Uz Dziesmu svētkiem ieradies maestro Roberts Zuika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

No 40 tūkstošiem svētku dalībnieku jaunākajam – meitenītei, kas kopā ar mammu piedalās tautas tērpu skatē - ir tikai seši mēneši, bet vecākajam šogad apritēja apaļi 100 gadi. Cieši sažņaudzis rokā vijoli, kas pārdzīvojusi Otro pasaules karu, no Amerikas Rīgas lidostā ceturtdien ieradās maestro Roberts Zuika, lai šajos svētkos atkal stātos lielā kopkora priekšā.

Lielāko daļu mūža Roberts Zuika vadījis trimdā. Otrā pasaules kara sākumā, iesaukts leģionā, viņš izveidoja vīru kori, ar kuru kopā spēcināja garu karavīriem vispirms kaujas laukā, bet vēlāk arī gūstekņu nometnē. Pēc kara Zuikas vīru koris turpināja darboties Anglijā, bet, kad dzīves ceļi diriģentu aizveda uz Ameriku, drīz vien maestro roka kopīgās dziesmās vienoja arī tur dzīvojošos latviešus. Radošā mūža laikā Roberts Zuika vairākkārt bijis virsdiriģents Dziesmu svētkos Amerikā, vairākkārt arī Latvijā.

Roberts Zuika priecājas par ierašanos Latvijā: „Nu brīnišķīgi, brīnišķīgi! Skaisti dzied lakstīgala, manā rožu dārziņā. Ne man dienu darbiņš tika, ne man nakti miedziņš nāca."

Taujāts, vai gaida svētkus, diriģents atbild: „Tikai tāpēc esmu braucis! Tā taču visa ir mūsu pašu lieta – būt kopā. Kas būs, ja mēs nedziedāsim?”

Šajos svētkos maestro ir goda virsdiriģents un stāsies Mežaparka estrādes kopkora priekšā valsts himnas laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti