blogos mūsu dziesmu jau salīdzināja ar 2014. gada pārstāvjiem no Holandes. Toreiz grupa “The Common Linnets” ar vienkāršu kantri stila dziesmu lielajā finālā ierindojās otrajā vietā. Es gan neliktu vienlīdzības zīmi, jo, manuprāt, “That Night” gan stilā, gan izpildījumā ir citādāka nekā holandiešu dziesma.

Daudzi “Eirovīzijas” eksperti uzskata – lai konkursā gūtu panākumus, ir jāatšķiras. Mēs noteikti atšķirsimies, jo dziesma “That Night” nav ierastajā “Eirovīzijas” žanrā, un mums nebūs dārga šova ar dejotājiem, uguņošanu un petardēm (protams, ja paši mākslinieki neizlems citādāk).

Taču, lai par dziesmu nobalsotu, ir arī citi nosacījumi. Ļoti svarīgs ir uzstāšanās kārtas numurs, kā arī dziesmas, kuras skanēs pirms un pēc “That Night”. Uzskatu, ka tieši šis nosacījums bija viens no iemesliem, kāpēc pagājušajā gadā Latvija nekvalificējās finālam.

Lauras Rizzotto dziesma “Funny Girl” atbilda visiem priekšnosacījumiem, lai skanētu finālā. Bet pusfinālā pirms Lauras uzstājās ungāru metāla grupa ar uguņošanu un skaļām bungām – uz šī fona liriskā “Funny Girl” vienkārši pazuda. Pēc Latvijas pārstāves uz skatuves kāpa konkursants no Zviedrijas, ar kuru daudziem būtu grūti konkurēt.

Baidos, ka šis apstāklis var mums traucēt arī šogad. Vēl nav zināma precīza uzstāšanās secība, un nav zināms, kāda žanra dziesma būs pirms un pēc “Carousel”, bet ir zināms, ka mēs pusfinālā būsim pirmajā pusē. Un, kamēr nodziedās visi pusfināla konkursanti, par mūsu lirisko “That Night” skatītājs vienkārši var aizmirst. It īpaši, ja dziesmu iekārtos starp skaļiem numuriem. Pozitīvi ir tas, ka mūsu pusfinālā var balsot Lielbritānija, Īrija, Vācija un Lietuva. Ceru, ka vismaz šo valstu skatītāji iedos mums savu balsi.

Ļoti svarīgs tagad ir sagatavošanās periods. Līdz “Eirovīzijai” atlikuši trīs mēneši, un šis laiks noteikti ir jāizmanto, lai pilnveidotu dziesmu un priekšnesumu. Uzskatu, ka “That Night” vēl nav “Eirovīzijai” gatavs produkts. Un svarīgi, lai grupa “Carousel” neatslābtu, bet strādātu. Tad būs rezultāts.

Patlaban pēc bukmeikeru prognozēm Latvija ieņem ceturto vietu no beigām. Es gan bukmeikeriem tagad vēl uzmanību nepievērstu, jo puse dziesmu vēl nav izvēlētas, tāpēc šobrīd prognozes vēl ir ļoti subjektīvas. Manas, ne mazāk subjektīvās, prognozes ir tādas, ka “Eirovīzijā” šogad mēs nevinnēsim. Uzreiz piebildīšu, ka arī pārējās septiņas “Supernova” finālā iekļuvušās dziesmas uzvaru lielajā “Eirovīzijā” mums neatnestu. Tāpēc varam eksperimentēt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti