Eirovīzija

Iešūpo Eirovīziju! Diskusija

Eirovīzijas dziesmu konkurss. Fināls

Eirovīzijā uzvar Šveice. Dons finālā izcīna 16. vietu

Sestdien, 11. maijā, aizvadīts 68. Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls, kurā laurus plūca Šveice ar Nemo dziesmu "The Code". Latvijas pārstāvis Dons izcīnīja 16. vietu.

2. vietā ierindojās Horvātijas pārstāvis Baby Lasagna ar dziesmu "Rim Tim Tagi Dim", bet godpilno 3. vietu ieguva Ukraina – Alyona Alyona & Jery Heil ar dziesmu "Teresa & Maria".

LTV Bērnu, jauniešu un izklaides raidījumu redakcijas vadītāja Agnese Štrause-Kubliņa par sajūtām pēc Eirovīzijas
00:00 / 00:00

"Ir tiešām tāda milzīga gandarījuma sajūta," sarunā ar Latvijas Radio sacīja Latvijas Televīzijas Bērnu, jauniešu un izklaides raidījumu redakcijas vadītāja Agnese Štrause-Kubliņa. "Ir tiešām ļoti patīkama sajūta delegācijā, ka beidzot ir izdevies [tikt finālā], visas kārtis ir salikušās – skatītāji ir sapratuši un klausītāji sadzirdējuši."

Prasīta, vai skandāli, kas šogad apvijuši Eirovīzijas dziesmu konkursu, kā ietekmējuši Latvijas delegācijas sajūtas esot klātienē, Kubliņa norādīja, ka drīzāk nē:

"Protams, bija tā, ka delegācijas burbulī šī informācija nonāca, bet mums ir jāpieņem tādi lēmumi, kādus EBU pieņem. Attiecībā uz Nīderlandi – klāt neesam bijuši, līdz ar to mēs nevaram notikušo komentēt. Mums atliek paļauties uz to, ka pieņemti visi pareizākie lēmumi." 

Finālā par uzvaru sacentās 25 valstis – tai skaitā visas Baltijas valstis. Lietuva ieguva 14. vietu, bet Igaunija – 20. vietu.

Eirovīzijas fināla balsojuma rezultāti
Eirovīzijas fināla balsojuma rezultāti

Saskaitot gan žūrijas, gan skatītāju balsojumu, Šveice ieguva 591 punktu, Horvātija 547, bet Ukraina 453 punktus. Latvija kopsummā saņēma 64 punktus – 36 no žūrijas un 28 no skatītājiem.

Fināla dienā Eirovīzijas rīkotāji paziņoja, ka no dalības finālā izslēgta Nīderlande. Līdz ar to Eirovīzijā par uzvaru sacentās 25 valstis. Uzstāšanās secībā tās bija: Zviedrija, Ukraina, Vācija, Luksemburga, Izraēla, Lietuva, Spānija, Igaunija, Īrija, Latvija, Grieķija, Apvienotā Karaliste, Norvēģija, Itālija, Serbija, Somija, Portugāle, Armēnija, Kipra, Šveice, Slovēnija, Horvātija, Gruzija, Francija, Austrija.

Latviju pārstāvēja Dons ar dziesmu "Hollow". Pēc fināla dziedātājs Latvijas Televīzijai sacīja, ka no šīs pieredzes ieguvis ļoti daudz jaunu sabiedroto jau uzsācis vairākas sadarbības: "Jūs jau mani zināt, es nevaru apstāties!"

Dons pateicās arī par lielo atbalstu: "Paldies visiem latviešiem un draugiem, Latvijas atbalstītājiem.

Mēs apsteidzām tomēr lielas valstis! Tā kā Latvieši var!"

Dona balāde tapusi kopā ar īru dziesmu autoru un producentu Liamu Gedesu (Liam Geddes) un amerikāņu dziesmu autori Keitu Nortropu (Kate Northrop) un sākotnēji tika izdota latviešu valodā ar nosaukumu "Lauzto šķēpu karaļvalsts". Versija latviešu valodā atzīta par "Muzikālās bankas 2023" vērtīgāko dziesmu. Dziesmu producējis Liams Gedess kopā ar Rūdolfu Budzi jeb DJ Rudd.

Pusfinālā, kurš notika 9. maijā, Dons ieguva 72 punktus, no 15 dalībniekiem ierindojoties 7. vietā. Šajā balsojumā viņš apsteidza finālā tikušo Gruziju, Austriju un Norvēģiju. 

Gan pusfinālā, gan finālā Latvijas skatītāji maksimālo punktu skaitu – 12 punktus piešķīruši Igaunijas pārstāvjiem "5miinust" un "Puuluup".

Latvijas žūrija konkursa finālā 12 punktus piešķīra Šveicietim Nemo, kurš kļuva par konkursa uzvarētāju.

Jāpiebilst, ka Dona uzstāšanās finālā Latvijā bija ļoti gaidīta. Iepriekšējā reize, kad Latvijas pārstāvis kāpa uz Eirovīzijas fināla skatuves, bija 2016. gadā, un to paveica Justs ar dziesmu "Heartbeat". 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dons (@dons_lv)

 

Eirovīzijas oficiālais sauklis "Vienoti mūzikā" atspoguļo mūzikas spēku, kas saved kopā cilvēkus no visas pasaules. Daudzveidība bija viena no šī gada konkursa galvenajām iezīmēm, svinot dažādību ne tikai mūzikā, bet arī emocijās.

Eirovīzijas pirmā pusfināla dalībnieki:

Zviedrija |  Marcus & Martinus – Unforgettable

 

Ukraina |  Alyona Alyona & Jery Heil – Teresa & Maria

 

Vācija | Isaak – Always on the Run

 

Luksemburga | Tali – Fighter

 

Izraēla | Eden Golan – Hurricane

 

Lietuva | Silvester Belt – Luktelk

 

Spānija | Nebulossa – Zorra

 

Igaunija | 5miinust x Puuluup" – (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi

 

Īrija |  Bambie Thug – Doomsday Blue

 
Latvija | Dons – Hollow
 
 
Grieķija | Maria Satti – Zari
 
 
Apvienotā Karaliste |Olly Alexander – Dizzy
 
 

Norvēģija | Gåte – Ulveham

 

Itālija | Angelina Mango – La noia

 

Serbija | Teya Dora – Ramonda

 

Somija | Windows95man – No Rules!

 

Portugāle | Iolanda – Grito

 
Armēnija | Ladaniva – Jako
 

 

Kipra | Silia Kapsis – Liar

 

Šveice | Nemo – The Code

 

Slovēnija | Raiven – Veronika

 

Horvātija | Baby Lasagna  – Rim Tim Tagi Dim

 

Gruzija | Nutsa Buzaladze – Firefighter

 

Francija | Slimane – Mon amour

 

Austrija | Kaleen – We Will Rave

 

Visas konkursa tiešraides no Malmes arēnas vadīja Holivudas aktrise Malina Akermane un Eirovīzijas veterāne, komiķe Petra Mede. 

Šī bija trešā reize, kad Malmē notika Eirovīzijas dziesmu konkurss – iepriekš 1992. un 2013. gadā –, un septītā reize, kad konkurss notika Zviedrijā. 1975., 2000 un 2016. gadā Eirovīzija aizvadīta galvaspilsētā Stokholmā, bet 1985. – Gēteborgā.

"Vienoti mūzikā" ("United By Music") izvēlēts par 2024. gada starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa saukli, un tāds tas saglabāsies arī visus turpmākos konkursa norises gadus. "Eirovīzijas gaisma" kalpoja par 68. Eirovīzijas dziesmu konkursa tēmu.

Eirovīzija 2024 – dalībnieki

Vairāk

KONTEKSTS:

2024. gada Eirovīzijas dziesmu konkurss notika Malmē, Zviedrijā. Latviju Eirovīzijā pārstāvēja Dons ar dziesmu "Hollow", kurš pēc ilgāka pārtraukuma nodrošināja Latvijai vietu finālā. Iepriekšējā reize, kad Latvijas pārstāvis kāpa uz Eirovīzijas fināla skatuves, bija 2016. gadā, un to paveica Justs ar dziesmu "Heartbeat".

Pirmajā pusfinālā – 7. maijā – ceļazīmi uz Eirovīzijas finālu ieguva Kipra, Serbija, Lietuva, Īrija, Ukraina, Horvātija, Slovēnija, Somija, Portugāle un Luksemburga. No otrā pusfināla – 9. maijā – uz finālu tika Latvija, Grieķija, Šveice, Austrija, Armēnija, Gruzija, Igaunija, Izraēla, Norvēģija un Nīderlande.

Fināla dienā Eirovīzijas rīkotāji paziņoja, ka no dalības finālā izslēgta Nīderlande. Kā skaidroja organizatori, Zviedrijas policija ir izmeklējusi sūdzību, ko iesniegusi kāda producentu komandas locekle pēc atgadījuma, kas noticis pēc Kleina uzstāšanās ceturtdienas, 9. maija, pusfinālā.

Finālā, 11. maijā, par uzvaru sacentās 25 valstis – 19 pusfinālos izvēlētās, 2023. gada Eirovīzijas uzvarētāja Zviedrija un "lielais piecnieks" – Itālija, Francija, Vācija, Spānija un Apvienotā Karaliste.

Artūrs Šingirejs jeb Dons ir viens no pēdējās desmitgades visvairāk apbalvotajiem Latvijas māksliniekiem.

Balāde "Hollow" tapusi kopā ar īru dziesmu autoru un producentu Liamu Gedesu (Liam Geddes) un amerikāņu dziesmu autori Keitu Nortropu (Kate Northrop), un sākotnēji tika izdota latviešu valodā ar nosaukumu "Lauzto šķēpu karaļvalsts". Versija latviešu valodā atzīta par "Muzikālās bankas 2023" vērtīgāko dziesmu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti