Nīcas jaunieši dziesmu un deju svētkos piedalīsies autentiskos tautastērpos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Nīcas novadā godā ceļ Pērkones tautastērpu. Oriģinālu tautas tērpu iespējams apskatīt senlietu krātuvē, bet no jauna darinātos pavisam drīz plašāks cilvēku loks ieraudzīs XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos. Nīcas novadam izdevies piesaistīt Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu un iegādāties saviem dejotājiem autentiskus tautastērpus.

„Tā ir sena fotogrāfija, kur mēs redzam seno Pērkones tautastērpu. Šo fotogrāfiju un tautastērpu mēs varam apskatīties mūsu senlietu krātuvē,” stāsta Nīcas senlietu krātuves vadītāja Gita Vanaga.

Viņa stāsta, ka šo autentisko Pērkones tautastērpu valkājusi Zuzanna Muceniece, bet senlietu krātuvei to dāvinājusi viņas meita Biruta Lieģe. „Tas tiešām ir mūsu novada retums. Nīcas tautastērpu redzam bieži, bet tā tas gluži nav ar Pērkones tautastērpu. Liepājas muzejā senie tautastērpi ir lielos daudzumos saglabājušies, bet es nemaz necerēju, ka varēsim iegūt savā krājumā Pērkones tautastērpu,” uzsver Vanaga.

Pērkones tautastērpi tagad rotās Nīcas novada jauniešu deju kolektīvu, stāsta jauniešu deju kolektīva „Rietumvējš” vadītāja un Nīcas kultūras nama direktore Agija Kaunese.

„Tautastērpi ir ļoti skaisti un smalki - jūras toņos. Kā paraugu izmantojām Nīcas senlietu krātuves eksponātu. Tā arī radās ideja. Mēs neesam tikai Nīcas krāšņā tautas tērpa valkātāji, mums ir arī skaistais Pērkones tautastērps. Mums ir divu veida brunči. Viens ir strīpains – kā paraugs izmantots senlietu krātuves eksponāts, otrs darināts, sadarbojoties ar Liepājas muzeju. Ir skaisti izšūti krekli, tas ir ļoti elegants un smalks, mums pierastāki bijuši krāsainie Nīcas izšuvumi. Pērkones tautastērpam ir balts izšuvums,” skaidro Kaunese.

Ar jaunajiem Pērkones tautas tērpiem Nīcas novada dejotāji uzstāsies jūlijā gaidāmajos XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos.

„Manuprāt, jauniešus var motivēt, ja viņiem ir jauni, skaisti tautastērpi. Pašiem lielāks prieks dejot. Vecākā grupa ar šiem tautastērpiem dosies uz Dziesmu un deju svētkiem. Mums būs līdzi arī Nīcas tautastērpi, mēs tos mainīsim,” norāda Kaunese.

Meitenes rotāsies ar samta vainadziņiem, uz kuriem izšūti pērlīšu raksti. Pērkones tautastērpu darinājuši SIA „Muduri” pieredzējušie meistari. Nīcas novada pašvaldība ieguva atbalstu no Eiropas Lauksaimniecības fonda, līdz ar to izdevās iegādāties 22 autentiskus sieviešu un 10 vīriešu Pērkones tautastērpu komplektus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti