Kur doties, ko ēst un ko vilkt mugurā? Ieteikumi Jaungada svinībām

Jau atkal ritot gada pēdējai nedēļai, kad liela daļa no mums ar atpogātām (no pārēšanās) biksēm sēž uz krēsliem, pienācis laiks pārskatīt pierakstus, jo jau pēc pāris dienām no "ko pa Jauno gadu?" varēs pārslēgties uz "ko pa Jāņiem?".

Cilvēku nepieciešamība sekot dabas cikliem saistāma jau ar agrīno civilizāciju novērojumiem un paradumiem. Savā ziņā loģiskāks jau tomēr šķiet jaunais gads, kas saistīts ar pavasara iestāšanos vai katra paša dzimšanas dienu, bet, dzīvojot sabiedrībā, kas gribot negribot vienojas par kaut kādu vispārēju kārtību, mēs savos platuma grādos svinam vēl vienu jaunu, kopēju startu 1. janvārī. Par to paldies antīkajai Romai un Jūlijam Cēzaram, kas 46. gadā pirms Kristus veica kalendāra reformu. Tā sevī ietvēra to, ka gadam ir jābūt 12 mēnešus garam un jāsākas ar 1. janvāri. 

Jaunais gads par tādu, kādu mēs to pazīstam šodien (liela balle, ēšana, dzeršana, salūts/dronu šovs/bungu rīboņa, šiki tērpi, laimīšu liešanas un ikgadējās apņemšanās kļūt par labāku sevi), kļuva vien 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā, kad tas tika sagaidīts ar lielām ballēm un visu iepriekš iekavās pieminēto. 

Kas jādara?

Jaunā gada sagaidīšanai ir ļoti daudz iespējamo variāciju, un vienmēr pastāv iespēja nesvinēt nemaz. Šo apsvērumu sakarā esmu izveidojusi trīs iluzoru pasākumu formātus, kas var kalpot gan kā pārskats, gan iedvesma, lai saprastu, kas šogad jādara. Gadījumā, ja absolūti nekas, pat Ziemassvētku tirdziņš, sniegoti jumtiņi, kardamons, kas iebliezts visās iespējamajās ēdamlietās (un ne tikai), Ziemassvētku mūzika jaunos popsīgos ritmos, nav radījis svētku sajūtu, vēlmi saposties un satikt sev mīļos vai baru ar svešiniekiem, tad vēl viens ieteikums ir uzmest aci pāris Ziemassvētku mikro filmiņām, piemēram "Live Riga" jaunākajam "briesmīgo dāvanu sarakstam", "Gucci" ikgadējai Ziemassvētku kampaņas īsfilmai vai, man paralēli konstruējot šo tekstu iznākušajam "Disco Masquerade" Rīgas cirkā video rullītim. Ja tas tev neradīs garīgo piepildījumu, tad vismaz šie visi trīs ir lieliski piemēri, lai iedvesmotos sava vizuālā tēla radīšanai un nolasītu, kāda atmosfēra šogad ir gaisā jeb "kas par desām".    

Pasākums Nr. 1 // svinēt nesvinot

Visvienkāršākais un reizē lielākais FOMO (no angļu valodas fear of missing out – bailes kaut ko palaist garām) izraisošais svinību variants ir svinēt mājās kopā ar prezidentu, bez liekā, laika atskaiti veicot kopā ar televizoru un Ziemassvētku rasolu un cūku šņukuru pārpalikumiem. Šis variants neprasa lielu sagatavošanos, taču sevis iepriecināšanai varu ieteikt beidzot noņemt birku no pagājušajā gadā uzdāvinātās pidžamas vai halāta, lai iegūtu ērtu, bet svētku sajūtu.

Pasākums Nr. 2 // svinības draugu lokā

Varbūt šis ir visoptimālākais formāts, kā svinēt, bet tajā pašā laikā arī vissarežģītākais – mājas ballīte tuvā draugu lokā. Par atmosfēru viss ir skaidrs. Ja reiz esat draugi, tad arī labu noskaņu ir liela iespēja sagaidīt. Gadījumā, ja esi trāpījis situācijā, kad uz doto brīdi tev ir lielākais/ērtākais/labiekārtotākais dzīvoklis ar vislabāko skaņu sistēmu, tev ir jākļūst par superhostiņu (no angļu valodas superhost – "Airbnb" naktsmāju izīrētājs ar augstu reitingu). Šādā pasākuma formātā jūs ar draugiem, ģimeni, paziņām vai vienkārši iecerēto kompāniju varat būt vislabākajā kontrolē par pasākuma gaisotni.

Šeit ir vieta 12 svētku ēdieniem*, ko pārvērst par šikām vakariņām vai groziņu vakaru. Tagad ir īstais iemesls izvilkt no kastes savus spec-pasūtījuma porcelāna salvešu gredzenus. Starp citu, iedvesmai iesaku apskatīt, manuprāt, divas spēcīgākās spēlētājas Latvijā šobrīd internetvidē tik trendīgajā mākslas vakariņu spēlē. Tās ir: māksliniece Darja Meļņikova (IG: @daria_m) un viņas pēdējo gadu vasaras projekts Sporta pils dārzos "Palette Kiosk" (IG: @palette_kiosk) un pavāre un ēdiena stiliste Guzal Saidmuradova (IG: @gu_said) un viņas nesen (vismaz publiski) dibinātā privāto vakariņu un radošās ēdināšanas platforma "Butter Dinner Club" (IG: @butterdinnerclub). Draugu ballītes ir lieliska iespēja, izvēloties savu vakara tērpu, tērpties šikākajās kurpēs un spīguļu tērpos, nebaidoties, ka lielā barā sagurs kājeles un pazaudēsi savas glaunās tupelītes, uz kurām, iespējams, deju karstumā kāds uzkāps vai pat aizšvitinās tālumā.

Pasākums Nr. 3 // lielā, publiskā balle

"Labu labais 2024", Jaungada balle Priekuļos ar grupu "Propelleris", Jaungada sagaidīšanas balle "Parīzes noskaņās" ar grupu "Melnraksts", Jaungada lielākā zaļumballe Ziemeļeiropā, Vecgada balle "Leišos", "Disco Masquerade" Rīgas cirkā, Karstā Jaungada ballīte meksikāņu ritmos – tie ir tikai daži no piemēriem, kas mūs visus šogad sagaida naktī uz 1. janvāri Latvijas teritorijā. Esmu droša, ka visus šos notikumus vieno zeltainā trīsvienība – lieliska mūzika, spilgti tērpi, spirdzinoši dzērieni. Apvienojot šo trio kvalitatīvā formātā, ir gandrīz neiespējami "iebraukt auzās". Lūk, šādi notikumi ir iemesls samērā pārcensties ar sapucēšanos. Pat gadījumā, ja pasākuma nosaukums neietver sevī vārdu "karnevāls", jums ir visas tiesības atļauties uzvilkt noputējušos cimdus ar strausa spalviņu, spīdīgās tīkliņzeķubikses, balto fraku no humpalām, kas derēja kā uzlieta, un citas lietas, ko impulsīvi esat iegādājušies "kādai nebaltai dienai".

Kā zināt, kas skaitās stilīgi?

Aptuvenais modes tendences dzīves cikla ilgums ir viens gads, kas nozīmē, ka, iespējams, šogad, skatoties savu pagājušā gada svinību tērpu (ja tajā manāmas novecojušas aktualitātes), vari nebūt pārāk sajūsmināts. Tieši šī iemesla dēļ es aicinu pavisam noteikti nebalstīties uz to, kas ir pašā topa augšgalā stilīguma ziņā, ja vēlies būt pārlaicīgs. Un galu galā, tu noteikti zini, ka, ieejot veikalā (gan fiziski, gan virtuāli), tev nebūs dižu iespēju no modes ritmiem izvairīties, tāpēc uzsvaru liec uz kombinācijām, kas atbilstošas tavam augumam, garumam, matu krāsai utt. Ja tu esi spējīgs lasīt, tad pietiekami ilgi esi ar sevi kopā, lai zinātu, kas tev patīk un labi izskatās. 

Gadījumā, ja tomēr gribi paķert kādu aizmetnīti, lai ierakstītos aktualitātēs, iesaku pievērst uzmanību tam, ka pirms nedaudz vairāk nekā nedēļas "Pantone" nāca klajā ar 2024. gada oficiālo krāsu, ko vari izmantot savā šī gada sagaidīšanas tērpā. Un minētā krāsa ir – peach fuzz (no angļu valodas – persika pūciņa), kas vērojama kā viegli oranžīga un mazliet sārta persika augļa nokrāsa. Taču, ja jauno gadu vēlies sagaidīt 2023. gada krāsās, tad izvēlies purpursarkano. Tas būs ne vien jaunā gada svinībām atbilstošs tonis, bet arī ierakstīsies kā cieņu atdodošs žests vispasaules krāsu spēlei un aktualitātēm.   

Nereti rietumnieku 31. decembri/1. janvāri svinības paģēr tradīciju aizņemšanos no citu kultūru jaunajiem gadiem, tostarp ķīniešu Jaunā gada. Šī gada virsvadītājam koka pūķim (pēc ķīniešu zodiaka) ir visai maz sakara ar 31. decembra karnevālu un Latvijas prezidenta uzrunu, taču mēs neviļus ņemam to par iedvesmas avotu sava sabiedrības jaunā gada noskaņas noteicēju. Arī šo faktu ir iespējams izmantot, šķirstot cauri sava skapja sastāvam. 

Viena no retajām kovida pozitīvajām blaknēm – piegāžu servisa uzlabojumi. Ja galīgi nekādi nespēj sakopoties, lai dotos ārpus siltās midziņas, kur esi iestrēdzis kopš Ziemassvētkiem, un tava vai draugu skapju saturs neveido lielisku saderību ar tavu augumiņu, atrodi savu ātro risinājumu un tērpa zelta griezumiņu ar nākamās dienas piegādes iespējām.

  • Iepirkšanās internetā (mūsdienās ir iespējama arī nākamās dienas piegāde).
  • Vienmēr lieliskās (ja paveicas) lietoto preču zelta bedres. Esi videi draudzīgs un saprātīgs vintage entuziasts. Ja pietiekami cītīgi lasīji iepriekšējās rindkopas vai esi ar pietiekamām novērotāja spējām, mode, gluži kā viss dabā, rit cikliski. Iespējams, tava humpalu kleita būs mantojumā nododams materiāls atšķirībā no ātrās modes zīmolu tendenciozajiem kankariem.
  • Mīļā draudzene vai draugs ar labu gaumi un skapi (vienmēr iedod svaigu dvesmu nosacīti "vecām" drēbēm). 
  • Paskaties kārtīgāk savā (!) skapī. Pamēģini uzvilkt kleitu no māsīcas kāzām, kam klāt pievelc cimdus no reiva pavasarī. Tur kaut kas sakarīgs var sanākt. 
  • Izīrē savu svētku tērpu. Gadījumā, ja tavas gaidas ir biezākas par maku vai grandiozākas par tava skapja saturu, nesakautrējies lietas aizlienēt. Te gan tomēr jāatzīst, ka tev tāpat būs jāzina, ko tu gribi. 

Kā lai es to visu sakarīgi apvienoju?

Kā no visa piedāvājuma, skapī atrodamā un 150 stilistu ieteikumiem izvēlēties, ko lai velk?

Kad mākslīgajam intelektam pajautā "kāds apģērbs jāvelk Jaunā gada svinībās?", seko saraksts ar vispārējiem nosacījumiem, bet būtiskākais, ko nepieciešams izcelt ir: "Svarīgi ir ņemt vērā arī personīgo komfortu un pašapziņu, izvēloties apģērbu. Galvenais ir justies labi un būt gatavam svinēt Jaunā gada nakti ērtā un piemērotā tērpā!"

Pēc latviešu un arī citu tautu tradīcijām vecgada vakarā vajag dancot, dziedāt, jo tad mums visiem labi klāsies. Vecgada vakarā ir tradīcija uzvilkt tieši svētku drānas, kas lielākoties arī tiek ievērota un būtu vēlams pie tās pieturēties.

Tiek arī lēsts, ka svētku apģērbs pasargā no visa ļaunā un ne tik labā. Neaizmirsīsim par apakšveļu! Jauno gadu sagaidot, jāvelk jauna apakšveļa, vislabāk, sarkana, jo tā, pēc ticējumiem, veicina mīlestības piepildījumu, pārticību un naudas pieplūdumu. Ja šāda veida manifestācija caur apakšveļu palīdz, noteikti iesaku to ņemt vērā. 

Un galu galā, būsim reāli, ka puse (ja pat ne vairāk) no tērpa ir atkarīga tieši no attieksmes, to valkājot, un jo īpaši šobrīd, kad tendences mainās ātrāk nekā zeķes slapjā laikā. 

Lai vai kādi jūs izvēlētos sagaidīt Jauno gadu, jāatceras, ka tas pats notiks tieši pēc 365 dienām, kā arī priekšā jūs gaida dzimšanas diena, kas var ieņemt šo pašu pozīciju, ja 31. decembra svinības tomēr "nesagāja". 

Kā gadu iesāksi, tā aizvadīsi, tāpēc jūties, ģērbies un pavadi laiku tieši tā, kā tu vēlies, atceroties, ka pats sev esi priekšnieks!

Pāri visam šajā ziemas svētku sērijas laikā stāv fundamentālas vērtības, tostarp, ģimene, saticība, draugi, drošība un mīlestība, kas skaidri un gaiši norāda, ka, lai izskatītos labi, tev ir jājūtas labi (vai jātuvinās šādam stāvoklim).  

Lai miers un saticība!

Laimīgu jauno, 2024. gadu!  


Izmantotie avoti:
Dr.art. Ievas Pīgoznes pētījums "Krāsas un to nozīme baltu 3.–13. gadsimta apģērbā"
Alexis McCrossen (2021.) Why do we count down to the new year?
Leatrice Eiseman (2023.) What is Pantone 13-1023 Peach Fuzz?
*Divpadsmit svētku ēdieni:
Zirņi – nebūs jāraud; skābi kāposti – salda dzīve; pīrāgi – mājīgums un omulība; āboli – skaistums; pupas – daudz bērnu; bietes – karstas asinis; dzērvenes – sārti vaigi; rutki – laba veselība; piparkūkas – grezna dzīve; zivis – bagātība; cūkas ribas un šņukurs – spēks un laime; zāļu tēja ar medu – svētība.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti