Kultūras ziņas

Motīvs balsij un ģitārai

Kultūras ziņas

Dzimtu ģerboņi mūsdienu Latvijā

Kad džezs sastop operu

Džezs sastop operu – ārkārtas situācijas priekšvakarā izskanējis mūzikas un digitālās mākslas projekts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Svētdienas, 8. novembra, vakarā, dažas stundas pirms ārkārtas situācijas sākuma, “Digital Art House” Rīgā skanēja slavenas operu ārijas un džeza kompozīcijas un bija lemts īstenoties starptautiskam mūzikas un digitālās mākslas projektam “Kad džezs sastop operu”.

Uz skatuves kāpa džeza dziedātāja Diāna Pīrāgs, itāļu operdziedātājs Mikele Troja, Latvijas Nacionālās operas māksliniece Marianne Nobre no Brazīlijas un stīgu kvartets “Alma”.

Divdaļīgā koncertprogrammā populāru Džuzepes Verdi un Džakomo Pučīni operu ārijas apvienotas ar Andrea Bočelli liriskām romancēm un džeza interpretācijām no Džordža Geršvina, Edītes Piaffas, Djūga Elingtona, Konsuelas Velaskesas skaņdarbiem.

“Digital Art House” dibinātājam Romānam Morozovam šī bijusi pirmā pieredze šāda koncerta rīkošanā. Viņš stāstīja: “Jau šis [džeza un operas] savienojums daudziem šķiet neparasts, un mēs to papildinājām ar mūsu izstāžu ciparu tehnoloģiju vizualizācijām. Klātesošos iegremdēsim mākslas daudzveidībā.”

Ideju par operas un džeza koncertprogrammu divus gadus lolojusi džeza dziedātāja Diāna Pīrāgs, kuras ideju “Digital Art House” papildināja ar spilgtu vizuālo mākslas vēstures ietērpu.

“Mēs ceram, ka atgriezīsimies ar vēl jaunām dziesmām, ar jauniem māksliniekiem, jo šis projekts nav uz vienu koncertu,” uzsvēra Diāna Pīrāgs.

Skatītāju zālē valdīja pozitīva gandarījuma sajūta, un populārie skaņdarbi un kustīgie mākslas darbi visapkārt sagādāja patīkamu svētdienas atpūtu, zinot, ka tūdaļ koncerti būs aizliegti.

Kā norādīja koncerta apmeklētājs Valdis, kultūras pasākumu apmeklēšana viņu nebiedē.

Savukārt koncerta apmeklētāja Marina atzīmēja: “Te patiešām satikās mūzika un glezniecība, jaunās tehnoloģijas. Tas ir tas, kas būs nākotnē. Ar gandarījumu noklausījos un domāju, ka to vajag atkārtot.”

KONTEKSTS:

Covid-19 uzliesmojuma laikā pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība pastiprināja drošības pasākumus, taču saslimstība ar Covid-19 turpināja pieaugt.

Novembrī Covid-19 izplatības ierobežošanai Latvijā valdība nolēma atkārtoti valstī izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā no 9. novembra līdz 6. decembrim un kuras laikā būs jauni stingrāki ierobežojumi

Tai skaitā līdz 6. decembrim tiek atcelti un aizliegti visi klātienē notiekošie publiskie kultūras pasākumi. Darbu, atsakoties no pasākumu organizēšanas, varēs turpināt muzeji, bibliotēkas, kultūras centri un citas kultūrvietas ierobežotā darba laikā – no pulksten 06.00 līdz pulksten 20.00.               

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti