Skolēnu dziesmu svētku ceturtā diena: pūtēju un folkloristu lielā diena

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Klāt XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku ceturtā diena. Par svētku norisi visplašāk vēstī Latvijas sabiedriskie mediji, portālā lsm.lv teksta tiešraidē piedāvājot aktuālās informācijas apkopojumu.

Papildus jau iepriekš noteiktajiem satiksmes ierobežojumiem Rīgā XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku laikā, no 9.jūlija plkst. 7 līdz 12.jūlija plkst. 24 tiks aizliegts apstāties un stāvēt Meža prospektā, posmā no Inčukalna ielas līdz Ezermalas ielai (izņemot sabiedrisko transportu).

Rīgas dome arī norāda, ka minētajās ielās atstātie transportlīdzekļi var tikt pārvietoti uz tuvāko stāvēšanai atļauto vietu.

11.jūlijā no plkst. 19 līdz plkst. 22 un 12.jūlijā no plkst. 19 līdz koncerta "Manā dziesmā Tu…" beigām tiks ierobežota vai slēgta transportlīdzekļu satiksme Meža prospektā, posmā no Inčukalna ielas līdz Ezermalas ielai (izņemot sabiedrisko transportu).

9.jūlijā, ceturtajā Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dienā brīžiem uzlīs, tomēr lietus nebūs ilgs, liecina mūsu laika ziņu speciālista Toma Briča prognozes.

No rīta nokrišņu nebūs, bet pēcpusdienā gan brīžiem uzlīs, gaisa temperatūra visas dienas gaitā būs +17..+20 grādu robežās, taču brīžiem, īpaši pēcpusdienā, pūtīs stiprs vējš līdz 12-14 metriem sekundē.

Ir pamatotas cerības, ka vakarā, tautas deju kolektīvu lielkoncerta "Līdz varavīksnei tikt" ģenerālmēģinājuma laikā, Rīgā būtiski nelīs, gaisa temperatūra ap +17..+18 grādiem.

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un svētku ceturtajā dienā, 9.jūlijā, turpinām iepazīstināt ar galvenajiem notikumiem.

Skolēnu dziesmu svētku ceturtās dienas afiša
00:00 / 04:09
Lejuplādēt

Svētku pašā viducī Rīgas skatuves ieņems pūtēju orķestri, folkloristi un tautas deju dejotāji, bet Mežaparka estrādi pirmoreiz iemēģinās koru dziedātāji.

Pūtēju orķestri Ķīpsalas izstāžu hallē skatītājus priecēs pat divreiz - ģenerālmēģinājumā plkst. 15 un koncertā vakarā plkst. 19. Uz abiem notikumiem biļetes vēl ir pieejamas. Koncertā "Taures sauc" piedalīsies vairāk nekā 40 skolēnu pūtēju orķestru no visas Latvijas ar 1600 dalībniekiem. Intermēdijas izpildīs Zemessardzes jauniešu pūtēju orķestris, bet kā viesi uzstāsies vīru kopa "Vilki". Koncertā skanēs latviešu oriģinālmūzika, tautasdziesmu apdares, klasikas un populārās mūzikas skaņdarbu aranžijas.

Svētku virsdiriģents un ilggadējs pūtēju orķestra "Auseklītis" vadītājs Haralds Bārzdiņš svētku priekšvakarā pauda gandarījumu, ka pūtēju orķestru līmenis Latvijā pēdējos gados ir ļoti audzis: "Ja agrāk lauku rajonos attiecībā uz koka pūšaminstrumentiem - klarnetēm, saksofoniem - bija jūtams mazliet tāds diletantisms, trūka pedagoģiskā sastāva, tad šobrīd šis jautājums ir atrisināts. Vēl mazliet "paceļot asti uz augšu" pūtējiem, gribu teikt tā - satiekoties ar kaimiņvalstu vadošajiem diriģentiem, profesionāļiem, es sadzīviskās sarunās saku, ka mani reizē priecē un skumdina, ka varbūt dažās ekonomikas jomās vai sociālajā sfērā jūs esat stipri priekšā Latvijai. Un viņi man atbild - bet, skatoties, ko jūs darāt pūtēju kustībā, jūs jau tik tālu esat mums aizsteigušies priekšā."

Par koncertu "Taures sauc" Haralds Bārzdiņš saka: "Šobrīd jau lielu rezonansi ir ieguvis orķestris kustībā. Ķīpsalā veidosim koncertu, kur orķestris būs kustībā. Esam atteikušies no stacionārajām pultīm, orķestris būs mobils, tā reizē ir arī deja, horeogrāfija."

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā plkst. 19 notiks folkloras konkursu uzvarētāju koncerts "Gudru ņēmu padomiņu". Savukārt Daugavas stadionā lielkoncerta ģenerālmēģinājumā "Līdz varavīksnei tikt" tiksies tautas deju kolektīvi. Koncerta ģenerālmēģinājumā piedalīsies vairāk nekā 15 tūkstoši dejotāju, pirmo reizi tērpos izdejojot programmu no viena gala līdz otram.

9.jūlijā turpināsies arī ielu koncerti. Svētku dalībnieki uzstāsies Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā, Bērnu slimnīcā Juglas ielā un "Lido" atpūtas centrā. 8.jūlijā Spīķeros uzrunātie ielu koncerta dalībnieki no Rudbāržiem, Skrundas, Ikšķiles un Rīgas atzīst, ka tā ir lieliska iespēja parādīt, ko dalībnieki paveikuši ilgā laikā, pat ja uz lielās skatuves nav izdevies tikt.

Viens no ielu koncertiem 9.jūlija vakarā no plkst. 16 līdz 21 notiks arī Stacijas laukumā, kur šonedēļ atrodas arī radio "Pieci.lv" studija. Visas nedēļas garumā svētku oficiālais radio piedāvā radošas tikšanās ar svētku dalībniekiem.

"Rīta Panorāma" sastapās ar vairākiem XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībniekiem - dejotājiem, kuri jau agrā rīta stundā dodas uz mēģinājumiem.

Kā zināms, 9.jūlijā Daugavas stadionā notiks lielkoncerta "Līdz varavīksnei tikt" ģenerālmēģinājums.

Virsdiriģents un mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols intervijā "Pieci.lv" stāsta par svētkiem, mūziku un tradīcijām.

Ielu koncerti Dziesmusvētku vēsturē pirmo reizi tik plaši aptvers Rīgas pilsētvidi. XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos sevi piesaka ielu teātris un teātra sports. Svētku vides radošās darbnīcas aicina dzīvot, saudzējot dabu un apkārtējo vidi. "Kultūras Rondo" kopā ar "Pieci.lv" dodas notikumos Rīgas ielās.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Svētku ceturtajā dienā Mežaparkā jau no plkst. 7.30 sācies noslēguma koncerta mēģinājums, Daugavas stadionā publika pirmo reizi ieraudzīs deju lieluzvedumu "Līdz varavīksnei tikt", savukārt Ķīpsalā izskanēs pūtēju orķestru koncerts "Taures sauc", bet  Latvijas Mūzikas akadēmijā notiks folkloras konkursu uzvarētāju koncerts "Gudru ņēmu padomiņu".

Svētku ielu koncerti sākās 8.jūlijā, bet apgriezienus uzņems 9.jūlijā. Kopumā koncertos  piedalās vairāk nekā 100 kolektīvu no Latvijas un ārvalstīm. Skatītājiem būs iespēja dzirdēt dalībniekus no Latvijas un ārvalstīm Botāniskajā dārzā, "Lido" atpūtas centrā Krasta ielā, kultūras pilī "Ziemeļblāzma", Kalnciema un Spīķeru kvartālos, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā Juglā un uz "Origo" vasaras skatuves.

Ielu koncerti ir bezmaksas pasākumi. Koncertu programma un laiki ir atrodami Skolēnu dziesmu un deju svētku mājaslapā.  Ielu koncertu programma kultūras pilī "Ziemeļblāzma" interesanta ar to, ka tur uzstāsies kolektīvi ne tikai no Latvijas, bet arī latviešu diasporas kolektīvi no Īrijas un Anglijas, kuri mērojuši garu ceļu un cītīgi gatavojušies, lai varētu piedalīties Dziesmu svētku norisēs.

Sarunājoties ar deju kolektīvu vadītājiem, mazo dejotāju vecākiem, nākas secināt, ka bieži vien viņu entuziasma pamatā ir pašu vecāku aktīva piedalīšanās Dziesmu un deju svētku kustībā, vēlme dot bērniem iespēju atklāt savulaik pašu piedzīvotās emocijas, kopā būšanas garu.

"Burto dabā, vidē, Visumā" - ar šādu moto sevi Dziesmu svētkos piesaka arī vides aktīvisti, kuri aicina iesaistīties dažādās izzinošās un radošās nodarbēs. Vides darbnīcas ir arī Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā.

Vērmanes dārzā turpinās "Burtiski burvīgs burziņš", kur var ne tikai vērot tautas lietišķās mākslas amata prasmju demonstrējumus, bet arī tirdziņā iegādāties jau gatavus priekšmetus. Visas dienas garumā te dzied folkloras kopas un vokālie ansambļi, vakarā gaidāma sadancošanās un sadziedāšanās.

Ceturtdien, 9.jūlijā, plkst. 19 Daugavas stadionā notiks deju lielkoncerta "Līdz varavīksnei tikt" ģenerālmēģinājums ar publiku.

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku rīkotāji aicina:

  •  Uz koncertu doties kājām, braukt ar velosipēdu vai izmantot sabiedrisko transportu, automašīnu novietojot citur pilsētā. Daugavas stadiona tuvumā skatītāju personīgajiem transportlīdzekļiem autostāvvietu nebūs.
  •  Pie Daugavas stadiona, Grīziņkalnā ir izveidota speciāla apsargāta bezmaksas velonovietne.
  • Lai neveidotos rindas pie ieejas vārtiem Daugavas stadionā, lūdzam uz pasākumu ierasties savlaicīgi. Apmeklētājiem stadions būs atvērts jau no plkst. 17.30.
  • Dziesmu un deju svētku pasākumos ieeja bērniem līdz 7 gadu vecumam ir bezmaksas (ja netiek aizņemta atsevišķa sēdvieta). Vecākiem, kuri plāno ņemt uz pasākumiem bērnus jaunākus par 3 gadiem, lūgums izvērtēt, vai konkrētais pasākums (tā saturs, norises vieta un laiks) ir piemērots bērna vecumam un vai tas nesagādās liekas problēmas bērnam, viņa vecākiem un citiem apmeklētājiem.
  • Koncertos aizliegts ienest lietussargus, tai skaitā saliekamos. Aicinām paņemt līdzi lietusmēteļus.

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku atvēršanas pasākums 11.novembra krastmalā.

9.jūlija pēcpusdienā Rīgā vietām pamatīgi līst. Lietus nežēlo arī Skolēnu dziesmu un deju svētku dalībniekus, kuri šobrīd aizvada mēģinājumus gan Mežaparka estrādē, gan Daugavas stadionā.

 

Lietus šodien nežēlo #DzSv

A photo posted by Marta Luīze (@martuliitis) on Jul 9, 2015 at 4:15am PDT

 

Skolēni ir ne tikai dalībnieki, bet arī apmeklētāji XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos. Vai tie ir saistoši jauniešiem? Kas skolēniem vislabāk patīk no svētku pasākumiem un ko viņi novērtē vislabāk?

Ieskaties XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norisēs ar Rīgas 3.Valsts ģimnāzijas 9.klases skolnieces Elizabetes Andersones acīm, lasot viņas ikdienas piezīmes un skatot uzņemtās fotogrāfijas, ceļojot pa svētku norises vietām kopā ar Latvijas Televīzijas filmēšanas grupu!

Lietus dēļ ceturtdien, 9.jūlijā, uz laiku tika pārtraukts XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dejotāju mēģinājums Daugavas stadionā, ziņo aģentūra BNS. Kā pastāstīja svētku sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Vasiļjeva, daļa bērnu no lietus patvērās autobusos, bet pārējie lielajās teltīs, kas uzslietas stadiona teritorijā. Kad lietus beidzās, mēģinājums turpinājās.

Kopumā bērni par laikapstākļiem nesūdzoties, jo liels karstums nav bijis, bet aukstumam skolēni jau laikus sagatavojušies un paņēmuši siltākus džemperus

Inga Vasiļjeva arī pastāstīja, ka atkarībā no mēģinājumu grafika, kā arī skolas atrašanās vietas attāluma no mēģinājumiem, tiek organizēta bērnu ēdināšana. "Bērni ēd gan skolās, gan uz vietas mēģinājumos. Izbraukuma ēdināšanās paciņas saturs ir atšķirīgs, un to nosaka katra pašvaldība pati, bet skolās ēdināšana ir pēc vienādas, apstiprinātas ēdienkartes," sacīja svētku rīkotāju pārstāve.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Rīgas pilsētas pārvaldes vadītāja vietnieks Raimonds Tukišs pavēstīja, ka svētku laikā ikdienas uzraudzību veic vairāk nekā 40 pārtikas inspektori. Uzraudzība tiek veikta vairāk nekā 60 skolās, kurās izmitināti Dziesmu svētku dalībnieki no visas Latvijas, kā arī tiek uzraudzīti 40 ēdināšanas uzņēmumi, kas nodrošina Rīgas dalībnieku ēdināšanu.

Pārbaudes tiek veiktas arī izbraukuma tirdzniecības vietās tieši pasākumu norises vietās Mežaparkā, Daugavas stadionā, Ķīpsalā un citur. PVD pārstāvis sacīja, ka būtiskas nepilnības ēdināšanā nav konstatētas.

Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībniekiem būtiskas veselības problēmas mediķi nav konstatējuši – svētki un svētku mēģinājumi līdz šim organizēti ļoti pārdomāti, atzīst Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā.

"Ātrās palīdzības" pārstāve Ilze Bukša par veselību Jauniešu dziesmu un deju svētku laikā
00:00 / 00:59
Lejuplādēt

Lai arī aizvadītajā diennaktī uz ārstniecības iestādēm tika nogādāti 18 bērni, tomēr vairākumam no bērniem nopietnu veselības problēmu nebija, un tikai divi bērni palika slimnīcā, lai novērotu viņu veselības stāvokli, stāsta Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša.

Pūtēju orķestri Ķīpsalas izstāžu hallē skatītājus šodien priecē divreiz - ģenerālmēģinājumā plkst. 15 un koncertā vakarā plkst. 19.

Koncertā "Taures sauc" piedalās vairāk nekā 40 skolēnu pūtēju orķestru no visas Latvijas ar 1600 dalībniekiem. Intermēdijas izpilda Zemessardzes jauniešu pūtēju orķestris, bet kā viesi uzstājas vīru kopa "Vilki". Koncertā skan latviešu oriģinālmūzika, tautasdziesmu apdares, klasikas un populārās mūzikas skaņdarbu aranžijas.

“Tikai tagad sākam Dziesmusvētkus pa īstam baudīt!” - tā noslēguma koncerta mēģinājumā Mežaparkā šodien atzīstas vairāku koru diriģenti un dziedātāji. Tas tādēļ, ka stress garām - vakar beidzās Dziesmusvētku neatņemama sastāvdaļa - “koru kari”, kur dažādās kategorijās noskaidroti vislabākie Latvijas bērnu un jauniešu kori.

„Ir ļoti augsts līmenis. Mēs nevarējām nogremdēt nevienu kori, kā mēs sakām. Vai pavilkt uz augšu tās atzīmītes, lai nebūtu tā otrā grupa vai trešā. Šeit bija visi A kategorijā, zelta diplomi un viens sudraba diploms tikai,” stāsta diriģents, koru finālskates žūrijas pārstāvis Arvīds Platpers.

Platpers arī īpaši izceļ faktu, ka daudzus no koriem, kas ieguva visaugstāko rezultātu savā grupā, vada gados jaunā diriģentu paaudze. Viens no viņiem ir Rūdolfs Krēsliņš, kurš Rīgas Kultūru vidusskolas meiteņu kori B kategorijas konkurencē aizveda līdz uzvarai.

Folkloras ansmabļi gudru ņem padomiņu...

41 pūtēju orķestris drasē pa Ķīpsalu, jo taures sauc...

bet dejotājiem relaksēšanās stundu nomaina enerģisks turpinājums...

Kurš paveica to brīnumu, uz kuru XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku atklāšanā noskatījās tūkstošiem acu? Kurš diriģēja salūtu?

Salūta dizaineris Nils Patrikss Kazradzis - pareizā atbilde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti