Skolēnu dziesmu svētku apskats: Ceļā uz svētkiem, ieskaņa Viesturdārzā un laureātu dejas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Spītējot vasarīga lietus pilēm, pirmdien, 6.jūlijā, Viesturdārzā Rīgā tika ieskandināti XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. Sākušies XI Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki! No šodienas līdz svētdienai Rīgu pieskandinās un pierībinās gandrīz 38 tūkstoši bērnu un jauniešu no visiem Latvijas novadiem.

Viesturdārzs, kas pazīstams arī ar nosaukumu Dziesmu svētku parks, ir vieta, kur pirms 142 gadiem notika pirmie Vispārīgie latviešu dziedāšanas svētki.

6.jūlijā svētku tradīciju atcerējās un izcilos Latvijas komponistus godināja bērni no dažādiem Latvijas novadiem, kopā ar jauniešu vidū populāro dziesminieku Goran Goru izpildot dziesmas ar Knuta Skujenieka vārdiem un klasiskus dziesmu svētku skaņdarbus.

Dalībniekus un skatītājus uzrunāja arī svētku izpilddirektore Agra Bērziņa: "Šeit, Dziesmu svētku parkā, Viesturdārzā, mēs esam visi kopā, lai atcerētos sevi, lai godinātu tos izcilos latviešus, kuri ir rūpējušies par dziesmu un deju svētku tradīciju. Vienpadsmitie Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir īpaši - tas ir ilgi gaidīts notikums ar saviem priekiem, ar saviem pārdzīvojumiem, ar savu izdomu. Ļoti ceru, ka mums viss izdosies!"

Kapela “Jandāliņš” ir vienīgais Latgales kolektīvs, kurš ieguvis tiesības pārstāvēt Rēzeknes novadu Skolēnu dziesmu un deju svētkos. Kolektīvs 11 skolēnu sastāvā kopā sanāca tikai pirms pieciem gadiem, bet jau ieguvis arī starptautisku atzinību. Šā kolektīva šarms, unikālais mūzikas instrumentu izpildījums un jauniešu aizrautība ir panākumu atslēga.

Īsi pirms pēdējā mēģinājuma kapelas vadītāja Silvija Slavika sniedz pēdējos norādījums skolēniem. Grūtākais jau ir aiz muguras. Skate ir izturēta. Atliek vien lieliski parādīt sniegumu Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem Rīgā.

Silvija kapelu "Jandāliņš" veiksmīgi vada jau 21 gadu. Pirms pieciem gadiem kapelas sastāvs Rēzeknes poļu valsts ģimnāzijā sanāca kopā un joprojām spēlē kopā, koncertējot arī aiz Latvijas robežām, kur arī dāvinājuma tika saņemti instrumenti. Lai šogad piedalītos dziesmu un deju svētkos Rīgā, pat pēdējā brīdi bija jāpapildina instrumentu klāsts. 

“Nupat bija tāds gadījums, ka zvana Jānis Grigalis un saka, ka mums ir vajadzīgs jauns kahons. Tas ir tāds sitamais instruments. Es pazvanu direktorei, saku, ka vajag, protams, ka vajag, lūdzu, un, protams, kahons jau ir mūsu, un jau mēs viņu apgūstam, un spēlēsim Rīgā uz jaunā instrumenta,” stāsta kapelas “Jandāliņš” vadītāja Silvija Slavika.

Iegūtās atzinības skatē ir lielākais gandarījums piedalīties dziesmu svētkos, kur gada garumā mācīta muzikālā programma un jau rīt jauniešu kapela dosies ceļā uz dziesmu svētkiem.

“Dziesmu svētki tas man nozīmē atpūtu ar draugiem kopā pavadīt laiku, kaut ko jaunu iegūt, jo vēl neesmu bijis dziesmu svētkos, un tas nozīmē labi pavadīts laiks,” saka Renārs. “Es arī dejoju tautu deju kolektīvā, un tas ir pārbaudījums, un arī izprast par senču tradīcijām.”

“Es šajā kapelā izaugu no mazas meitenītes, katru piektdienu braucu uz mēģinājumu,” saka Biruta, “agrāk es to nesapratu, mani aizveda, teica spēlē, tagad mēs mēģinām, tas ir svarīgi, kā mēs nospēlēsim, parādīsim sevi.”

“Man tas nozīmē lielisku pieredzi, piedzīvojumus, katra vasara, kur es piedalos dziesmu svētkos, ir parasti jautrākais vasaras piedzīvojums, un atmiņa,” atzīst Patrīcija.

“Par to mēs runājam katrā meģinājumā, ka tautas mūzika ir zelta fonds, un viņu nedrīkst aizmirst, un latviešu tautas it seviški latgaliešu melodijas, kas ir skaistas, lai valoda neiznīkst, lai dzīvo mūžu mūžos,” norāda Slavika.

6.jūlijā Rīgā iebrauca tūkstošiem Skolēnu dziesmusvētku dalībnieku no visas Latvijas. XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki norisinās Rīgā no 6. līdz pat 12.jūlijam, un tajos piedalās 37 890 dalībnieku.

Tie notiek reizi piecos gados, un svētku programmu veido koru un deju kolektīvu, pūtēju un simfonisko orķestru, vokālo un instrumentālo ansambļu, mazo mūzikas kolektīvu, kā arī mūsdienu deju kolektīvu uzstāšanās. Dziesmusvētku ziņu veidotāji ceļā sastapa Gulbenes novada Valsts ģimnāzijas deju kolektīvu „Rūsiņš”.

Dejotājiem jābūt gataviem tautas deju kolektīvu - laureātu koncertam, kuru varēs noskatīties arī Latvijas Televīzijas 1.kanālā 21.20. Savukārt Viesturdārzā šodien, kā jau vēstīts, notika Dziesmusvētku ieskandināšana intīmākos apstākļos – pustūkstoša skatītāju klātbūtnē.

„Viss nekad nebūs izdarīts. Visu darām,” saka dziesmu un deju svētku koncertu režisore Inga Cipe. "Uztraukums ir, bet forši. Tā tam jābūt!"

Vairāk par 11.skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku pirmo dienu uzzināsiet īpašajā svētku dienasgrāmatā pēc Panorāmas. Savukārt 19.20 LTV1 piedāvā noskatīties svētkus ievadošo garīgās mūzikas koncertu "Lūgšana Latvijai".

6.jūlijā Dailes teātrī uz skatuves kāpa tautas dejotāji, kuri plūkuši laurus skatēs - pavisam 36 deju kolektīvi jeb 612 bērni vecumā no četriem līdz 19 gadiem no visas Latvijas. Koncertu vakarā raidīs arī Latvijas Televīzija.

Dziesmu svētku parkā pulcējas svētku dalībnieki no visiem Latvijas novadiem. Ieskandinātāju rindās ir arī dejotāji, kas no skolēnu vecuma jau izauguši, bet ir šeit, lai dotu ceļavārdus.

Paši svētku dalībnieki gatavi gan piedzīvojumiem, gan kārtīgam darbam.

Ja jau reiz mazie dancotāji saka, ka viena no lietām, ko viņi visvairāk gaida Dziesmusvētkos, ir ūdens, tad šķiet, ka pati māte daba ir gatava ar viņiem sadarboties, jo Dziesmusvētku ieskandināšanas pasākumu pavada neliels lietutiņš. Taču skaidri redzams, ka pasākuma atmosfērai tas nekādi neskādē.

„Es ļoti ceru, ka ikviens dalībnieks, kas atbrauks uz Rīgu, sajutīs un izbaudīs svētkus, pastrādās mēģinājumos, kuri būs droši vien nogurdinoši, bet tik un tā – beigsies koncerti, būs koncertu saviļņojums, emocijas un sapratīs un sajutīs šo enerģiju, kas ir visiem dziedot vai dejojot kopā,” saka XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku izpilddirektore Agra Bērziņa.

Kopīga dziedāšana un dejošana norisināsies visu nedēļu vairāk nekā 50 svētku pasākumos, un par tiem visplašāk ziņos Latvijas sabiedriskie mediji. Radio Pieci.lv īpaši dziesmu un deju svētkiem par godu uzcēlis studiju stacijas laukumā un centīsies sajūtas pārraidīt tiem, kuri nevar paši būt klāt.

„Mums ir paredzētas īpašas pārraides. Katru vakaru šeit pulksten sešos vakarā būs koru cīņas, kur kori sacentīsies uz šīs skatuves, dziedot divas populāras dziesmas, un klausītāji par viņām varēs balsot. Tāpat mums otrdienas vakarā ir paredzēts eksperimentāls deju un hip-hop žanru sajaukums kopā ar kora mūziku,” stāsta radio “Pieci.lv” vadītājs Kārlis Dagilis

Arī Latvijas Televīzijai ir īpaši atraktīva komanda, kas visas nedēļas garumā gatavos un rādīs jums svētku dienasgrāmatas. Pirmā no tām jau šovakar – tūdaļ pēc Panorāmas un sekojiet arī svētku koncertu ierakstiem un tiešraidēm gan ēterā, gan internetā.

Iespējams, dzimusi jauna Dziesmu un deju svētku tradīcija - Emīla Dārziņa mūzikas skolas 1989.gada pirmās klases salidojums. Šoreiz piedalās klasesbiedri Shipsi, Flame, Valdis Butāns un Toms Grēviņš.

Pirmajā koru cīņā 6.jūlijā Stacijas laukumā sacentās Rīgas 49.vidusskolas koris un Latvijas Raido 5 - "Pieci.lv" apvienotais koris.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti