Covid-19 dēļ atcelts Eirovīzijas dziesmu konkurss

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Eiropas Raidorganizāciju apvienība (EBU) 18. martā paziņojusi, ka 65. Starptautiskais Eirovīzijas dziesmu konkurss tiek atcelts koronavīrusa izplatības dēļ. Konkursa norise bija paredzēta no 12. līdz 16. maijam Roterdamā, Nīderlandē. Konkursa rīkotāji informē, ka turpinās sarunas par iespējām koncertu organizēt Roterdamā nākamgad.

Konkursa rīkotāji paziņojumā norāda, ka plašāka informācija par šo lēmumu sekos tuvākajās dienās.

EBU paziņojumā uzsver, ka pēdējo nedēļu laikā izsvērusi dažādas iespējas, kā nodrošināt, lai Eirovīzijas konkurss notiktu. Taču ņemot vērā Covid-19 izplatību Eiropā un daudzu dalībvalstu un Nīderlandes valdības ieviestos ierobežojums, EBU pieņēmusi lēmumu, ka publisko pasākumu rīkot nav iespējams.

“Mēs ļoti priecājamies, ka Eirovīzijas dziesmu konkurss bez pārtraukuma jau 64 gadus bija apvienojis skatītājus visā Eiropā. Arī mēs esam ļoti bēdīgi par to, ka pasākums maijā nenotiks,” pausts EBU izplatītajā paziņojumā Eiropas medijiem.

EBU pārstāvis Juns Ūla Sanns norāda, ka par to, vai Eirovīzijas dziesmu konkurss 2021. gadā varētu notikt Roterdamā, notiks sarunas ar visiem lielā pasākuma organizatoriem un Roterdamas pilsētu. “Es esmu pateicīgs ikvienam, kurš bija iesaistīts šī gada Eirovīzijas dziesmu konkursa producēšanā. Diemžēl faktorus, kas liek konkursu atcelt, mēs nevaram ietekmēt. Mums ir ļoti žēl, ka situācija izvērtusies tieši šādi, tomēr varu apsolīt – Eirovīzijas dziesmu konkurss atgriezīsies vēl vērienīgāks nekā jebkad agrāk!” optimistiski noskaņots ir Sanns.

65. Starptautiskajam Eirovīzijas dziesmu konkursam šogad bija jānotiek Roterdamā, Nīderlandē. Tajā bija plānots piedalīties 41 dalībvalstij.

Tiesības pārstāvēt Latviju Eirovīzijas konkursā šogad ieguva dziedātāja Samanta Tīna ar dziesmu "Still Breathing". Viņai bija plānots uzstāties otrajā pusfinālā 14. maijā.

Daloties pārdomās par Eirovīzijas organizatoru lēmumu, Samanta Tīna Latvijas Televīzijai stāstīja: “Mēs visvairāk cerējām uz to, ka konkurss varētu tikt pārcelts uz jūniju vai uz rudeni. Es nebiju gaidījusi, ka atcels pilnībā. Tas bija tāds galējais… Visi ir šokā, man šobrīd telefons arī kūp, man raksta no visas Eiropas fani, ka viņi ir ārkārtīgā šokā.

Visi cer, ka nākamajā gadā būs tie paši dalībnieki ar tām pašām dziesmām.

Bet es visiem rakstu, saku – oficiālu ziņu par to nav, jo par to ir jālemj arī mūsu Latvijas Televīzijai. Un arī EBU. Lielā Eirovīzija, viņi pagaidām neko nesaka.

Viss ir atcēlies. Tu pat nevari normāli aiziet izvēdināt galvu, aiziet uz sporta zāli, jo visas sporta zāles ir aizvērtas. Ir, kā saka, drošība pirmajā vietā, un cerams, ka šis ārkārtējais [stāvoklis] diezgan ātri beigsies.”

KONTEKSTS:

Jaunais koronavīruss sāka izplatīties 2019. gadā Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Pasaules Veselības organizācija norāda, ka "Covid-19" sasniedzis globālās pandēmijas līmeni. Daudzās pasaules valstīs, tostarp arī Eiropā, atcelti masu pasākumi, kā arī slēgtas skolas un citas iestādes, lai ierobežotu "Covid-19" izplatīšanos. Pasaules Veselības organizācija paziņojusi, ka nu Eiropa ir koronvīrusa epicentrs

Latvijas Ministru kabinets ārkārtas sēdē ceturtdien, 12. martā, nolēma līdz 14. aprīlim valstī izsludināt ārkārtējo situāciju. Lai ierobežotu koronavīrusa "Covid-19" izplatību, Latvijā no 13. marta cita starpā slēgtas mācību iestādes, kā arī aizliegti lielie masu pasākumi. Pāris dienas vēlāk valdība vienojās par papildu ierobežojumiem, tostarp pārtraukt starptautisko pasažieru pārvadājumus caur lidostu un ostu robežšķērsošanas vietām.

Arī vairākas citas Eiropas valstis slēgušas savas robežas un ieviesušas ierobežojošus pasākumus. 15. marta vakarā Nīderlandes valdība pieņēmusi lēmumu slēgt visus bārus, restorānus un skolas līdz 6. aprīlim un aizliegt publiskus pasākumus, kuros piedalās vairāk nekā 100 cilvēku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti